Erősödő tiltakozás: 50 ezer tonna szennyvíziszap elhelyezése a tét a Balaton mellett

  • Varga Domokos Péter
  • 2019. október 7.

Kis-Magyarország

További két forgalmi csomópontban fogják Veszprémben lezárni az utat a hulladékkezelő ellen tiltakozók, mivel a két hete tartó fellépésük nem vezetett eredményre. A hulladékkezelőt fenntartó önkormányzati társulás elnöke szerint minden rendben van.

A hulladékkezelő telep ugyan a Veszprémhez közeli Királyszentistvánban működik, de a figyelem felkeltése érdekében a megyeszékhelyen tartják ellene a tiltakozást – mint ahogy erről a Narancs.hu-n szeptember 18-án már beszámoltunk. A részleges útlezárást Soós Gábor, az „Elegünk van a szemétszagból!!!” elnevezésű Facebook-csoport tagja szervezi.

Aki ezúttal friss hírrel szolgált: „Tiltakozásunknak máris van egy fontos eredménye, mert ennek köszönhetően tudtuk meg, hogy módosítani akarták a telep működési engedélyét. Az alapításkor elfogadott, most is érvényes dokumentum alapján összesen kétezer tonna szennyvíziszapot helyezhetnek el telepen, és ezt növelni akarták ötvenezer tonnára” – mondta portálunknak Soós.

A királyszentistváni hulladéktelep, no comment

A királyszentistváni hulladéktelep, no comment

Fotó: Elegünk van a szemétszagból!!!/Facebook-csoport

Két kilométerre a Balatontól

Beszámolt arról is, hogy amikor ezt megtudták, találkozót szerveztek a Veszprém Megyei Kormányhivatal illetékes főosztályvezetőjével és a hulladékkezelőt működtető önkormányzati társulás elnökével. A tárgyalásokon sikerült elérniük, hogy a tervezett változtatás ne kerüljön be a működési engedélybe.

A hulladékkezelő telep bezárásáról azonban nem jutottak eredményre. A működtető önkormányzati társulás elnöke, Czaun János – minden valószínűség szerint – időhúzó javaslattal állt elő. Felvetette: az előkészítésre hozzanak létre egy munkacsoportot. Ugyanakkor leszögezte: a telepet nem áll szándékukban bezárni. Ennek ellenére azóta is folynak a tárgyalások, a hulladékkezelő közvetlen környékén lévő települések polgármesterei levélben kérték az önkormányzati társulás tanácsának összehívását.

A Narancs.hu megkérdezte Porga Gyula veszprémi polgármestert: tesz-e, tehet-e valamit azért, hogy a megyeszékhelyen megszűnjön az útzár? A polgármester válasza: „A tüntetők azzal a kéréssel fordultak hozzám, hogy szervezzek egy találkozót. A feladatot elvégeztem, múlt hét csütörtökön egy asztalhoz ültettem az illetékeseket: a tüntetőket, az érintett polgármestereket, az üzemeltetőt és a hatóságot.”

Középpontban a tiltakozás egyik vezetője, Soós Gábor

Középpontban a tiltakozás egyik vezetője, Soós Gábor

Fotó: A szerző felvétele

Soós Gábor szerint csak a bezárás hozhat megfelelő eredményt, mert a telep semmiben sem felel meg a 21. századi szemétfeldolgozás követelményeinek, és a földrajzi adottságai miatt átalakítani sem tudják. Mindössze két kilométerre van a Balatontól, az uralkodó szélirány pedig a környező települések felé viszi a bűzt.

Három helyen zárják le az utat

Mivel mostanáig nem érték el a kívánt eredményt, október 7-től kiterjesztik a tiltakozást. Hétköznapokon reggel 7-től félt 10-ig lezárják a másik városközponti körfogalom, valamint a körgyűrű észak-keleti részén kialakított körforgalom előtt is az egyik útsávot.

Egyre többen tiltakoznak a szeméttelep ellen

Egyre többen tiltakoznak a szeméttelep ellen

Fotó: A szerző felvétele

Azért is tudják ezt megtenni, mert egyre több ember vesz részt a megmozdulásaikon. Így például több horgászegyesület, a Nők a Balatonért Egyesület, környezetvédelmi egyesületek is csatlakoztak hozzájuk. Reggelente már 60 autó is megjelenik a forgalomlassítás helyszínén, és az emberek egyre elszántabbak.

„A demonstrálók szennyvíziszapot vizionálnak”

A megegyezés lehetőségéről megkérdeztük a hulladékkezelőt fenntartó önkormányzati társulás tanácsának elnökét, Czaun Jánost is, aki egyben a hulladékkezelő telep vezetője. Bár a Narancs.hu konkrét kérdéseire nem válaszolt, viszont figyelmünkbe ajánlotta a témában kiadott közleményüket.

Ebben a szennyvíziszappal kapcsolatban az általunk ismertetettekhez képest új információ nem szerepel, lényegében ugyanazt ismétlik meg, az elhelyezhető szennyvíziszapra vonatkozó mennyiségek nélkül: „A demonstrálók szennyvíziszapot vizionálnak, amit majd valahonnan valakik a Központi Hulladékkezelő Telepre fognak szállítani. Tájékoztatjuk önöket, hogy eddig ilyen soha nem történt, az Üzemeltető a szennyvíziszap feldolgozásának a lehetőségét is kivette a Hatósághoz benyújtott engedély-módosításában.”

Nem 21. századi állapotok...

Nem 21. századi állapotok...

Fotó: Elegünk van a szemétszagból!!!/Facebook-csoport

Emellett eredményesnek mondják a szeptember 26-is megbeszélést, ahol az érintettek részvételével egy munkabizottság felállítására tettek javaslatot. Leírják, hogy a telep üzembe helyezése előtt öt önkormányzattal – Balatonfűzfő, Papkeszi, Litér, Királyszentistván, Vilonya – kompenzációs megállapodást kötöttek, amelynek értelmében tíz éven keresztül összesen több tízmillió, Balatonfűzfő esetében százmillió forintot meghaladó összeget fizetnek ki. Ennek a kötelezettségüknek részarányosan eleget tettek.

(Címlapfotó: Két hete zajlik az autós demonstráció Veszprém belvárosában, a felvételt a szerző készítette.)

Figyelmébe ajánljuk