Közpénzen küldik Mészáros Lőrinc boltjába vásárolni a nyugdíjasokat Alcsútdobozon

  • Magyar Krisztián
  • 2015. január 14.

Kis-Magyarország

Karácsonyi utalványokat osztottak Alcsúton, amelyeket a felcsúti polgármesternél lehet beváltani. A falu fideszes polgármestere szerint nincs gond Mészáros boltjának támogatásával.

Karácsonykor ezúttal vásárlási utalványokkal kedveskedett az alcsútdobozi önkormányzat a falu nyugdíjasainak. A tavaly decemberben kiosztott két darab, egyenként kétezer forint értékű „kupont” a faluban élő hetven év feletti idősek kapták, úgy tudjuk, mintegy százan. A magyarnarancs.hu birtokába jutott, január 31-ig beváltható utalványokon jól látható, hogy az egyiket a település élelmiszer-áruházában, a másikat pedig a Búzakalász 66 üzletében lehet beváltani. Mindez azért is érdekes, mert a néhány év alatt milliárdossá vált Mészáros Lőrinc – aki a 2013-ban több mint 2 milliárdos árbevételt produkáló cég tulajdonosa - annak a szomszédos Felcsútnak a polgármestere, amellyel Alcsútdoboz egy körjegyzőségben működik.

false

 

Arról szeptemberben a magyarnarancs.hu számolt be elsőként, hogy Alcsútdobozon a Búzakalász 66 Kft. – ez Mészáros Lőrinc egyik cége – Vál Völgye Pékség és Hentesüzlet néven nyitott egy új vállalkozást a falu már régóta működő vegyesboltjával majdnem szemben. Úgy tudjuk, a pékség-hentes üzletben azelőtt sem panaszkodhattak, ha a forgalomról volt szó, ám erre még a település vezetése is rátett egy lapáttal, hiszen önkormányzati pénzből finanszírozták az utalványokat.

Az üzlet

Az üzlet

Fotó: Narancs

Az esettel kapcsolatban megkerestük Alcsútdoboz fideszes polgármesterét, aki megerősítette, hogy az önkormányzat akciójáról van szó. Tóth Erika – aki ősszel fölényesen verte meg a falu korábbi független polgármesterét, Oláh Gyárfást – elmondta, hogy már hosszú évek óta adnak valamit karácsonykor a faluban élő időseknek. Korábban csomagokat osztogattak, ám azokkal kapcsolatban több kifogás is érkezett, így jobbnak látták, ha utalványokat adnak az időseknek, akik így arra fordítják az összeget, amire csak szeretnék. Amikor rákérdeztünk, hogy miért épp a Mészáros Lőrinchez köthető vállalkozás üzletében lehet levásárolni az egyik utalványt, Tóth Erika úgy reagált: szerinte ez így igazságos, mert két ilyen jellegű bolt van a településen, amelyeket az emberek szeretnek.

false

 

Fotó: MTI

A magyarnarancs.hu-nak több alcsútdobozi idős jelezte: ők inkább éhen maradnak, de nem váltják be a Mészáros Lőrinchez köthető boltban az utalványt. Tóth Erika úgy véli, a településen nem érezhető igazán ellenszenv a felcsúti polgármesterrel szemben, már csak azért sem, mert Mészáros nagyon sok embernek ad munkát. De ha valaki mégsem akar a Vál Völgye Pékség és Hentesüzletben vásárolni, az menjen be az önkormányzati hivatalba, és a kétezer forintos

Olvasta már?

Mészáros Lőrinc meggazdagodását ebben a cikkünkben jártuk körbe millióról millióra.

utalványát kicserélik egy másikra, arra, amellyel a másik boltban vásárolhat.

Pontos összeget ugyan nem tudtunk meg az alcsúti polgármestertől, de ha 100 fővel számolunk, akkor Mészáros Lőrinc üzletébe 200 ezer forintnyi közpénz áramolhatott ezúttal. Ez persze aprópénz ahhoz képest, hogy Mészáros Lőrinc nyáron az Alcsúti Arborétumban kapott 200 milliós megbízást a Duna–Ipoly Nemzeti Parktól, vagy hogy korábban rokonságán és cégén keresztül több mint ezer hektárnyi, a környéken lévő földhöz jutott a földbérleti pályázaton.

Hasonló eset?

Ha Ön vidéken él, és tud olyan esetről, ahol kérdéseket felvető módon költik a közpénzt, kérjük, írjon nekünk a kismagyarorszag [at] narancs [dot] hu címre, és mi utánajárunk.

 

Figyelmébe ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).

Betű szerint

A főpolgármester-választás körüli újraszámolási hercehurca, na meg a Magyarországon is mesterségesen gerjesztett fociláz közepette úgyszólván teljesen elsikkadt, hogy a múlt pénteken megszületett az elsőfokú ítélet a polgári engedetlenség miatt kirúgott hat karinthys tanár ügyében.

Két indítvány

Miután június 14-én újraszámolták az érvénytelen szavazatokat, a Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte. A döntés azonban nem végleges, Karácsony a választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését indítványozta.

„Ahová pont befértem”

Hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.

Két tűz között

Az amerikai demokraták sokáig egységesen támogatták Joe Biden külpolitikáját. Ám a gázai háború miatt a demokraták közt törésvonalak alakultak ki, s ez megnehezítheti Biden kampányát. Ha közvetlenül nem is befolyásol sok szavazatot, a háború elhúzódása elbizonytalaníthatja az elnök támogatóit, és megkérdőjelezheti politikai teljesítményét is.

 

A szabotázs ára

  • Zádori Zsolt

80 milliárd az eddigiekért, és 400 millió minden újabb nap késlekedésért – példátlanul magas bírságot rótt ki az Európai Unió Bírósága, mert a lassan négyéves ítéletét nem hajtotta végre a magyar állam. Bármit is mond a kormány, most nem a hazai menekültpolitikát ítélték el, hanem a magyar jogállamiságról mondtak lesújtó ítéletet.

Családi ezüst

Elkótyavetyéli a családi ezüstöt, eladja az önkormányzat földjét egy olyan embernek, aki vele egy csapatban indul képviselő­jelöltként a választáson – ezzel támadta a helyi kormánypárti hírportál az apátfalvi polgármestert a választási kampányban. Ez a fegyver fordítva sült el.

„Csak Magyarország alkalmazza”

A parlament az Alaptörvény – lapzártánkkor még ki nem hirdetett – módosításával korlátozta az államfő kegyelmi jogkörét, viszont kiiktatta a miniszteri ellenjegyzés intézményét. Milyen következményekkel járhat ez? A PTE Állam- és Jogtudományi Kar Büntetőjogi Tanszékének tanárával beszélgettünk.