Kiskunfélegyháza

Könnyen kirúgható jegyzők – az első áldozat

  • Kohout Zoltán
  • 2013. január 17.

Kis-Magyarország

Egy törvénymódosítás felszámolta a települések jogszerű működésének garanciáját: a jegyzői státusz biztonságát. Az első áldozatot az a kiskunfélegyházi polgármester ejtette, akinek tevékenységével kapcsolatban a főügyészség indított nyomozást.

Bizalomvesztésre hivatkozva mentette fel dr. Csölle Yvette jegyzőt Kapus Krisztián, Kiskunfélegyháza polgármestere január első munkanapján. Döntését már a testület hozzájárulása nélkül keresztülvihette a város vezetője, ugyanis az önkormányzati törvény idén életbe lépett módosításával a jegyző kinevezése, illetve felmentése már nem a képviselő-testülethez, hanem a polgármesterhez tartozik.

Semmi veszélyérzet
„Pedig rá szavaztam, és megvolt a bizalmam benne hivatalvezető jegyzőként is” – mondja Csölle Yvette a magyarnarancs.hu-nak Kapus Krisztiánról. A polgármesterrel 2010-es kinevezése után többször is foglalkozott a sajtó, újabban azonban nem éppen a „jótettei” kapcsán (lásd korábbi, Bunyós a polgármester, szakad a Fidesz-frakció című cikkünket). A hivatalából most felmentett jegyző elmondta: huszonkét éves szolgálati ideje alatt nem tapasztalta, hogy valakiből ennyire hiányozzon a veszélyérzet és a közigazgatás működésének ismerete, mint a félegyházi polgármesterből.

A jegyzőnő kezdettől érezte, hogy ez a ciklus „nehéz menet lesz”, de sosem merült fel benne, hogy összekeverje a lojalitást a cinkossággal. „Sosem voltam konfrontatív alkat, úgyhogy mindig igyekeztem vázolni, megértetni, hogy mi és miért szabálytalan, minek mi a kockázata. Úgy éreztem, annyira biztos a pozíciójában, még politikailag is, hogy semmiféle veszélyérzete nem volt.” A jegyzőnő többször próbálta a polgármestert figyelmeztetni a problémákra, de – mint mondja – Kapus ezt nem vette figyelembe. „Eleinte bizalommal voltam iránta, de amikor az embert a Budapesti Központi Nyomozó Főügyészségre hívják, és tanúként hallgatnak meg a szabálytalanságokról, akkor ott csak az őszinteség és a felelősség számít.”

Középen Kapus


Középen Kapus

Fotó: MTI

Arról, hogy milyen konfliktusok voltak a jegyző és a városvezető közt, álljon itt egy példa, a már idézett júniusi cikkünkből: Kiderült, „hogy szintén a képviselő-testület kizárása mellett akart szerződést kötni a városvezetés egy személy- és vagyonvédelmi céggel a polgármesteri hivatal őrzésére. Sem az önkormányzat szakbizottságai, sem a képviselők nem tudtak erről, miközben a Bácskomplex Security Kft.-vel való megállapodás éves díja csaknem 8 millió forint lett volna. Bár a tendert a jegyző írta ki, a Bácskomplex ajánlatát csak a polgármester látta, a szerződést ő kötötte meg a nyertes Bácskomplexszel. Végül a jegyző lépett: év elején hiányosnak találta a cég engedélyeit, így a polgármesteri hivatal őrzését nem láthatja el a Bácskomplex. Ebben az ügyben hivatali visszaélés gyanújával indult nyomozás a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságon, ahonnan átkerült a Központi Nyomozó Főügyészséghez.”

Amikor a parlament megszavazta a jegyzők jogállásáról szóló törvénymódosítást, Csölle Yvette számított rá, hogy felmenthetik. „Vágta a centit. Hivatalszerte köztudott volt, hogy ki fog rúgni” – mondja a március 3-áig felmentési idejét töltő félegyházi jegyzőnő. „Minden reggel feltettem magamnak a kérdést, és mérlegre tettem magamban, jól tettem-e, hogy nem hagytam szó nélkül a szabálytalanságokat. Azonban mindig is tudtam, hogy amikor majd a felelősségre vonás bekövetkezik, akkor a polgármester maga előtt fog tolni engem, és rám fog hárítani minden felelősséget.”

A felmentett jegyzőnő bírósághoz fordul. Kapus Krisztián a magyarnarancs.hu-nak azt írta, bizalomvesztés miatt menesztette a jegyzőt, és a közigazgatási átszervezést várta a centivágással. (Kérdéseinkre írásban adott válaszát lásd keretes írásunkban.) Kapus Krisztián egyébként még az aljegyzőt is felmentette pozíciójából.

Saját párttársai sem értik
A polgármester döntésével még saját párttársai sem értenek egyet. A 14 tagú kiskunfélegyházi testületből tízen levélben helytelenítették a lépést, közülük többen kormánypártiak.

A kiskunfélegyházi ügy túlmutat önmagán, mivel rávilágít a jegyzők új státuszának rendkívüli sebezhetőségére, annak ellenére, hogy helyzetük stabilitása alapvetően fontos a helyhatóságok törvényes működése szempontjából. Egy neve mellőzését kérő, szintén városi rangú település jegyzője úgy kommentálta a jegyzőket érintő változtatást, hogy kiszolgáltatottságuk miatt a települések törvényességi felügyelete, a városházi és képviselő-testületi munka közvetlen ellenőrzése szenvedhet csorbát, hiszen ezek után ki lesznek téve a politikusok akaratának akkor is, ha ez az akarat átlépné a jog kereteit.

„Az irodámban volt centi” – interjú Kapus Krisztián polgármesterrel

– Milyen szakmai, politikai vagy egyéb okok indokolták a jegyző felmentését?
– A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény idén január 1-jén hatályba lépett módosítása szerint a jegyző feletti munkáltatói jogok a polgármestert illetik meg, így a kinevezés és a felmentés joga is. A közszolgálati tisztviselők jogállásáról szóló törvény alapján a felmentésre alapot adhat, ha a jegyző a vezetője bizalmát elveszti. 2013. január 2-án a fenti rendelkezésekre hivatkozva mentettem fel posztjáról dr. Csölle Yvette jegyzőt, akit a felmentési ideje alatt a munkavégzés alól is mentesítettem.
– Szerepet játszott-e a döntésében, hogy a jegyzőnő több ízben szembeszállt az ön álláspontjával, illetve az önt is érintő hatósági ügyekben vallomást tett?
– Nem. Nem is ismerhetjük, milyen vallomásokat tett.
– Igaz-e az a meghökkentő állítás, hogy az ön irodájában/kezében centit rendszeresített, és vágta azt a jegyzőnő távozását demonstrálandó?
– Az irodámban volt centi, hiszen 2013. január 1-jétől a közigazgatás átszervezését vártuk. A járáshivatal és a tankerület átszervezésével komoly változások történtek az önkormányzatban.
– Hogyan ítéli meg a tavalyi viharos év után Félegyháza közéletét?
– Örömmel töltene el minden tisztességes félegyházit, ha nemcsak az önös érdekek mentén működő botránypolitizálásról lenne szó a sajtóban, hanem a sikereinkről is: például, hogy a csőd széléről visszarántottuk a várost, nincs lejárt tartozásunk, és több száz millió forintnyi pályázat érkezett a városba az elmúlt hetekben.

Figyelmébe ajánljuk