Kiskunhalas

Megvág az áram, 3. – Tévesen szabott ki milliós büntetést az áramszolgáltató

  • Kohout Zoltán
  • 2013. május 2.

Kis-Magyarország

Ősszel több mint négymillió forintos büntetés befizetésére szólította fel az EDF Démász az egyik városi céget, amely ebbe nem nyugodott bele, és jogorvoslatot kért. Megérte.

Még októberben jártak a kiskunhalasi piaccsarnokot üzemeltető cégnél az EDF Démász ellenőrei, akik a vizsgálat során megállapították, hogy noha a Pezsgő Kft. berendezései sértetlenek, és bár korszerű, digitális mérőóra működik a piacon, az mégis „hibás”, és „50 százalékkal kevesebb” áramot mér a valós fogyasztásnál. A hiba okát azonban nem részletezték, ahogy áramlopásról sem beszéltek.



A Pezsgő Kft. azonban vitatta a büntetést, mert meglátásuk szerint mindig pontosan mértek, és a szolgáltató sem jelzett feléjük eddig problémát. A kiskunhalasi cég végül 4,4 millió forintos pótszámlát kapott, amelyet havi 370 ezer forintos részlettel törleszthet – ám ezt a Pezsgő Kft. nem fogadta el, és jogorvoslatot kért. A több hónapos elszámolási vitára – a Pezsgő Kft. kezdeményezésére – a fővárosi kormányhivatal Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Hatóságának közüzemi fogyasztásmérő-hitelesítések osztálya tett pontot idén márciusban: a vizsgálat során kiderült, hogy a cég mérőórája nem mér kevesebbet a valós fogyasztásnál. A félreértés pedig abból fakadt – ezt is megállapították –, hogy amíg a mérőórán feltüntetett érték 1000 impulzus/kWh volt, az órát csak 500 impulzus/kWh-ra állították be: azaz az óra adatlapján lévő mértékegység különbözött a belső beállításétól. A Vezetékes Szolgáltatók Károsultjai nevű civil szervezet vezetője, Wittmann Sándor a következőképp magyarázza a laikusok számára érthetetlen kifejezéseket: az „1000 impulzus/kWh” azt jelenti, hogy a mérőóra tárcsájának minden 1000. fordulója jelez 1 kWh villamos fogyasztást. Ha valaki érdekből vagy butaságból belepiszkál az elektronikába, és az 1000-es mérőt átállítja például 500 impulzus/kWh-ra, akkor az a mérőóra az adatlapon jelzetthez képest nem 1000, hanem már 500 impulzusonként jelzi az 1 kWh-es fogyasztást. Vagyis akkor kétszer annyi fogyasztás után kell fizetni, mint amennyi a valós volt.” (Azt egyébként, hogy miért lett az óra félreállítva, eddig nem vizsgálta senki.)

Képünk illusztráció


Képünk illusztráció

Fotó: MTI/Kovács Tamás


Az EDF Démász a Pezsgő Kft.-nek küldött hivatalos válaszában így kommentálta az esetet: az „ügyben a gyártó által elkészített adattábla pontatlansága okozta a vita alapját”. Elismerik, hogy „a mérő adattábláján 1000 imp/kWh szerepelt, a valóságban a mérőben programozott érték viszont 500 imp/kWh volt”. (Az áramszolgáltató cég ebből következtethetett arra, hogy a Pezsgő Kft. csak az áram felét fizeti ki.) Majd hozzáteszik: „az adattáblát a gyártó az MKEH (Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal – a szerk.) plombájával zárt fedél alatt helyezi el, és a mérő hitelesítését ma Magyarországon minden esetben az MKEH végzi el. Munkatársaink a helyszíni vizsgálatkor az MKEH által hitelesített fogyasztásmérő adattábláján lévő impulzusértékek alapján végzik a méréseket”. Levelét az EDF Démász elnézéskéréssel zárta.

Az engedélyezési hivatal felelősségét felvető utalást ugyanakkor a hivatal egyik névtelenséget kérő szakértője elutasítja. Mint mondja: üzembe helyezés előtt több ellenőrzésen is átesik egy óra, tehát egy ilyen elállítást biztosan kiszűrtek volna. Másfelől – teszi hozzá forrásunk – a hitelesítés után, a kihelyezés, valamint a használat folyamán ezek az órák is hozzáférhetőek, ezért nem kompetens a MKEH annak vizsgálatára, hogy mi történhetett a mérőórával a hitelesítés után.

Figyelmébe ajánljuk