Pozíciókkal jutalmazza hűséges embereit a Fidesz Veszprémben

Kis-Magyarország

Senkit sem hagy az út szélén a kormányzó párt: Porga Gyula polgármester megsegítésére új alpolgármesteri, tanácsnoki, főtanácsadói tisztségeket hoznak létre.

Porga Gyula 2010 óta már a negyedik polgármesteri ciklusát kezdheti csütörtöktől a város élén. Aznap teszi le az esküjét és alakul meg az új, a Fidesz abszolút többségét élvező képviselő-testület. A 12 veszprémi egyéni választókeretből mindössze két kerületet vesztettek el, Porga a 10 egyéni képviselővel a háta mögött biztos többséggel irányíthatja ebben az öt évben is Veszprém városát a 18 fős testületben.

A Fidesz magabiztossága az új városházi pozíciók számának látványos növelésében is megmutatkozik. Az eddig napvilágra került hírek szerint két alpolgármester helyett három új alpolgármestere lesz a városnak. Egy főállású és két külsős, utóbbiak nem képviselőként ülnek be majd a testületbe, ekképpen nem is szavazhatnak az önkormányzati döntésekről. Varga Tamás, Veszprém fideszes országgyűlési képviselője Ovádi Péter munkatársa immár hét éve. Ő egyike annak a két a kormánypárti jelöltnek, akik elbuktak egyéniben. Varga Katanics Sándorral szemben maradt alul, aki újra megnyerte a gyulafirátóti és kádártai városrészekben választókerületét ellenzéki képviselőként. A másik társadalmi megbízatású alpolgármesteri pozíció jelöltje Muraközy Péter, a hazai rendezvényszervezés egyik fontos alakja, hozzá kötődik a Veszprémi Enyhe Fintor Klub és Utcazene Fesztivál, az Expresszó, de része volt a budapesti Akvárium klub, a Volt és Sziget fesztivál sikerében is. A főállású alpolgármester Sótonyi Mónika, Veszprém 7. számú egyéni választókerületének fideszes önkormányzati képviselője lesz. A jelölt megerősítette értesülésünket; kérdésünkre azt mondta, a humán területeket bízza rá a polgármester. A Veol tudósítása szerint Varga Tamást a vagyongazdálkodásért, pénzügyekért és a gazdasági társaságokért felelős alpolgármesteri posztra, Muraközy Pétert az Európa Kulturális Program továbbviteléért felelős alpolgármesteri feladatok ellátására kérte fel Porga Gyula.

Az előző ciklusokban tanácsnokok nem dolgoztak a veszprémi testületben, ezt éppen a Fidesz szüntette meg 2006-ban hatalomra kerülve. A tanácsnokmentes korszaknak idejét látta véget vetni a polgármester: öt tanácsnok segíti majd Porga Gyula munkáját, abból három fideszes. Előző két ciklusának alpolgármesterét leváltja. Hegedűs Barbara, aki ugyan újra megnyerte a választókerületét és a Fidesz Európai Parlamenti listáján a 14. helyen szerepelt, ebben a ciklusban eggyel lejjebb lépett, tanácsnokként folytathatja. Két tanácsnoki hely jut a fideszes polgármester ellen indult vetélytársnak. A 29 százalékot elérő Hartmann Ferencet ellenzéki összefogás indította (Híd a Városért- DK- MSZP-Momentum- Párbeszéd- ZÖLDEK), az átláthatóságért lesz felelős. Az ellenzéki szavazótáborból sokakat átcsábító, 17 százalékot abszolváló Együtt Veszprémért civil szervezet jelölte, Adamecz Zoltán a civil szervezetekért fog felelni tanácsnokként. Úgy tudjuk, a veszprémi Fidesz egyik meghatározó alapítójában is kérdések merültek fel az új tisztségek megnövekedése miatt, a polgármestertől kértek tájékoztatást.

Ennyi új segítővel nem éri be a polgármester, a három fideszes alpolgármester és 3+2 tanácsnok mellett főtanácsadót is alkalmazni fognak. Belső információk szerint a polgármeseter korábbi helyettese, a több cikluson át is alpolgármester Brányi Mária lehet, aki idén nem indult az önkormányzati választáson. A főtanácsadónak, ilyen még nem volt Veszprémben, a polgármester lesz a munkáltatója, ő határozza meg a havi tiszteletdíját is. Az előterjesztés szerint díjazása még Orbán Viktor miniszterelnök tiszteletdíját is elérheti, de nem lehet több, mint a 2023 decemberi bruttó átlagkereset tízszerese, vagyis 6,5 millió forint.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk