Közpénzen küldik Mészáros Lőrinc boltjába vásárolni a nyugdíjasokat Alcsútdobozon

  • Magyar Krisztián
  • 2015. január 14.

Kis-Magyarország

Karácsonyi utalványokat osztottak Alcsúton, amelyeket a felcsúti polgármesternél lehet beváltani. A falu fideszes polgármestere szerint nincs gond Mészáros boltjának támogatásával.

Karácsonykor ezúttal vásárlási utalványokkal kedveskedett az alcsútdobozi önkormányzat a falu nyugdíjasainak. A tavaly decemberben kiosztott két darab, egyenként kétezer forint értékű „kupont” a faluban élő hetven év feletti idősek kapták, úgy tudjuk, mintegy százan. A magyarnarancs.hu birtokába jutott, január 31-ig beváltható utalványokon jól látható, hogy az egyiket a település élelmiszer-áruházában, a másikat pedig a Búzakalász 66 üzletében lehet beváltani. Mindez azért is érdekes, mert a néhány év alatt milliárdossá vált Mészáros Lőrinc – aki a 2013-ban több mint 2 milliárdos árbevételt produkáló cég tulajdonosa - annak a szomszédos Felcsútnak a polgármestere, amellyel Alcsútdoboz egy körjegyzőségben működik.

false

 

Arról szeptemberben a magyarnarancs.hu számolt be elsőként, hogy Alcsútdobozon a Búzakalász 66 Kft. – ez Mészáros Lőrinc egyik cége – Vál Völgye Pékség és Hentesüzlet néven nyitott egy új vállalkozást a falu már régóta működő vegyesboltjával majdnem szemben. Úgy tudjuk, a pékség-hentes üzletben azelőtt sem panaszkodhattak, ha a forgalomról volt szó, ám erre még a település vezetése is rátett egy lapáttal, hiszen önkormányzati pénzből finanszírozták az utalványokat.

Az üzlet

Az üzlet

Fotó: Narancs

Az esettel kapcsolatban megkerestük Alcsútdoboz fideszes polgármesterét, aki megerősítette, hogy az önkormányzat akciójáról van szó. Tóth Erika – aki ősszel fölényesen verte meg a falu korábbi független polgármesterét, Oláh Gyárfást – elmondta, hogy már hosszú évek óta adnak valamit karácsonykor a faluban élő időseknek. Korábban csomagokat osztogattak, ám azokkal kapcsolatban több kifogás is érkezett, így jobbnak látták, ha utalványokat adnak az időseknek, akik így arra fordítják az összeget, amire csak szeretnék. Amikor rákérdeztünk, hogy miért épp a Mészáros Lőrinchez köthető vállalkozás üzletében lehet levásárolni az egyik utalványt, Tóth Erika úgy reagált: szerinte ez így igazságos, mert két ilyen jellegű bolt van a településen, amelyeket az emberek szeretnek.

false

 

Fotó: MTI

A magyarnarancs.hu-nak több alcsútdobozi idős jelezte: ők inkább éhen maradnak, de nem váltják be a Mészáros Lőrinchez köthető boltban az utalványt. Tóth Erika úgy véli, a településen nem érezhető igazán ellenszenv a felcsúti polgármesterrel szemben, már csak azért sem, mert Mészáros nagyon sok embernek ad munkát. De ha valaki mégsem akar a Vál Völgye Pékség és Hentesüzletben vásárolni, az menjen be az önkormányzati hivatalba, és a kétezer forintos

Olvasta már?

Mészáros Lőrinc meggazdagodását ebben a cikkünkben jártuk körbe millióról millióra.

utalványát kicserélik egy másikra, arra, amellyel a másik boltban vásárolhat.

Pontos összeget ugyan nem tudtunk meg az alcsúti polgármestertől, de ha 100 fővel számolunk, akkor Mészáros Lőrinc üzletébe 200 ezer forintnyi közpénz áramolhatott ezúttal. Ez persze aprópénz ahhoz képest, hogy Mészáros Lőrinc nyáron az Alcsúti Arborétumban kapott 200 milliós megbízást a Duna–Ipoly Nemzeti Parktól, vagy hogy korábban rokonságán és cégén keresztül több mint ezer hektárnyi, a környéken lévő földhöz jutott a földbérleti pályázaton.

Hasonló eset?

Ha Ön vidéken él, és tud olyan esetről, ahol kérdéseket felvető módon költik a közpénzt, kérjük, írjon nekünk a kismagyarorszag [at] narancs [dot] hu címre, és mi utánajárunk.

 

Neked ajánljuk

Amatőr, archív

A borító tipográfiája és grafikai megoldásai édes-vegyes emlékeket ébreszthetnek az ötven fölötti hallgatókban. A Magyar Hanglemezgyártó Vállalat az 1970-es évek végétől jelentetett meg hasonló kiszerelésű válogatásalbumokat olyan zenekaroktól, amelyeknek addigra 4–5 nagylemezük volt.

Mögötte fájdalom

A fiatalon eltávozó művész (1879–1920) minikiállítását a Magyar Nemzeti Galéria a halálának 100. évfordulóján készült bemutatni, a tárlatot nagyrészt egy magángyűjtő adományára, illetve új vásárlásokra alapozták. 

Prüntyögés és pátosz

Egyre több a kortárs magyar dráma, legalábbis a függetleneknél és a budapesti main­stream színházak stúdiói­ban, és egyre látványosabb az a tendencia, hogy a szerzők, dramaturgok, rendezők a színház, és nem az irodalom felől érkeznek (ami nem jelenti azt, hogy adott esetben a darabjaik ne lehetnének esztétikailag is értékesek). Ez a pezsgés jót tesz a szcénának: kitermel egyfajta eszköztárat, módszertant, és hosszú távon a középszer színvonalát is emelheti.

Túl a szeméthegyen

A háttérben szemetes zsákokban rengeteg PET-palack. Megjelenik kék estélyiben a műsorközlő, és szájbarágós-hajlongós-negédes modorban felkonferálja Bellinitől a La sonnambulát, amelyet, ahogy ő mondja, egy nagyszerű énekesnő fog előadni. Harmad­éles a cím, aki tud olaszul, annak sérti a fülét a rossz hangsúly. 

Ismeretlen vizeken

A 19. század végén két nő egymásba szeret, aztán több mint öt évtizeden át élet- és üzlettársakként egy hajótársaság élén állnak: ez a történet fikcióként is izgalmas lenne. De Bertha Torgersen és Hanna Brummenæs valóban léteztek. A szerzőnek ez a harmadik magyarul megjelent regénye, a fordítás az előző kettőhöz (Lélegezz, Anyám ajándékai) hasonlóan Petrikovics Edit munkája. A szöveg nőtörténeti és LMBTQ-történeti szempontból egy­aránt kiemelt jelentőségű.

Politikai konstrukció

Az 1950-es évek Magyarországa és a Rákosi-rendszer kapcsán rögtön a mindent elborító Rákosi-képek ugranak be, közöttük az, amelyiken a hős egy búzamezőn kalászokat fogdos, meg persze az, hogy „Sztálin legjobb magyar tanítványához” köthető az ötvenes évek Magyarországán a „személyi kultusz időszaka”. Szinte halljuk az „éljen Rákosi” skandálást az ütemes tapssal.

Három majom egyszerre

„Nem tudom, nem emlékszem, hogy mi volt, nagyon távoli ez nekem már, ködös” – mondotta a tisztelt bíróságnak Berec Zsolt Fidesz-tag, valamikori Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlési alelnök Boldog István Fidesz-tag, volt fideszes országgyűlési képviselő tárgyalásán. Boldogot és társait korrupcióval vádolják, a volt képviselőre hatéves börtönbüntetés kiszabását kéri az ügyészség.

Köhög, fullad

Az Orbán-rezsim szellemi, adminisztratív és morális leépülésének és kormányzóképtelenségének immár minden áldott nap megnyilvánuló tünete az a felülről gerjesztett káosz, amely az oktatásban és az egészségügyben eluralkodott. Mindkét, az ország jólétét és hosszú távú sikerességét meghatározó ágazat túljutott a válság 24. óráján, és mindkettőben a még fellelhető szakszerű működés kizárólag a benne résztvevők elhivatottságán, s még inkább a tűrőképességén múlik.

Hűséges hátország

A magyar kormány kilenc, vízumtilalommal és vagyonbefagyasztással büntetett orosz oligarchát szeretne leszedetni az Európai Unió szankciós jegyzékéről. Az orosz elnök legbelsőbb körének tagjairól van szó, akiknek fontos szerepük van Putyin háborújának finanszírozásában.

Az erő nem velünk van

Orbán Viktor országstratégiáját nemrég Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója vázolta fel „Nem a szétbontásra, igen az összekapcsolásra – ez Orbán stratégiája a következő évtizedre!” címmel. Az írás egy tavaly év végén, zárt körben elhangzott Orbán Viktor-beszéd összefoglalójaként jelent meg, először a Mandiner.hu-n, majd minimális változtatással és a kormányfőre utalás nélkül a nyomtatott Mandiner hetilapban is.

Mesél az erdő

Guberálók kutatják át a déli határkerítésnél Magyar­országra bejutott ázsiai, afrikai emberek hátrahagyott holmiját, pénzt, telefont, powerbankot keresve. Az elfogott embercsempészek autóit bandák bontják szét. Az önkormányzatok hiába szerveznek rendszeres begyűjtést, nem győzik elvinni a szemetet.