Odaadták a katolikus egyháznak Kalocsa főterét

  • narancs.hu
  • 2021. december 16.

Kis-Magyarország

Előkerült egy román kori templom, emiatt újra kell tervezni az egész városi közlekedést. 

A kalocsai főteret körbevevő épületek zöme már az egyházé lett, a parlament december 14-i ülésén pedig a kormánypárti képviselők megszavaztak egy olyan módosító javaslatot is, amivel száz évre ingyen a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye kezelésébe adják a 1019/3 és 1019/4 helyrajzi számon jelzett ingatlanokat, vagyis a Szentháromság tér nagy részét – írja a Népszava. A terület a települési önkormányzat tulajdona, csak épp az egyházmegye lesz a kezelője 2121 végéig. 

A kormány jó ideje támogatja a katolikus egyházat a kalocsai ingatlanszerzésében: a városi hírportál tavalyi beszámolója szerint Orbán Viktor miniszterelnök novemberben személyesen köszöntötte a 70 éves Bábel Balázs érseket, a kormányfő „meglepődve” szembesült azzal, hogy a főtéren álló Hotel Kalocsa épülete nem egyházi tulajdonban van. Egy héttel később egymilliárd forint segítséget nyújtott a kormány az épület megvásárlásához és annak felújításához.

A Szentháromság teret az elmúlt években lezárták, mert az egyház rekonstrukciós munkák miatt felbontatta. Eddig több mint hárommilliárd forintba került az egyházi épületek felújítása, támfalak, szobrok kialakítása és a tér korszerűsítése. A régészeti feltáráskor pedig előkerült egy román-kori templom romja, valamint egy tömegsír, amelyben szovjet katonák földi maradványait találták meg.

A Filvig Géza fideszes polgármester által vezetett helyi önkormányzat november végén egyhangú döntést hozott arról, hogy az egyháznak idén év végén vissza kell adnia a területet az eredeti rendeltetésének megfelelően, mert lejárt az a tíz év, ami alatt a megállapodásuk szerint az egyháznak be kellett volna fejezni a tér felújítását. A főtér közlekedési szempontból kulcsfontosságú, de az egyház szerint viszont bármilyen, a főtéren áthaladó forgalom a román kori templomrom megóvását veszélyeztetné. 

A helyi önkormányzat november végén így hiába döntött az út visszaállításáról, az országos műemlékvédelmi felügyelőség az országgyűléshez fordult, amely végül úgy döntött, hogy 100 évre vagyonkezelésbe adja az érsekség számára a teret. Bábel Balázs érsek a Népszavának azt mondta, azért, mert az érsekség vállalta a templomromok feltárását, rekonstrukcióját, bemutatását, a kerülőút számára pedig amúgy felajánlották egy közeli épület udvarának egy részét. 

A Szentháromság tér helyett így új útnak kell épülnie, erről Font Sándor a térség fideszes országgyűlési képviselője azt mondta, "az ehhez szükséges tervezési és kivitelezési költségek fedezetéhez pedig bírom Miniszterelnök Úr támogatását". 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?