Kaposvár folytatta a vidéki demonstrációk sorát: háromszázan tiltakoztak a túlóratörvény ellen és a sajtószabadságért

  • Huszka Imre
  • 2019. január 9.

Kis-Magyarország

A kaposvári tüntetés egyik szónoka az a Bogdán Erik volt, aki a városháza közeli „hírportálnál” tudósítani szeretett volna az ellenzék korábbi tüntetéséről, ám ezt a főnöke, a főszerkesztő megtiltotta. Már nem ott dolgozik.

A somogyi megyeszékhelyen rendezett kedd esti megmozdulás szervezői – ezúttal a teljes ellenzéki pártpaletta és a korábban is közreműködő közalkalmazotti és vasas szakszervezet – ismét a felvonulás műfaját választották, most fáklyák nélkül. A menetben, amely a Petőfi-szobortól indult, és a Kossuth tér érintésével érkezett a már hagyományosnak nevezhető tüntetési helyszínre, az Európa térre, a régi-új megyeháza elé, az összes ellenzéki pártzászló és -jelvény látható volt, a korábbról megismert molinókkal együtt.

false

Fotó: A szerző felvétele



A kivilágított nagyteremben: a kurzustörténész
Ha jelenlévők többsége tudta volna, hogy a megyegyűlés kivilágított nagytermében éppen a város egyre kétesebb hírnévnek örvendő díszpolgára, Szakály Sándor történész készül megtartani előadását a somogyi 44-es gyalogezred első világháborús szerepéről, valószínűleg neki is kijut néhány a keresetlen, Orbán Viktor és a Fidesz, no meg a Gundel étterem sérelmére elkövetett bekiabálásokból. Szakály Sándorról épp most, az általa vezetett Berzsenyi Társaság honlapján megjelent laudációból tudhattuk meg, hogy 2024-ig ismét ő a Veritas Intézet főigazgatója. Szakály Sándor kaposvári kultúrharcos „munkásságáról” tavaly októberben számoltunk be a magyarnarancs.hu-n.

A felmondott újságíró
A tüntetés első szónoka az a december 18-ig újságíróként dolgozó kaposvári fiatalember, Bogdán Erik volt, aki azzal tett szert országos hírnévre, hogy korábbi munkahelyén, a Kaposvár Most nevű helyi portálon tudósítani szeretett volna az ellenzék akkori tüntetéséről, ám ezt a főnöke, a főszerkesztő megtiltotta, és Bogdánt – nehogy valami meggondolatlanságot csináljon – a szerkesztőségi rendszerből is offolták.

false

Fotó: A szerző felvétele



Ezért felmondott, és történetét – persze a Szita Károly és a Fidesz legelszántabb médiatámogatójának számító, pályázati pénzekkel és állami hirdetésekkel degeszre tömött „Most médiacsoport” berkeiben uralkodó, finoman szólva is abszurd viszonyok részleteivel együtt – megírta az országos média még megmaradt, kritikus részének.

Bogdán Erik felszólalásának fókuszában – érthetően módon – a sajtószabadság volt. Érzelmes narratívájára talán fiatalsága ad némi magyarázatot. Értelmezésében a sötét városháza és az ott mákonyt párló gonosz politikus-méregkeverők tehetnek arról, hogy az önkormányzat propaganda-hadseregében a sok jóravaló médiamunkás szakmányban hazudni kénytelen. Mert hogy el kell tartani a családot, és fizetni a részleteket: őt is csak fiatalsága és függetlensége rántotta ki az örvényből.

false

 

Fotó: A szerző felvétele



A gumifeldolgozó ellen már összefogtak
Két szakszervezeti felszólaló követte Bogdánt. Utasi Tamás, a szakszervezeti megmozdulások állandó résztvevője a közalkalmazottak egyre nehezebb helyzetéről szólt. Kiemelte: van olyan terület, ahol tíz éve nem volt béremelés, különösen a vidéken, kisebb településeken dolgozók szenvedik meg a kormányzat érzéketlenségét.

Hornyák József, a Vasas Szakszervezet egyik helyi titkára követte Utasit a felszólalók sorában: megköszönte a szervezők támogatását, és a demonstrációk folytatását ígérte.
A megmozdulást a szervezők nevében Pintér Attila zárta: az MSZP-s önkormányzati képviselő utalt arra, hogy ha a helyi ellenzék össze tudott fogni 2016-ban a gumifeldolgozó elleni aláírásgyűjtés idején, akkor 2019-nek is képes lesz együtt nekivágni.

Figyelmébe ajánljuk