Amióta Orbán Viktor barátja, Mészáros Lőrinc cégei közel 300 milliárdért nyertek közbeszerzést

  • Magyar Krisztián
  • 2017.01.05 08:01

Kis-Magyarország

Forintra pontosan kiszámoltuk, hogy amióta az üzletember nem egy jóravaló gázszerelő, mennyi közpénz vándorolt a cégeihez: a végeredménytől leesett az állunk. Ajánló friss lapszámunkból.

Mészáros Lőrinc nem is olyan régen azt nyilatkozta, hogy ő nem a miniszterelnök strómanja, mi több: „Amit elértem, azt magam tettem, magam dolgoztam, illetve a körülöttem lévő embereim, akik hosszú évek óta értem dolgoznak.” Hol van már a korábban emlegetett szerencse, a jóisten és Orbán Viktor, hiszen még a szerényebb, évekkel ezelőtti énje szerint ezeknek is köszönhette a sikereket!

false

 

Fotó: MTI

 

Mindenesetre a 2016-os év sosem látott eredményeket és bizniszeket hozott Mészáros Lőrincnek, aki ennek ellenére sem elégedett, mert – ahogy azt mesélte – ahol pályáztak, nem mindenütt nyertek. Ez a számára nem tökéletes év is hozott neki 227,7 milliárdnyi közbeszerzést, és egyebek közt új cégeket, egy új focicsapatot, saját televíziót, megyei lapokat, szállodákat vagy éppenséggel egy félmegyényi saját földet.

A csütörtökön megjelent Magyar Narancsban összefoglaljuk, hogy milyen éve volt a felcsúti fenoménnak, de kiszámoltuk azt is, hogy amióta Orbán Viktor ismerőse lett Mészáros Lőrinc, egyre gyarapodó cégei mennyi pénzt nyertek el közbeszerzéseken. Az összegzés végén döbbenetes számot kaptunk: amióta Mészáros berobbant az állami megrendelések piacára, a hozzá és családjához köthető cégek – többször konzorciumban, tehát más vállalkozásokkal közösen pályázva – összesen 298 515 751 613 (tehát több mint 298 milliárd) forint értékű közbeszerzést nyertek el. Ha ehhez a gigantikus számhoz még hozzáadjuk a család mezőgazdasági érdekeltségeinek eddigi hazai és uniós agrártámogatásait, az összeg egy kicsivel átlépi a 300 milliárd forintot is.

A felcsúti polgármester érdekeltségeinek a fenti állami megbízásokon és a mezőgazdasági támogatásokon túl más bevételi forrásai is lehetnek, de kétségkívül az államtól érkező pénzek miatt tart ott Mészáros Lőrinc, hogy a 2016-os eredményei miatt akár az ország 20 leggazdagabb embere közé is bekerülhet – legutóbb a Forbes a 33. helyre rangsorolta.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, 2010 előtt a mára már milliárdos üzletember egy egyszerű kisvállalkozó volt, aki annak köszönheti, hogy mára már ő az ország egyik leggazdagabb embere, hogy pár éve jókor volt jó helyen, vagyis Orbán Viktor közelében.

További érdekességek Mészáros Lőrinc gyarapodásáról friss lapszámunkban olvashatók.

Neked ajánljuk