Kaposvár folytatta a vidéki demonstrációk sorát: háromszázan tiltakoztak a túlóratörvény ellen és a sajtószabadságért

  • Huszka Imre
  • 2019. január 9.

Kis-Magyarország

A kaposvári tüntetés egyik szónoka az a Bogdán Erik volt, aki a városháza közeli „hírportálnál” tudósítani szeretett volna az ellenzék korábbi tüntetéséről, ám ezt a főnöke, a főszerkesztő megtiltotta. Már nem ott dolgozik.

A somogyi megyeszékhelyen rendezett kedd esti megmozdulás szervezői – ezúttal a teljes ellenzéki pártpaletta és a korábban is közreműködő közalkalmazotti és vasas szakszervezet – ismét a felvonulás műfaját választották, most fáklyák nélkül. A menetben, amely a Petőfi-szobortól indult, és a Kossuth tér érintésével érkezett a már hagyományosnak nevezhető tüntetési helyszínre, az Európa térre, a régi-új megyeháza elé, az összes ellenzéki pártzászló és -jelvény látható volt, a korábbról megismert molinókkal együtt.

false

Fotó: A szerző felvételeA kivilágított nagyteremben: a kurzustörténész
Ha jelenlévők többsége tudta volna, hogy a megyegyűlés kivilágított nagytermében éppen a város egyre kétesebb hírnévnek örvendő díszpolgára, Szakály Sándor történész készül megtartani előadását a somogyi 44-es gyalogezred első világháborús szerepéről, valószínűleg neki is kijut néhány a keresetlen, Orbán Viktor és a Fidesz, no meg a Gundel étterem sérelmére elkövetett bekiabálásokból. Szakály Sándorról épp most, az általa vezetett Berzsenyi Társaság honlapján megjelent laudációból tudhattuk meg, hogy 2024-ig ismét ő a Veritas Intézet főigazgatója. Szakály Sándor kaposvári kultúrharcos „munkásságáról” tavaly októberben számoltunk be a magyarnarancs.hu-n.

A felmondott újságíró
A tüntetés első szónoka az a december 18-ig újságíróként dolgozó kaposvári fiatalember, Bogdán Erik volt, aki azzal tett szert országos hírnévre, hogy korábbi munkahelyén, a Kaposvár Most nevű helyi portálon tudósítani szeretett volna az ellenzék akkori tüntetéséről, ám ezt a főnöke, a főszerkesztő megtiltotta, és Bogdánt – nehogy valami meggondolatlanságot csináljon – a szerkesztőségi rendszerből is offolták.

false

Fotó: A szerző felvételeEzért felmondott, és történetét – persze a Szita Károly és a Fidesz legelszántabb médiatámogatójának számító, pályázati pénzekkel és állami hirdetésekkel degeszre tömött „Most médiacsoport” berkeiben uralkodó, finoman szólva is abszurd viszonyok részleteivel együtt – megírta az országos média még megmaradt, kritikus részének.

Bogdán Erik felszólalásának fókuszában – érthetően módon – a sajtószabadság volt. Érzelmes narratívájára talán fiatalsága ad némi magyarázatot. Értelmezésében a sötét városháza és az ott mákonyt párló gonosz politikus-méregkeverők tehetnek arról, hogy az önkormányzat propaganda-hadseregében a sok jóravaló médiamunkás szakmányban hazudni kénytelen. Mert hogy el kell tartani a családot, és fizetni a részleteket: őt is csak fiatalsága és függetlensége rántotta ki az örvényből.

false

 

Fotó: A szerző felvételeA gumifeldolgozó ellen már összefogtak
Két szakszervezeti felszólaló követte Bogdánt. Utasi Tamás, a szakszervezeti megmozdulások állandó résztvevője a közalkalmazottak egyre nehezebb helyzetéről szólt. Kiemelte: van olyan terület, ahol tíz éve nem volt béremelés, különösen a vidéken, kisebb településeken dolgozók szenvedik meg a kormányzat érzéketlenségét.

Hornyák József, a Vasas Szakszervezet egyik helyi titkára követte Utasit a felszólalók sorában: megköszönte a szervezők támogatását, és a demonstrációk folytatását ígérte.
A megmozdulást a szervezők nevében Pintér Attila zárta: az MSZP-s önkormányzati képviselő utalt arra, hogy ha a helyi ellenzék össze tudott fogni 2016-ban a gumifeldolgozó elleni aláírásgyűjtés idején, akkor 2019-nek is képes lesz együtt nekivágni.

