Momentum: A katolikus többség más, mint Kiss-Rigó

  • narancs.hu
  • 2024. január 21.

Belpol

A párt városi elnöke egyházi iskolába járt. Szerinte nem normális, hogy a püspöki palota falán ott a labdarúgó kft. táblája.

Óvodás kora óta egyházi intézményekben nevelkedett, tisztában van azzal, hogy sokak számára idegen és ellenszenves az a közeg, de ő ott nagyon jó embereket ismert meg, és nem tartja igazságosnak, hogy a katolikus közösséget Kiss-Rigó László püspökkel és tevékenységével azonosítják – ez is kiderül Körmendi Zoltánnak, a Momentum szegedi elnökének Facebook-bejegyzéséből, amely a véderdő kivágásának terve ellen szervezett szegedi tüntetés nyomán született.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye iskolát szeretne építeni a városban a szintén hozzá tartozó futballstadion melletti állami területen. Ott húzódik a várost most már ritkásan, de körülvevő véderdő, amely nagy mennyiségű szálló port köt meg. A szegedi önkormányzat vezetése nem szeretné, ha a fákat kivágnák, megpróbálta ezt rendelettel megakadályozni, de a kormány a szegedi közgyűlés ülése előtti éjszakán olyan jogszabályt alkotott, amely zöld jelzést ad az egyházmegye tervének. 

Emiatt szombaton a szegedi Dóm téren, a püspöki palota közelében tüntetést rendezett a Momentum és az aHang. A résztvevők véletlenül belefutottak Novák Katalin köztársasági elnökbe is, aki magánprogramon vett részt – szegedi barátnőivel találkozott –, és nem akarta aláírni a petíciós ívet, amit a tüntetők mutattak neki. 

Körmendi Zoltán, a Momentum szegedi elnöke erre az esetre nem tért ki, viszont ír az általa tapasztalt a kompromisszumképtelenségről. 

„Mikor akár hívő, akár egyházon kívüli ember végignéz a luxushotelen, a stadionon, az éttermen, a püspöki palota falán, ahol kint a tábla: Szeged 2011 Sportszolgáltató és Labdarugó Kft., akkor teljes joggal kezd kételkedni: nem épp áfának vagy jövedelemadónak hívják napjaink búcsúcéduláját? Bizton tudom mondani, mert látom és megtapasztaltam: a magyar katolikus közösség nem ez. Az a kompromisszumképtelen, pusztító szándék, ami a véderdő ellen feszül, nem a kereszténységből, hanem valami másból fakad” – írja Körmendi.

Szerinte igenis meg lehetne építeni máshol és máshogyan is a tervbe vett iskolát, mint a fák kivágásával. A csereerdő telepítése pedig nem megoldás, mert azok a fák 20-30 év múlva fejlődnek ki. A Momentum szegedi elnöke azt írja,folytatják a tiltakozást, és csak olyan megoldásba mennek bele, ami épen hagyja a véderdőt. 

 

(Címlapképünk forrása: Körmendi Zotlán Facebook. Fotó: Iványi Aurél)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Kárpáti Judit: A tiszta olaj könyve

"Ahogyan sok más helyen, újfent találkozom a jelenséggel: azt a szót, hogy zsidó, nehezen mondják ki. Nincsen e mögött ártó szándék, ami mögötte van, az pontosan a semmi. A gondolatok hiánya, az erről való gondolkodás hiánya." Kárpáti Judit megrázó írása nem ismert családtagokról, Tiszavasvári egykori izraelita közösségéről.