Ózdi droghelyzet

Napi négy új drogos páciens

  • Kovács István
  • 2012. július 3.

Kis-Magyarország

Évről évre nő a drogfogyasztás a borsodi város környékén: többen járnak kezelésre, miközben egyre több terjesztőt kapnak el a rendőrök. A helyi kórház pszichológusa nemrég könyvet írt tapasztalatairól. A város nem támogatta a kiadását.

Csak néhány adat az ózdi helyzet megértéséhez: egy kiló speedet találtak a rendőrök június 3-án, Istenmező városrészben egy szervezett rajtaütést követően. Március végén egy 42 éves drogterjesztőt fogtak el a városban, előtte 2011. novemberében történt hasonló intézkedés: ekkor két férfit tartóztattak le. Amíg a korábban csupán hat-nyolc havonta bukott le kábítószer-terjesztő a városban, mostanában félévente több ilyen eset történik. Rendőrségi információnk szerint az észak-borsodi régióban a terjesztést többnyire munkanélküli férfiak vállalják el, akik az elején csak szociális járandóságuk összegét szeretnék kipótolni, ám jellemzően később sem szállnak ki az üzletből.

Napi négyen jönnek
Nemcsak a rendőrségi adatok mutatnak növekvő tendenciát a drogfogyasztásban a környéken. Péter Mária, az ózdi Almási Balogh Pál Kórház pszichológusának adatai szerint az elterelésben részt vevő fiatalok száma egyre nő: csupán Ózd 65 ezres térségéből folyamatosan 60 fő vesz részt rehabilitációban. Többségük állástalan. „A pácienseknek újra kell tanítanunk, hogy az életnek van értelme, ennél nagyobb segítség nem adható számukra. Ózd térségében alig van olyan család, ahol ne lenne felfedezhető valamelyik szenvedélybetegség” – nyilatkozta a narancs.hunak Péter Mária. A pszichológus 1998-tól dolgozik az ózdi kórházban, először alkoholistákat és játékgépfüggőket gyógyított. Az ózdi kórház pszichológiai rendelőjében 2000-ben még harmincan kérték a szakember segítségét kábítószerrel kapcsolatban. 2004-ben – az elterelés bevezetését követően – naponta egy páciens fordult meg a rendelőjében, ma átlagban napi négy fő. Döntő többségük férfi, 20 százalék visszaeső. Kereste már 12 éves gyerek kábítószer-problémával, de nem ritka a 40-45 éves páciens. Noha eleinte meglepetésként élte meg, ma már nem csodálkozik azon, ha érkeznek hozzá mélyszegénységben élők is.

Az elterelés
Ha valaki kisebb súlyú drogos bűncselekményt követ el, tehát nem terjeszti azt, hanem például saját használatra szerez és tart kábítószert, majd részt vesz egy legalább hat hónapos folyamatos kezelésen, akkor nem büntetik meg. Ez az elterelés gyakorlata. Az eljárás ilyenkor is elindul, de ha igazolják a kezelés teljesítését, megszüntetik.

A térségben a kábítószerek népszerűségi listáját a THC (kenderszármazékok, fű, illetve cannabis) vezeti, de a kokain, a heroin és a dizájner drogok is gyakoriak. A közös injekciós tűk használata miatt ugrásszerűen megnőtt a térségben a hepatitis C-vel fertőzöttek száma is, ami tovább súlyosbítja a régió egészségügyi helyzetét.

Nem támogatták
A pszichológus többévnyi tapasztalatait Szenved-éj című, májusban megjelent könyvében összegezte. Ebben taglalja a drogfajták hatásmechanizmusát, a túladagolás és az elvonás tüneteit, a függőség kialakulásának okait, valamint a gyógyulási lehetőségeket. Ezenkívül részletesen foglalkozik a gyógyszer nélküli detoxikálással, a fülakupunktúrával, melyet ő is előszeretettel alkalmaz. Péter Mária hangsúlyozza: könyvének kiadása – melyet hat ózdi vállalkozó támogatott – nem öncélú. Társadalmi igény volt rá, hiszen sok (helyi) fiatal kallódik el amiatt, mert rászokik valamilyen tudatmódosító szerre, legyen az drog, alkohol, esetleg gyógyszer.
Könyve megjelenése előtt azt kérte a város vezetőitől, hogy az önkormányzat támogassa a nyomdaköltséget – ennek fejében ismeretterjesztő-felvilágosító programsorozat ingyenes megtartását ajánlotta fel Ózd iskolái, civil szervezetei számára, valamint a szülők részére. Levelére máig nem érkezett válasz, noha az adatok önmagukért beszélnek. Végül Sopronban lelt kiadóra.

A borsodi fiatal öngyilkosok számának radikális növekedéséről szóló cikkünket itt találja.

Figyelmébe ajánljuk