Neked ajánljuk

Kutyából nem lesz unikornis

  • SzSz

„1 millió dollár nem tuti. Tudjátok mi a tuti? 1 milliárd dollár” – fűzi be Sean Parker, a simlis befektető a Facebook tejfelesszájú, egyetemista alapítóit a The Social Network – A közösségi hálóban. A Justin Timberlake játszotta pasas maga a gonosz kapitalista csábító, aki David Fincher filmje szerint főszerepet játszott abban, hogy néhány kapucnis srác nekifutásából vanity project helyett végül az egész világot meghódító gigavállalat jöjjön létre.

A legnagyobb átverés

Alighanem biztosra akart menni a Netflix, amikor jó pénzért – erről még lesz szó – megvette 2018-ban az akkor már internetszerte nagy népszerűségnek örvendő, és épp börtönbüntetését töltő álörökösnő, Anna Sorokin élettörténetének megfilmesítési jogát, és hozzá ugyancsak szép pénzért leszerződtette az Y generációs narratívák kipróbált tévés elbeszélőjét, Shonda Rhimest. Biztosra mentek, csak épp azt nem tudták eldönteni, hogy mit is akarnak ezzel az egésszel kezdeni, mit szeretnének mondani a történetről, és miért tartják egyáltalán érdekesnek a Sorokin-sztorit.

A legnagyobb tűzijáték

  • Csabai Máté

Zabszem van Tigran Hamasyan seggében. Az örmény folklór, a thrash metal, a prog rock és az ECM-stílusú ambient felé tett kirándulások után odaérkezik, ahonnan mások indulni szoktak: az amerikai jazzdalokhoz, Ella Fitzgerald, Charlie Parker és Chet Baker klasszikusai­hoz. Nem vitatom, hogy ragyogó invencióval és virtuozitással nyúl ezekhez, de izgága természetének nem tud parancsolni.

Távolról sem

  • Sándor Panka

Elgondolkodtató és megragadó látvány fogad (Erős Hanna és Zatykó Bori munkája): a színpadon hatalmas piros M betű, előtte piros szőnyeg, jobboldalt kör alakú vetítővászon, Bartha Máté videóival. A Kovács Lehel által megformált kutató, az Amerikából hazatért Gyarmati Egon bele is kezd a Magor-program kifejlesztésének hátteréről szóló ismeretterjesztő előadásába.

Elnyomás alatt nő

Naomi Wolf amerikai feminista író a Vagina című könyvében hosszan értekezik arról, hogy a vagina fölötti uralom és a nők társadalmi csoportjának elnyomása egy és ugyanaz.

Míg el nem tűnik

  • Erdei Krisztina

A 20. század alkotói gyakran keresték a fotózás valódi helyét a művészetek között. Moholy-Nagy és kortársai, az avantgárd fotográfia képviselői a festészetet utánzó fotóhasználattal szemben, a médium sajátos formanyelvének kidolgozására törekedve önálló kifejezésmódot fejlesztettek ki, amely képes a valóságot sajátos nézőpontok mentén rögzíteni.

A leégett kastély felépítése

A kötet megjelenése után publikált Párhuzamos létezésben című műhelyesszéjében Láng Orsolya úgy fogalmazott, hogy akkor zárja le a verseskötetének kéziratát, amikor úgy érzi, már nem tud többet mondani „arról a kevés dologról, ami foglalkoztat”.

Utánunk is ősök jönnek

Mint amikor locsog a tenger, nyolc-tíz mondatos, csak ritkán hosszabb szövegekből áll ez a regény. Apró képek, monológok arról, hogyan tölti el az életét az ember a neten és a valóságban, hogyan éli meg a rácsodálkozás örömét, szakadatlanul tanulva és csalódva.

Múlt, jelen, jövő

„Miről vitatkoznak a magyarok?” – teszi fel a fogós kérdést a Klubrádió nemrégiben indult műsorának, a Három az igazságnak a beharangozója. Aztán gyorsan meg is válaszolja: „Természetesen önmagukról. És természetesen csak egy igazságot ismernek arról, hogy kik is ők, mi jó nekik, és hová tartanak.