Panaszkodnak a lakótelepiek a szomszédos lőtérre Jászberényben

Kis-Magyarország

Megelégelték a környéken lakók a közeli lőtér szerintük zajos működését, ezért panasszal fordultak az önkormányzathoz. A rendőrség közben büntetőeljárást indított, és a lőtér működési engedélyét is vizsgálja.

Jászberényben régóta folyik a "harc" a Hűtőgépgyári lakótelepen élők és a szomszédos lőtér között. A lakótelepiek egyáltalán nem élvezik a lőtérről kiszűrődő zajokat, zavarja nyugalmukat, pihenésüket. A Hűtőgépgyári lakótelep a város központjától távolabb, Jászberény nyugati részén terül el. A lőtér még kijjebb, a Zagyva jobb partján található, a lakóteleptől egy erdősáv választja el.

A lakótelepiek nemrég az önkormányzati képviselőjükhöz fordultak panasszal, amit a fideszes Balog Donát még júniusban továbbított a város vezetésének. A panasz szerint a lakóteleptől 250-300 méterre található lőtér folyamatos működése és az ebből adódó hanghatások zavarják a lakosságot, sokan emiatt nem tudnak pihenni. (Balog Donát Pócs János fideszes országgyűlési képviselőt is megkereste, ám a neki írt nyílt levelét egy idő után törölte közösségi oldaláról. Erről lapunk megkeresésére azt mondta, a lőtérrel kapcsolatos problémák végül az országgyűlési képviselő bevonása nélkül is megoldhatók.)

Érdeklődtünk az önkormányzatnál is a fejleményekről. A helyhatóság lapunknak írt leveléből kiderült, hogy az ügyben a polgármesteri hivatal hatósági irodáján eljárás folyik. A jegyző megkereste a Jászberényi Rendőrkapitányságot, információkat kérve a lőtérről és működéséről. A lakótelepiekkel a napokban egyeztettek, helyszíni szemlét tartottak, ezután pedig a polgármesteri hivatalban folytatódott a megbeszélés Balog Donát és a rendőrség képviselőinek jelenlétében. "A további kérdésekben – tekintettel a lőterek ellenőrzésével kapcsolatos rendőrségi hatáskörre – a helyi kapitányság jár el" – közölte lapunkkal Baloghné Seres Krisztina jegyző.

Szolnokon is volt probléma a lőtérrel

Lőfegyverből származó, irányt tévesztett golyó repült el az egyik úszómester mellett a szolnoki Véső úti MÁV-strandon - írta meg a Narancs.hu a nyár elején. A lövedék a szomszédos MÁV-lőtérről származott, ahol lövészet folyt. A gellert kapott golyó állítólag az egyik zuhanykabint találta el, süvítését az úszómester is hallotta, ahogy a becsapódást is. A történteket jelentették az önkormányzatnak és a rendőrségnek. Sérülés szerencsére nem történt.

Lapunk ezután a rendőrséget kereste meg. Először azt a választ kaptuk, hogy a jegyző lakossági fórumot tartott, melyen a Jászberényi Rendőrkapitányság is képviseltette magát. A panaszok kivizsgálására a rendőrkapitányság hatósági jogkörében eljárva eljárást indított. Ám történt más is azóta. Mint megtudtuk, a lőtér működési engedélyének hatósági felülvizsgálata jelenleg is folyamatban van.

A panaszok kapcsán

foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétség elkövetése miatt büntetőeljárás elrendelése történt,

azonban a nyomozás érdekeire tekintettel további információt nem közölt a rendőrség.

"Amennyiben valaki foglalkozási szabály megszegésével más vagy mások életét, testi épségét vagy egészségét gondatlanságból közvetlen veszélynek teszi ki, vagy testi sértést okoz, vétséget követ el, amely egy év szabadságvesztéssel büntethető", közölte Sipos-Kácsor Andrea, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Hogy kell mérni egy lőtér zajterhelését?

Bizony, tud zavaró lenni egy lőtér - mondta érdeklődésünkre egy fővárosi zaj- és rezgésvédelmi szakmérnök. Mint hozzátette, ha valaki szeretné megméretni a zajszintet a lakásában, arra kell készülnie, hogy a zajszintmérés költsége 100-200 ezer forint. Mérés esetén a lőtér tulajdonosával együtt kell működni. Jó ilyenkor tisztában lenni azzal, hogy milyen puskával lőnek és mennyit, mennyi időn át, hiszen átlagos zajszintterhelést mérnek. A szakember hangsúlyozta: egyrészt szubjektív dolog, hogy hangos-e egy lőtér, másrészt meg kell felelnie az adott határértéknek. Ez pedig attól függ, hogy milyen besorolású a terület a rendezési tervben. Fontos tudni, hogy a környezeti zaj- és rezgésterhelési határértékek megállapításáról szóló rendeletben szereplő értékeket a zajforrás üzemeltetőjének be kell tartania.

A lőtér a telekkönyvi adatok szerint Nagy-Varga Géza tulajdona. A Narancs.hu őt is megkereste. A helyszínen nyilatkozott is lapunknak, de később letiltotta a megjelenést.

(Címlapképünk illusztráció)

Kedves Olvasónk!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet! De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk