Egy város, ahol két fideszes verseng, de a baloldal is megosztott

Kis-Magyarország

Az újrainduló fideszes polgármester ellen büntetőper zajlik, az ellenzéki összefogás nem teljes, polgármesterjelöltjük nagykállói DK-vezető. A helyi MSZP-elnök függetlenként indul a városvezetői posztért, míg a jelenlegi fideszes alpolgármester független aspiráns a Jobbik támogatásával. Mellettük verseng egy képviselő helyért az elhíresült volt érpataki polgármester, Orosz Mihály Zoltán.

Juhász Zoltán I. rendű vádlott, nagykállói polgármester megállapodott a helyi benzinkutat üzemeltető III. rendű vádlottal, hogy az önkormányzat autói a tankoláskor kedvezményt és halasztott fizetési lehetőséget kapnak. Ám a polgármester beleegyezésével olyan magánszemélyek is tankoltak az önkormányzat terhére, akik a városvezetővel családi és baráti viszonyban voltak. Mindezzel az elkövetők több mint 2,5 millió forintos kárt okoztak az önkormányzatnak.

Nagyjából így foglalható össze a szabolcsihir.hu alapján a jelenlegi és újrainduló nagykállói fideszes polgármester és társai elleni vádirat. Juhász Zoltán és társai ellen az ügyészség nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt emelt vádat a Nyíregyházi Járási Bíróság előtt, ahol május óta folyt a büntetőper mostanáig.

Szeptember utolsó napján ugyanis első fokon felmenették Juhászt és társait a vádak alól. Ugyanis nem sikerült minden kétséget kizáróan bizonyítani, hogy a benzinkúton az önkormányzat kontójára magánszemélyek is tankoltak.

Válaszok helyett sorosozás

Csakhogy az ügyészség fellebbezést jelentett be, így az ítélet nem jogerős. Ennek alapján Juhász Zoltán továbbra is vádlottnak tekinthető.

Juhász Zoltán: polgármester és vádlott

Juhász Zoltán egy rendezvényen

Fotó: Juhász Zoltán/Facebook.com

Azt pedig tavaly novemberben a Mérce írta meg a N1TV riportja alapján, hogy a nagykállói polgármester sorosozni kezdett, amikor európai uniós pénzek gyanús felhasználásáról kérdezték. Ugyanis kétségessé vált, hogy valóban minden brüsszeli pénzt rallypályára, a tóra vagy az ipari parkra költötték-e?

Azonban sem ez, sem az ellene folyó büntetőper nem akadályozza meg a 10 ezer lakosú Nagykálló polgármesterét, hogy október 13-án újrázzon a városvezetői székben. De nem ez az egyetlen furcsaság a szabolcsi kisvárosban a helyhatósági választásokhoz közeledve.

Másképpen emlékeznek

Az ellenzéki összefogásnak nem sikerült egy közös polgármesterjelöltet állítani, így külön indul a DK, a Párbeszéd, az MMM, a Momentum és az LMP jelöltjeként Kovács György, aki a választókerület DK-s elnöke, és független jelöltként Trefán Jánosné, az MSZP városi elnöke. A felek merőben másképp látják, hogy a helyzet miért alakult így.

„Először a Jobbikkal kezdtünk el tárgyalni, majd néhány megbeszélés után világossá vált, hogy ők azt szeretnék, ha bevennénk ebbe az összefogásba Érpatak hírhedt volt polgármesterét, Orosz Mihály Zoltánt. Ám az értékrendek annyira különböztek, hogy itt megszakadtak a tárgyalások” – mondta a Narancs.hu-nak Kovács György helyi DK-s politikus, polgármesterjelölt.

Kovács György (bal oldalt) Gyurcsány Ferenccel

Kovács György (balra) Gyurcsány Ferenccel

Fotó: DK Nagykálló/Facebook.com

Ezt követően az MSZP-vel tárgyaltak, ám annak helyi elnöke, Trefán Jánosné kijelentette, „csak akkor van összefogás, ha ő lesz a polgármester-aspiráns” - mesélte. Itt megszakadtak a tárgyalások. Kovács nem érti, hogy az MSZP helyi elnöke hogyan lehet független jelölt, s ez a független jelölt miképpen szerepelhet az MSZP megyei listáján?

