Durvul a helyzet Fóton, a „Kubatov sajtósát” kritizáló képviselőre támadtak

  • Zsidai Péter
  • 2018.10.28 16:15

Kis-Magyarország

Rendőrt kellett hívni Fóton a független képviselő védelmében, akinek a javaslatára megszüntették az önkormányzat 15 milliós kommunikációs tanácsadói szerződését. Vargha Nórára a tanácsadó pártját fogó fideszes képviselő rokona támadt azt emlegetve, hogy kirúgták „Kubatov sajtósát”.

A rendőrségnek köszönhetően nem esett baja Vargha Nóra független képviselőnek a fóti városházán egy héttel ezelőtt, miután a képviselő-testület rendkívüli ülésen ismét megszavazta a JK Economy Zrt.-vel kötött kommunikációs tanácsadói szerződés felbontását. A képviselőnő úgy érezte, testi épségére is veszélyt jelent a tanácsadói szerződést menedzselő fideszes képviselő, Madaras Ádám unokatestvérének agresszív fellépése. Vargha Nóra a lapunknak arról számolt be, hogy a helyi közéletben ismert Györki Géza dühöngését a rendőrök fékezték meg. Többen is tanúi voltak, ahogy asztalokat taszigálva közeledett felé, közben ordenáré hangon üvöltözött, fenyegetőzött. Azon háborodott fel, hogy a képviselők kirúgták az általa „Kubatov sajtósaként” emlegetett szakértőt. Igaz, Györkinek a városháza udvarán előadott monológja szerint ez nem baj, mert a térség országgyűlési képviselője, Tuzson Bence a múltat jelenti, jövő februárban eltüntetik, mivel akkorra bukik bele egy feladatába. Györki szerint Kövér László parlamenti házelnök átveszi a hatalmat a régió felett, feloszlatja az önkormányzatot, és Györkit rakja Fótra, hogy rendet és biztonságot teremtsen. Györki az egyik fóti közösségi oldalon tagadta, hogy Tuzsont vagy mást emlegette volna, de azt sem hozta szóba, hogy rendőri intézkedés történt a testületi ülés után. Györkinek nem ez volt az első összetűzése Varghával: két évvel ezelőtt a Fidesz frakcióülésén azzal fenyegetőzött, hogy politikailag ki fogja csinálni, és erről a blogjában unokatestvére is beszámolt.

A JK Economyval való szerződést Madaras Ádám, az Emberi Erőforrás Bizottság elnöke hozta össze a városnak, a kontraktus másik pártfogója a polgármester volt. Bartos Sándor (Fidesz) a szeptember 26-i testületi ülésen Fót város érdekeivel ellentétesnek minősítette a képviselő-testület döntését a szerződés azonnali felmondásáról. Erre hivatkozva újratárgyalásra visszavette a határozatot, de Vargha Nóra javaslata a múlt heti rendkívüli testületi ülésen újból többséget kapott, így az önkormányzatnak el kell bocsátania kommunikációs tanácsadóját.

Mint korábban megírtuk, a fóti polgármester ragaszkodása a szintén fóti JK Economy Zrt.-hez érthető, a kiválasztását is maga kezdeményezte. Ahelyett, hogy nyílt eljárást alkalmazott volna képviselő-testületi felhatalmazással, három cégtől kért ajánlatot a városi kommunikációs tevékenység javítására. A 2017. február 1-jén megszólított pályázók mindegyike nettó 15 millió forintot meg nem haladó ajánlatot adott. Ez az értékhatár megegyezik azzal, amely alatt 2017. januártól szolgáltatás megrendelése esetén mellőzhető a közbeszerzési eljárás. A JKE nettó 14 millió 260 ezer forintos ajánlatával nyert, „versenytársai” nettó 14 millió 860, illetve 14 millió 900 ezer forintos ajánlataikkal elbuktak. A történet bájos epizódja volt a fóti jegyző eljárása, aki egy héttel azelőtt kért a leendő győztestől szerződésmintát, hogy a képviselő-testület elbírálta volna a pályázatokat. A döntéshozatal előtt egyébként a Pest Megyei Kormányhivatal írásban jogi szempontból aggályosnak minősítette az ajánlatkérési eljárást. Mindez nem zavarta a szerződés megkötésének utat engedő hat képviselőt: a JKE-vel 2017. március 1-jétől szerződött Fót. A város az önkormányzati ciklus végéig, 2019. október 31-ig havonta nettó 445 ezer forintot, bruttó 565 150 forintot fizet a cég stratégiai kommunikációs tanácsaiért.

