Busszal tilos szavazót szállítani, hétszemélyes kocsival szabad

Választás 2022

Elutasították a Tiszta szavazás kifogását a makói választási disznóvágás ügyében, nem bizonyítható, hogy húsért vettek szavazatokat.  

Elutasította a Csongrád–Csanád 04. Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság a Tiszta szavazás csoport kifogását, amely a makói szavazók szállítására vonatkozott, és arra, hogy a voksolás után disznóhúst kaptak. Ez az a választókerület, amelyben Lázár János (Fidesz–KDNP) legyőzte Márki-Zay Pétert, az ellenzék miniszterelnök-jelöltjét.

Az országgyűlési választásokat figyelő Tiszta szavazás önkéntesei április 3-án azt tapasztalták, hogy Makón a Tulipán utcai és a Királyhegyesi utcai szavazókörhöz is autóval viszik az embereket szavazni. A csoport Facebook-bejegyzése szerint kora reggeltől 2-3 autó „órákon keresztül visszatérően megállt a két érintett szavazókör előtt, kiszálltak belőle szavazni igyekvő emberek”, a szavazás után pedig szavazóköröktől nem messze lévő Bethlen utcai házhoz szállították őket ugyanezek az autók.

A Tiszta szavazásnak helyiek azt mondták, azért onnan jönnek az autók, és oda térnek vissza, mert ott a „megfelelő helyre behúzott szavazatért 5 adag húst adtak” az embereknek. Az önkéntesek elmentek a telekhez, ahol sütés-főzést láttak, és sok embert, de nem engedték be őket oda, arra hivatkozva, hogy magánesemény zajlik. Fotókat, videót készítettek az autók mozgásáról. Az aktivisták rendőrt hívtak a Tulipán utcai szavazókörhöz, és feljelentést tettek.

A Tiszta szavazás azt is közzétette, hogy a szavazókör előtt zaklatták az aktivistáikat, kamerázták őket, és valaki fel akarta rúgni a pultjukat, miközben azt kiabálta, „mindenki szavazzon a Fideszre”.

Utaztatás nem csak Makón fordult elő, erről a választás napján lehetett olvasni.

A makói esetről a 24.hu azt írta, hogy a makói Bethlen utcán a Mámor nevű egykori italüzlet helyiségében volt az összejövetel. Az ott lévők azt mondták, egy lány 20. születésnapját ünnepelték, és tényleg osztottak húst, de a születésnapi vendégeknek, és az nem törvénytelen. A hvg.hu-nak viszont nyilatkozott az egyik sofőr: azt mondta, hogy többször fordul a szavazókör és a ház között, mert vannak vagy négyszázan, és mindenki a Fideszre fog szavazni, mert annak a pártnak köszönhető, hogy van munkájuk.

A Tiszta szavazás úgy találta, a rendőrségnek intézkednie kellett volna, ezért a poszt szerint „a helyszínen lévő jogász az ügyészséghez fordult, akik utasították a rendőrséget az eljárásra”. A megyei főügyészség csoportvezető ügyésze, Szanka Ferenc szerint ez nem így történt. A narancs.hu kérdésére azt írta, „a választásokkal kapcsolatban a megkeresésében írt esemény miatt a megjelölt szervezettől nem érkezett feljelentés a járási ügyészségre, ahogyan az a sajtóban a választás napján megjelent információ sem felel meg a valóságnak, hogy ügyészi utasításra intézkedett volna a rendőrség”.

A Csongrád–Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság kérdésünkre – makói intézkedésüknek mi lett a folytatása –, azt felelte, hogy

az esettel kapcsolatban nem indítottak eljárást.

Az aktivisták mégis dolgoztak azért, hogy a kifogással érdemben foglalkozzanak a hatóságok.

Bálint Mónika a Tiszta szavazás nevében a narancs.hu-nak azt mondta, április 6-án a csoport eljuttatta panaszát a helyi választási bizottsághoz. Arra számítottak, hogy napokon belül döntés születik.

Ez a hódmezővásárhelyi székhelyű Csongrád–Csanád 04. Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság. A választások óta tartott üléseinek jegyzőkönyvei és határozatai itt érhetőek el. A makói ügyről jó ideig nem született határozat.

A narancs.hu a múlt héten kereste Feketéné Szemző Margitot, a bizottság elnökét, aki viszont nem tudott arról, hogy a Tisza szavazás kifogást nyújtott volna be, nem találkoztak ilyen beadvánnyal.

A Tiszta Szavazás márpedig elküldte a honlapon szereplő email-címre a kifogást. Az aktivista érdeklődött, mi történhetett, és az derült ki, hogy a bizottság egy másik email-címre várta a kifogásokat, így

azzal a kifogással, amit a csoport küldött – bár megkapták a hivatalban – nem foglalkoztak.

A történtek miatt az aktivista panaszt tett a Nemzeti Választási Bizottságnál, amely úgy ítélte meg, hogy a Tiszta szavazás panasza jogos, a vásárhelyi székhelyű választási bizottságnak soron kívül ki kell vizsgálnia a kifogást.

Április 15-én ki is vizsgálta, és meghozta a határozatát: „a kérelmező által benyújtott kifogást elutasítja”. 

A Tiszta szavazás a kifogásban leírta, mit tapasztaltak az aktivisták, közölte a látott Renault, Audi, Mercedes és Renault Scenic gépjármű rendszámát, hogy két szavazó is azt állította, „a választásért jár a hús”, hogy a rendőrök is megnézték a disznóvágás és pörköltfőzés helyszínét.

A csoport csatolta az esetről szóló tudósításokat, öt videofelvételt és tíz fényképet, és megerősítette, hogy többen is, akik jelen voltak az esetnél, hajlandóak tanúskodni. A szervezet úgy érvelt, hogy itt szavazásra jogosult embereket anyagi juttatással befolyásoltak, amivel sérült az önkéntes részvétel elve, és több szempontból az esélyegyenlőség elve is.

A választási bizottság megnézte a videofelvételeket és fényképeket. Megállapította, hogy a választási eljárásról szóló törvény 143/A. paragrafusának második bekezdéséhez fűzött kommentár szerint „a Ve. törvényes eljárásnak nyilvánítja a választópolgárok szavazóhelyiséghez szállítását, kivéve, ha a szállítás autóbusszal történik. E szerint

a kilenc vagy annál kevesebb állandó ülőhellyel rendelkező gépkocsival megengedett a választópolgárok szállítása.”

Egy kúriai döntés szerint is igénybe lehet venni a választójog gyakorlásához segítséget, például személygépkocsis szállítást. A videón, fotókon látott autók legföljebb 7 ember szállítására alkalmasak, tehát „a felvételeken látható gépjárművek egyike sem minősíthető autóbusznak”.

A bizottság abból a szempontból is vizsgálta az előterjesztett bizonyítékokat, igazolhatják-e a szavazatvásárlást. Arra jutott, hogy „kétséget kizáróan nem állapítható meg, hogy bármely választópolgár részére abból a célból adtak át húskészítményt, hogy meghatározott személyre vagy pártra szavazzon”.

A Tiszta szavazás, mint megtudtuk, nem keres további jogorvoslatot. Nem nyomozó hatóság, így nincs lehetősége olyan bizonyítékokat gyűjteni, amelyek „kétséget kizáróan” igazolni tudnák az állításait.

Leadkép: a Tiszta szavazás felvétele a makói helyszínen

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk