Megmenekült a szegedi véderdő, Mórahalmon építkezik az egyházmegye

  • narancs.hu
  • 2024. február 15.

Kis-Magyarország

A város momentumos alpolgármestere szerint a kormánynak vissza kell vonnia a beruházás érdekében hozott rendeleteit.

„Megmenekül a szegedi véderdő. Végül Mórahalmon építi meg a focipályákat és az iskolát az egyház” – írta szerda esti Facebook-bejegyzésében Botka László, Szeged polgármestere, miután a Szeged-Csanádi Egyházmegye közleményt adott ki „Mórahalom lesz az otthona a Szeged-Csanádi Egyházmegye új projektjének” címmel.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a Szeged-Csanádi Egyházmegye iskolát szeretett volna építeni a városban a szintén hozzá tartozó futballstadion melletti állami területen. Ott húzódik azonban a várost most már ugyan csak ritkásan, de körülvevő véderdő, amely nagy mennyiségű szálló port köt meg. A szegedi önkormányzat vezetése nem szerette volna, hogy kivágják a fákat, ezért megpróbálta rendelettel megakadályozni ezt, ám a kormány a szegedi közgyűlés ülése előtti éjszakán olyan jogszabályt alkotott, amely zöld jelzést ad az egyházmegye tervének.

Mihálik Edvin, a Momentum szegedi frakcióvezetője és Nagy Sándor, Szeged momentumos alpolgármestere csütörtöki sajtótájékoztatójukon a Szegeder.hu tudósítása szerint elmondták,

az önkormányzat ajánlott jobb helyszínt az iskolának, és a püspöki stadion környezetében vannak még labdarúgásra alkalmas üres területek is, tehát a projekthez eleve nem lett volna szükséges fát vágni.

Az alpolgármester hozzátette, bár már ismerik a püspökség szándékait, a kormánynak még vissza kell vonnia azon rendeleteit, amelyek felülírták az önkormányzat döntését, vagyis „most a kormánynak kell lépnie”. Mihálik Edvin bölcs döntésnek tartja az egyházmegye szerdai bejelentését, hiszen „ez a 6 hektárnyi erdő az uralkodó szélirányok miatt évente 420 tonna szálló port köt meg, ennyivel kevesebb szennyező anyag kerül a szegedi levegőbe, ezzel óvja a szegediek egészségét.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk