Lesöpörte a bíróság Simonka zaklatási vádját

Kis-Magyarország

A fideszes országgyűlési képviselő pótmagánvádlóként kezdeményezett büntetőpert a korábbi munkatársából ellenfelévé vált Galló Ferenc ellen, mert szerinte megfélemlítette őt. Ezt a bíróság nem látta igazoltnak, és felmentette Galló Ferencet a zaklatás vádja alól. 

Galló Ferenc vádlott és Simonka György sértett korábbi jó kapcsolata 2018 végén megromlott. Ennek oka az volt, hogy az ezt megelőző időszakban Galló többször felkereste a sértettet, akitől országgyűlési képviselői tisztségére hivatkozva pénzt kért, valamint politikusi befolyását saját maga és cégei ügyeinek elintézése érdekében, összegezhető Simonka pótmagánvádja. A Fidesz politikusa azonban nem akart és nem is tudott neki segíteni. A kormánypárti képviselő hozzáfűzte, egykori munkatársa ezt követően lejárató kampányt indított ellene a legnagyobb közösségi portálon, ahol szerinte őt és családját sértegette, fenyegette, egyben nagyon durva kritikát fogalmazott meg vele szemben.

Egy 2019. novemberi Facebook-bejegyzésben például Galló „hiénának” nevezte Simonkát. Azt is írta, hogy kormánypárti politikus „telefonálgat, sírdogál, keresi a szoknyát, ami alá elbújhat, mert ez a csúnya Galló Feri megint írt róla valamit”.

Ugyanebben a posztban Galló Ferenc úgy fogalmazott: „Na, akkor most a mi csapatunk is üzen! Tudod, van a csapatunkban az a két srác, akinek, ha meghallod a nevét, akkor könnybe lábad a szemed, feláll a szőr a hátadon, és egy picit becsurrantasz a gatyeszba.” Az ügyhöz tartozik, hogy Galló Ferenc 2019 nyarán cége nevében, néhány ember kíséretében, megjelent Pusztaottlakán és egy hivatalos papírral igazolta, hogy elvisz onnan egy nagyméretű sátrat, amely saját vállalkozása birtokában van. Bár Simonka itt nem volt jelen, csak a lánytestvére, de a parlamenti képviselő szerint Galló és csapata megfélemlítően lépett fel. Ennek ellentmond, hogy a helyszínre érkező rendőrök intézkedése nyomán a szükséges papírokat mindenfajta befolyás nélkül, szabad akaratából írta alá Simonka Zsófia.

A fideszes politikus zaklatási vádjának volt még egy eleme. Eszerint 2018 végén, 2019 elején, de pontosan meg nem határozott időben Medgyesegyházán, a nyílt utcán odament hozzá egy kigyúrt, izmos és tetovált férfi. Telefonján a képviselő családja fényképét mutatta, és ugyanazokat a mondatokat mondta állítólag, amelyeket korábban Galló. Ennek lényege, hogy „jó lenne, ha Simonka is aggódna a családjáért, nem csak Galló Ferenc”. Perbeszédében Simonka ügyvédje, Erdei Zoltán elmondta,

mindezek erős félelemérzetet keltettek Simonkában,

saját maga és családja testi épségét féltette. A per szeptemberi tárgyalásán a vádlottak padján ülő Galló Ferenc elmondta, nem kért pénzt Simonkától, nem fenyegette meg, viszont tény, hogy kemény politikai aggályokat fogalmazott meg vele szemben. A Narancs.hu írta meg annak idején, hogy Galló szerint Simonkának meggyanúsítása, majd megvádolása után le kellett volna mondania az országgyűlési képviselőségről, és távoznia kellett volna a politikai színtérről. Simonka egykori munkatársa szerint ennyi történt, de a zaklatás tényállása fel sem merült. 

Galló Ferenc ellen állítólagos zaklatás miatt a rendőrségen tett feljelentést Simonka, ám a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság bűncselekmény hiányában elutasította azt. Ez ellen panasszal élt a vádhatóságnál a képviselő, ám a Battonyai Járási Ügyészség ezt elutasította. Így lépett fel pótmagánvádlóként a Battonyai Járásbíróságon. Bár Galló védője szerint a pótmagánvád nem felelt meg a törvényi követelményeknek, ekként nem volt perképes, mégis büntetőper lett belőle. Itt azonban, ugyanúgy, ahogy a rendőrségen és az ügyészségen, elvérzett.

A Battonyai Járásbíróság nem látta igazoltnak, hogy Galló zaklatta volna Simonkát, ezért a vád alól felmentette az egykori munkatársat. Az ítélet indoklásában a bíróság azt is kifejtette, hogy a vád tanúi valójában semmit sem bizonyítottak, ugyanis csak Simonkától hallottak valamit, de közvetlenül semmit sem láttak vagy hallottak az állítólagos zaklatásokról és fenyegetésekről.

„Más életét, testi épségét vagy egészségét nem fenyegette senki, sőt a fenyegetettség látszatát sem keltette”

– mondta ki a bíróság.

Galló védője perbeszédében arra is hivatkozott, hogy megítélése szerint a magyar nyelv értelmezési nehézségei is felmerülnek a vád képviselőivel szemben, ha a Facebook-bejegyzések tartalmát zaklatásként és fenyegetésként értelmezték.  Ezzel szemben Simonka jogi képviselője, Erdei Zoltán szerint aggálytalanul megállapítható volt a cselekménysorban a fenyegetés és a zaklatás tényállása, ezért próbaidőre felfüggesztett büntetést kért Galló Ferencre. A felmentő ítélet erre volt válasz. A vád három napos gondolkodási időt kér, míg a védelem elfogadta a Battonyai Járásbíróság elsőfokú ítéletét.

A tárgyalás után Simonka egy több mint 20 millió forintos terepjáróval hajtott el a bíróság parkolójából.

A fideszes országgyűlési képviselő vagyonnyilatkozataiban ez a gépjármű nem szerepel. Ahogy - szerény földalapú támogatáson kívül - egyetlen fillér jövedelem sem. 

Kedves Olvasónk!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet! De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk