Busszal tilos szavazót szállítani, hétszemélyes kocsival szabad

Választás 2022

Elutasították a Tiszta szavazás kifogását a makói választási disznóvágás ügyében, nem bizonyítható, hogy húsért vettek szavazatokat.  

Elutasította a Csongrád–Csanád 04. Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság a Tiszta szavazás csoport kifogását, amely a makói szavazók szállítására vonatkozott, és arra, hogy a voksolás után disznóhúst kaptak. Ez az a választókerület, amelyben Lázár János (Fidesz–KDNP) legyőzte Márki-Zay Pétert, az ellenzék miniszterelnök-jelöltjét.

Az országgyűlési választásokat figyelő Tiszta szavazás önkéntesei április 3-án azt tapasztalták, hogy Makón a Tulipán utcai és a Királyhegyesi utcai szavazókörhöz is autóval viszik az embereket szavazni. A csoport Facebook-bejegyzése szerint kora reggeltől 2-3 autó „órákon keresztül visszatérően megállt a két érintett szavazókör előtt, kiszálltak belőle szavazni igyekvő emberek”, a szavazás után pedig szavazóköröktől nem messze lévő Bethlen utcai házhoz szállították őket ugyanezek az autók.

A Tiszta szavazásnak helyiek azt mondták, azért onnan jönnek az autók, és oda térnek vissza, mert ott a „megfelelő helyre behúzott szavazatért 5 adag húst adtak” az embereknek. Az önkéntesek elmentek a telekhez, ahol sütés-főzést láttak, és sok embert, de nem engedték be őket oda, arra hivatkozva, hogy magánesemény zajlik. Fotókat, videót készítettek az autók mozgásáról. Az aktivisták rendőrt hívtak a Tulipán utcai szavazókörhöz, és feljelentést tettek.

A Tiszta szavazás azt is közzétette, hogy a szavazókör előtt zaklatták az aktivistáikat, kamerázták őket, és valaki fel akarta rúgni a pultjukat, miközben azt kiabálta, „mindenki szavazzon a Fideszre”.

Utaztatás nem csak Makón fordult elő, erről a választás napján lehetett olvasni.

A makói esetről a 24.hu azt írta, hogy a makói Bethlen utcán a Mámor nevű egykori italüzlet helyiségében volt az összejövetel. Az ott lévők azt mondták, egy lány 20. születésnapját ünnepelték, és tényleg osztottak húst, de a születésnapi vendégeknek, és az nem törvénytelen. A hvg.hu-nak viszont nyilatkozott az egyik sofőr: azt mondta, hogy többször fordul a szavazókör és a ház között, mert vannak vagy négyszázan, és mindenki a Fideszre fog szavazni, mert annak a pártnak köszönhető, hogy van munkájuk.

A Tiszta szavazás úgy találta, a rendőrségnek intézkednie kellett volna, ezért a poszt szerint „a helyszínen lévő jogász az ügyészséghez fordult, akik utasították a rendőrséget az eljárásra”. A megyei főügyészség csoportvezető ügyésze, Szanka Ferenc szerint ez nem így történt. A narancs.hu kérdésére azt írta, „a választásokkal kapcsolatban a megkeresésében írt esemény miatt a megjelölt szervezettől nem érkezett feljelentés a járási ügyészségre, ahogyan az a sajtóban a választás napján megjelent információ sem felel meg a valóságnak, hogy ügyészi utasításra intézkedett volna a rendőrség”.

A Csongrád–Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság kérdésünkre – makói intézkedésüknek mi lett a folytatása –, azt felelte, hogy

az esettel kapcsolatban nem indítottak eljárást.

Az aktivisták mégis dolgoztak azért, hogy a kifogással érdemben foglalkozzanak a hatóságok.

Bálint Mónika a Tiszta szavazás nevében a narancs.hu-nak azt mondta, április 6-án a csoport eljuttatta panaszát a helyi választási bizottsághoz. Arra számítottak, hogy napokon belül döntés születik.

Ez a hódmezővásárhelyi székhelyű Csongrád–Csanád 04. Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság. A választások óta tartott üléseinek jegyzőkönyvei és határozatai itt érhetőek el. A makói ügyről jó ideig nem született határozat.

A narancs.hu a múlt héten kereste Feketéné Szemző Margitot, a bizottság elnökét, aki viszont nem tudott arról, hogy a Tisza szavazás kifogást nyújtott volna be, nem találkoztak ilyen beadvánnyal.

A Tiszta Szavazás márpedig elküldte a honlapon szereplő email-címre a kifogást. Az aktivista érdeklődött, mi történhetett, és az derült ki, hogy a bizottság egy másik email-címre várta a kifogásokat, így

azzal a kifogással, amit a csoport küldött – bár megkapták a hivatalban – nem foglalkoztak.

A történtek miatt az aktivista panaszt tett a Nemzeti Választási Bizottságnál, amely úgy ítélte meg, hogy a Tiszta szavazás panasza jogos, a vásárhelyi székhelyű választási bizottságnak soron kívül ki kell vizsgálnia a kifogást.

Április 15-én ki is vizsgálta, és meghozta a határozatát: „a kérelmező által benyújtott kifogást elutasítja”. 

A Tiszta szavazás a kifogásban leírta, mit tapasztaltak az aktivisták, közölte a látott Renault, Audi, Mercedes és Renault Scenic gépjármű rendszámát, hogy két szavazó is azt állította, „a választásért jár a hús”, hogy a rendőrök is megnézték a disznóvágás és pörköltfőzés helyszínét.

A csoport csatolta az esetről szóló tudósításokat, öt videofelvételt és tíz fényképet, és megerősítette, hogy többen is, akik jelen voltak az esetnél, hajlandóak tanúskodni. A szervezet úgy érvelt, hogy itt szavazásra jogosult embereket anyagi juttatással befolyásoltak, amivel sérült az önkéntes részvétel elve, és több szempontból az esélyegyenlőség elve is.

A választási bizottság megnézte a videofelvételeket és fényképeket. Megállapította, hogy a választási eljárásról szóló törvény 143/A. paragrafusának második bekezdéséhez fűzött kommentár szerint „a Ve. törvényes eljárásnak nyilvánítja a választópolgárok szavazóhelyiséghez szállítását, kivéve, ha a szállítás autóbusszal történik. E szerint

a kilenc vagy annál kevesebb állandó ülőhellyel rendelkező gépkocsival megengedett a választópolgárok szállítása.”

Egy kúriai döntés szerint is igénybe lehet venni a választójog gyakorlásához segítséget, például személygépkocsis szállítást. A videón, fotókon látott autók legföljebb 7 ember szállítására alkalmasak, tehát „a felvételeken látható gépjárművek egyike sem minősíthető autóbusznak”.

A bizottság abból a szempontból is vizsgálta az előterjesztett bizonyítékokat, igazolhatják-e a szavazatvásárlást. Arra jutott, hogy „kétséget kizáróan nem állapítható meg, hogy bármely választópolgár részére abból a célból adtak át húskészítményt, hogy meghatározott személyre vagy pártra szavazzon”.

A Tiszta szavazás, mint megtudtuk, nem keres további jogorvoslatot. Nem nyomozó hatóság, így nincs lehetősége olyan bizonyítékokat gyűjteni, amelyek „kétséget kizáróan” igazolni tudnák az állításait.

Leadkép: a Tiszta szavazás felvétele a makói helyszínen

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!