Tartalom

(2016-12-08)

Kis-Magyarország
Publicisztika

M. László Ferenc

Publicisztika

Elsodorva az árral

Új média, új megoldások

Durva grafikonnal sokkolta a közvéleményt az egyik legnézettebb amerikai hírportál három nappal az elnökválasztás után. A Buzzfeed alapító szerkesztője és szakújságírója, Craig Silverman kimutatta, hogy a kampány hajrájában a Facebookon terjedő kamu hírek sokkal nagyobb érdeklődést keltettek, mint az ellenőrzött forrásokból származó, komoly utánajárással készült oknyomozó cikkek.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Válságtünetek

A magyar külügy el akart kerülni egy kisebb, de kínos pofont, ezért beleszaladt egy igazi nagy tasliba.

A szerk.

A szerk.

Az alagútban

Megint nem lesz felújítva a hármas metró, vagy legalábbis nem egyhamar.

Egotrip

Egotrip

Barna Imre: Pont fordítva

Mit csinál a vadmacska?

Komolyabb dolgokról van itt szó – mondja –, és Ézsaiás 21:5–10. Kolléga és barát, és Bob Dylan-rajongó. Lehetnek-e rajongói egy Nobel-díjasnak?

Belpol
Film

Film

Forradalom 100 fontból - Peter Watkins filmrendező

Mi késztet egy 25 éves angol fiatalembert arra, hogy négy évvel az események után áldokumentarista stílusú rövidfilmet forgasson az 1956-os forradalomról? Az 1961-ben bemutatott The Forgotten Facesben angol szereplőkkel, angol helyszíneken játszódik le a forradalom – a rendezőt 18 perces amatőr filmje keletkezéséről kérdeztük.

Színház

Színház

Színház

Micsoda mállás!

Gerhart Hauptmann: Patkányok

A német irodalom kultikus, ám ellentmondásos szerzőjének 1911-ben bemutatott „berlini tragikomédiáját” vette elő legújabb rendezésében Horváth Csaba.

Könyv

Könyv

Könyv

Még hogy Dickens!

Donna Tartt: Az Aranypinty

A 2014-es Pulitzer-díj – ahogy az már csak lenni szokott – megosztotta az amerikai kritikusokat.

Zene

Interjú

Zene

„Sosem voltam alfahím”

Nagy András – Sear Bliss, Arkhé

Magyarország egyik legrégebbi black metal zenekara a legendás holland Hammerheart kiadóhoz szerződött, az egyetlen alapítótag, Nagy András basszusgitáros-énekes pedig Arkhé néven is beindított egy remek zenekart, melynek budapesti debütálásakor beszéltünk vele az idén 20 éves első Sear Bliss-albumhoz vezető útról és a jövőről.

Interjú

Zene

„Nem lehet a profizmussal burkolózni”

Pasztircsák Polina operaénekes

Harmincas éveiben jár, de már nemzetközileg jegyzett opera- és dalénekes. A hat nyelven beszélő művész a Magyar Állami Operaház legrangosabb címét viseli az idén: ő a ház egyik kamaraénekese. Nemrég Domingo partnere volt, hamarosan pedig Erwin Schrott Don Giovannijától fogadja a sors csapásait Donna Anna szerepében.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Kirakós

Gróf Ferenc: Mutató nélkül – B. A. úr X-ben

Mi köti össze Mélyi József nagypapáját, egy mutató nélküli napórát, az ötvenes években a képzőművészeti főiskolán tanító, csak Van Gőghként emlegetett Bernáth Aurélt, a Rákóczi-túróst, a G. A. úr X-ben című regény szerzőjét és egy martinászszobrot az 1958-as brüsszeli világkiállítással, Kádár Jánossal vagy Budapest részletekre bomló látképével?

Interaktív

Rádió

Interaktív

Bemázolt arcok

Bach Szilvia a Kabaréban

Szánt szándékkal soha nem hallgattuk, mégsem először írunk a rádiókabaréról.

Gasztro
Lokál
Tudomány

Interjú

Tudomány

„Rendet tesz az algebra világában”

Pálfy Péter Pál matematikus

Egy egzotikus, ám annál fontosabb matematikai szakterület, a csoportelmélet nemzetközileg elismert művelője a magyar matematikusiskolákról, a matematikai tudás és praxis jelentőségéről, a tudomány gyakorlati hasznairól és esztétikumáról mesélt nekünk.

Riport
Ételhordó