Három működő pártszervezet van?

Erre a választ maga az érintett adta meg. Trefán Jánosné a Narancs.hu-nak mondta, hogy az MSZP országos elnökségének van egy olyan határozata, amely szerint, ha helyben nem jön létre a teljes összefogás, és abban nem szerepelnek a szocialisták, akkor nem lehet a párt tagjának pártlogóval elindulni a választáson. Ezért független, de ez nem zárja ki, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlésbe az MSZP listáján induljon.

Azt Trefánné elismerte, hogy az előzetes tárgyalásokon mondott olyat, hogy szeretne polgármesterjelölt lenni, de szerinte ekkor már leosztott lapok voltak, és eldöntött tény volt, hogy az ellenzéki együttműködés polgármester-aspiránsa csak Kovács György lehet. Azt mindketten cáfolták, hogy személyes ellentét lenne közöttük, azt viszont nem tagadták, hogy olyan véleménykülönbség volt közöttük, amelyet nem tudtak feloldani.

Trefán Jánosnél (balról a második) koszorúz

Trefán Jánosné (balról a második) koszorúz

Fotó: MSZP Nyirbator/Facebook.com

Ezt a független színekben induló helyi MSZP-vezető azzal toldotta meg, hogy Nagykállóban valójában három működő pártszervezet van: a Fideszé, a Jobbiké és az MSZP-jé. „Így sok párt nevét kiírták Kovács György szórólapjaira és plakátjaira, de e mögött nincs érdemi politikai erő. Azért indulok polgármesterjelöltként, mert 2002 és 2014 között alpolgármestere voltam a városnak, amely akkor nagyon sokat fejlődött. S hiszem, hogy most nyerni tudok” – hangsúlyozta a Narancs.hu-nak Trefánné.

A nem aktív tagok reaktiválva

A helyzet még ennél is bonyolultabb. A város fideszes alpolgármestere, Horváth Tibor függetlenként indul a Nagykállót 2004 óta fideszes színekben irányító Juhász Zoltán ellen, aki viszont nem tagja a kormánypártnak. Az ügyről a hvg.hu írt részletesebben. Horváth azzal indokolta, hogy elindul a párt hivatalos jelöltével szemben, hogy ez Nagykálló érdeke, a város szerinte ugyanis nem fejlődik, sőt leépül.

Az alpolgármester már tavasszal jelezte a szándékát Simon Miklósnak, a körzet fideszes parlamenti képviselőjének, egyben választókerületi elnökének, aki állítása szerint informálisan támogatta is ebben, és helyi Fidesz szervezetben is sokáig úgy tűnt, ő lehet a Fidesz polgármester-jelöltje. Ezek után, igencsak meglepődött, amikor a június eleji jelöltválasztó taggyűlésen – ahogy fogalmazott – „megjelent egy tucatnyi száz éve nem aktív tag”, köztük Vonza András volt földművelési miniszter, és az így felduzzasztott létszámmal a tagok végül Juhász jelöltségét szavazták meg.

Horváth azzal, hogy függetlenként elindul egy fideszes jelölt ellen, az alapszabály értelmében, kizárja magát a kormánypártból. Az ellenzéki Jobbik a fideszesből függetlenné vált Horváthot támogatja.

Csak kapkodják a fejüket

A képet tovább árnyalja, hogy Érpatak elhíresült polgármestere bukása után éppen Nagykállóban próbálkozik visszatérni a közéletbe: képviselőjelölt.

Orosz Mihály Zoltán: újra feltűnt

Orosz Mihály Zoltán: újra feltűnt

Fotó: nol.hu

A helyeik egy része érti, vagy legalábbis érteni véli ezt a jókora választási kavalkádot. Míg másik részük csak kapkodja a fejét, hiszen némi leegyszerűsítéssel a bal- és a jobboldalnak is két-két jelöltje van.

Figyelmébe ajánljuk