Békés megye

Milliókkal tartozott a bíróság az ügyvédeknek

Kis-Magyarország

Többmilliós tartozást halmozott fel a Békés megyei ügyvédek felé a Gyulai Törvényszék az ősz folyamán. Előfordult, hogy kirendelt ügyeiknél a felmerülő költségeket is ők előlegezték meg.

A Gyulai Törvényszék hosszú hónapok óta nem utalja a kirendelt védőknek járó munkadíjat – értesült a magyarnarancs.hu több békési forrásból. Panaszosaink megemlítették, hogy csak a Viharsarokban, számításaik szerint több tucat ügyvédet érint az ügy, az elmaradás többmilliós nagyságrendű.

Több millió forint
Csomós Tamástól, a Békés Megyei Ügyvédi Kamara elnökétől megtudtuk, hogy a kirendelt védők díjainak rendezésében már az elmúlt évben is jelentkeztek problémák, de akkor azt sikerült megoldani. Az idén viszont május–júniustól érkeztek a kamarához informális jelzések a tagoktól arra vonatkozóan, hogy a Gyulai Törvényszék Gazdasági Hivatala a kirendelési díjak fizetésével rendre késik.

A bíróság illetékesei a megyei kamara és a Gyulai Törvényszék vezetőinek augusztusi megbeszélésén a késlekedést azzal indokolták, hogy az Országos Bírói Hivatal (OBH) korlátozta a Gyulai Törvényszék dologi kiadásait. Erre tekintettel az ügyvédi kamara a további hivatalos lépések előtt megvárta a szeptembert.

Ám időközben nem változott semmi, ezért Csomós Tamás levélben kereste meg a Gyulai Törvényszék elnökét, Baur Pétert. Felhívta a figyelmét, hogy van olyan kolléga, akinek addigra 300 ezer forint kiegyenlítetlen ügygondnoki díja halmozódott fel, emellett rámutatott arra is, hogy egyes kollégák a kirendelések ellátása érdekében saját maguk előlegezik meg az útiköltségeket. „Ezek az ügyvédeink a kirendelési díjak ellenére is ellátják azokat a feladatokat, amelyek nélkül az igazságszolgáltatás nyugodtan mondhatjuk, összeomolna” – fogalmazott az elnök. Miután levelére hosszabb ideig nem kapott választ Csomós, ezért Bánáti Jánoshoz, a Magyar Ügyvédi Kamara (MÜK) elnökéhez fordult az ügyben.

Nincs tartozás!
Ilyen előzmények után került sor a Békés Megyei Ügyvédi Kamara és a Gyula Törvényszék vezetőinek újabb megbeszélésére október 30-án. Itt rögzítették, hogy a MÜK elnökének problémafelvetése alapján a zárolt költségvetési források egy részét az OBH feloldotta. Ennek eredményeként októberben viszonylag magasabb összegű hátralék rendezése történt meg. Ugyanakkor a Békés Megyei Ügyvédi Kamara elnöke november 21-én keltezett, lapunknak megküldött válasza szerint Békésben továbbra is – becsléseik szerint – legalább 3-5 millió forinttal tartoznak a bíróságok a kirendelt védőknek.

Ugyanezen a napon, azaz november 21-én Baur Péter bírósági elnök kezdeményezésére újabb megbeszélést tartottak. Itt elhangzott: az OBH olyan tartalmú döntést hozott, hogy a hátralékok rendezésére költségvetési pótelőirányzatot biztosít a Gyulai Törvényszék Gazdasági Hivatala részére.

Ezt követően válaszolt Baur Péter, a Gyulai Törvényszék elnöke korábban feltett kérdéseinkre. A törvényszék sajtószóvivője által küldött egymondatos válasz így szólt: „A Gyulai Törvényszék a kirendelt ügyvédi munkadíjakat folyamatosan fizeti, az ügyvédek munkadíjával kapcsolatosan a törvényszéknek lejárt, ki nem fizetett tartozása nincs.” Békési ügyvédek megerősítették, hogy időközben bizonyos elmaradt pénzeiket megkapták.

Figyelmébe ajánljuk