Rejtélyes okból ragaszkodik milliókért dolgozó tanácsadójához a fideszes polgármester

Különösen kedvelnek a budapesti agglomerációban a fideszes politikusok egy céget, amely különben végrehajtás alatt áll. Fót város érdekeivel ellentétesnek minősítette a képviselő-testület szeptember 26-i határozatát Bartos Sándor fideszes polgármester, amely a JK Economy Zrt.-vel kötött szerződés azonnali felmondását rendelte el: újratárgyalásra visszavette az előterjesztést. Bartosnak két hete volt visszatartani a szerződés felmondását.

A JKE szerény tevékenysége Vargha Nórának tűnt fel: nem látta a nyomát, hogy a cég bármilyen kríziskommunikációs munkát végzett volna a városiak hatékony tájékoztatása érdekében a tavaszi árvizek idején, a meghiúsult lomtalanításkor, valamint a 2/A út továbbépítése miatti közlekedési változásoknál.

A JKE azonban nem tud könnyen kiesni a fóti városvezetés bizalmából. A képviselő-testület a szerdai ülésen tárgyalta a város kommunikációs koncepció felülvizsgálatáról és a Fóti Hírnök irányvonalának ellenőrzéséről szóló előterjesztést; ez új kommunikációs megbízásokra javasolt versenyeljárást indítani. Az ülés e napirendjének egyik meghívottja a JKE volt, a cég képviselője azonban nem jelent meg a városházán.

Neked ajánljuk

Elveszve az éjszakában

  • Bacsadi Zsófia

Igen szerencsétlenül végződik egy kis színházi társulat éjszakája, amikor a takarítónő hamarabb hazamegy, és magával viszi az öltöző kulcsát.

Tuti Tati

Hatalmas a tülekedés Wes Anderson új filmjében, a korábbiaknál is nagyobb, pedig már A Grand Budapest Hotelben is annyi volt a sztár, a szín, a szimmetria – ó, az a híres andersoni szimmetria és keretezés! –, hogy alig látszott ki a sztori.

Elég ez?

  • Puskás Panni

A Kabarét az 1976-os magyar bemutatója (Ódry Színpad) óta közel negyvenszer mutatták be a hazai színházak. És vannak rendezők, ilyen az ősbemutatót jegyző Szinetár Miklós, de Alföldi Róbert és Bozsik Yvette is, akiket az anyag nem hagy nyugodni, és többször is színpadra állítják.

Újrarendezés

  • Erdei Krisztina

Az idei Fotóhónapról néhány hete még alig volt elérhető információ. A kivételt épp a ki­emelt eseményről, a kanadai Margaret Watkins kiállításáról szóló hír jelentette.

Hamis minden ízében

  • A szerk.

Október 23-án elfogtunk egy marslakót, körbeálltuk, és megkérdeztük tőle, mi jó honfiak: no, szemüveges barátunk (kicsinyded, szemüveges ürge volt, mondhatni nyüzüge), mit ünneplünk mi itt ma ilyen nagy sokadalomban?

0:1

  • A szerk.

Múlt pénteken a Kúria elkaszálta a kormány legújabb propagandamutatványának, a „gyermekvédelmi népszavazásnak” az egyik kérdését, azt, amelyik arról kérdezte volna az ország polgárait, támogatják-e, hogy „kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nem­átalakító kezelések”.

Sokan, mégis kevesen

  • Lannert Judit

A két pedagógus-szakszervezet négy pontban foglalta össze a napokban legfőbb követeléseit, ezek közt szerepel a pedagógusok bérének emelése és a munkaterheinek csökkentése is.

Postatiszta nemzeti vagyon

Pár hete derült ki, hogy az állam 42 milliárd forintért vette át a Bélyegmúzeumot a Magyar Postától. Arról nem esett szó, hogy miért ennyiért és miért most, de arról sem, hogy a valóságban mi is az a Bélyegmúzeum, és milyen értéket képvisel.