Orbán fogorvosa nyeli be a legendás zenei klubot Egerben

  • narancs.hu
  • 2014. június 25.

Kis-Magyarország

Az EGAL jó ideje nem üzemel, most a miniszterelnök fogásza nyithatja meg újra. A birtokunkba került dokumentumból kiderül, hogy komoly állami segítséggel hozhat létre létesítménykomplexumot az elmúlt években egyre több sikert elérő fogász cége.

A miniszterelnök fogorvosa már a szórakoztatóiparban is terjeszkedik, és mindehhez önkormányzati, illetve állami segítséget is kap Egerben – legalábbis ez derül ki a magyarnarancs.hu birtokába került közgyűlési előterjesztésből. Az ügylet komoly ingatlanfejlesztésről szól, amelyben kulcsszerep jut Bátorfi Bélának.

A részletek

A Rázsi Botond (Fidesz–KDNP) alpolgármester által jegyzett dokumentumban szereplő belvárosi épületegyüttes és szabadidőpark területén működött 2011-ig Eger egyik legismertebb szórakozóhelye, az EGAL (korábbi nevén MÁS) Klub (ezt nevesíti is az előterjesztés), amelyet korábban háromszor az év legjobb vidéki szórakozóhelyének választott lapunk is. A klub alternatív zenei életben betöltött szerepe megkérdőjelezhetetlen volt, bár az utolsó éveiben, az egyre csökkenő önkormányzati támogatások miatt kezdett visszaesni a működés színvonala. Az EGAL Klub ellehetetlenülése után egy évre bezárt a szomszédságában található Egrix klub és sportpálya is, mivel az üzemeltető nem vállalta a működtetést, így azóta az egri belváros szélén lévő földalatti szórakozóhely, a mellette lévő extrémsport-pálya és az Egrixnek helyet adó épület is üresen áll.

Középen Bátorfi doktor

Középen Bátorfi doktor

Fotó: MTI

Az önkormányzati anyag szerint azonban a Bátorfi Béla alapította OTI Orvosi Turizmus Iroda Zrt. (a cég tulajdonosa a Bátorfi tulajdonában álló Magyar Fogászati Turizmus Fejlesztő Kft. – a szerk.) működtetheti a korábbi szórakozóhelyet és a mellette lévő extrémsport-parkot, illetve a már szintén bezárt Egrixet is. Az OTI a tervek szerint közel 371,8 millió forintból újítaná fel a területet – a szándék komolyságát jelzi, hogy a terület egy részét 2013-ban, egy tavaly februári közgyűlési határozatot követően már bérbe is vette évi 2,18 millió forintért.

Fogturizmus oda-vissza

Meleg szívvel ajánljuk a témába vágó, három évvel ezelőtti cikkünket.

Sőt, a Széchenyi utca 61. alatti ingatlanra – mint fióktelepre – már be is jegyeztette magát az OTI a cégadatbázis szerint, majd a beruházásra a Gazdaságfejlesztő Operatív Programból pályázati pénzt is odaítéltek neki. A magyarnarancs.hu úgy tudja, hogy csütörtökön az előterjesztést az egri közgyűlés jó eséllyel elfogadja, így szabad út nyílhat Orbán Viktor fogorvosa előtt Egerben.

Komplexumot terveznek

Az önkormányzati forrásaink által hozzánk eljuttatott előterjesztésben az alpolgármester megemlíti a Gazdasági Operatív Program 2.1.1-12/B-2013-0912 kódszámú pályázatát, amelyen jelentősebb összeget nyerhetett az OTI Orvosi Turizmus Iroda Zrt. A palyazat.gov.hu oldalon megkerestük, hogy az utóbbi időszakban milyen egri beruházásokra kapott állami vagy uniós pénzt a miniszterelnök fogorvosa és társai által működtetett cég. Az említett kódszám alatt egy 2013 decemberében odaítélt, 173,4 millió forintos támogatást találtunk, így arra lehet következtetni, hogy ennyi pénzt kapnak – vagy már meg is kapták – a szórakozóhely és környezete felújítására.

false

 

Információink szerint a területen a beruházás során kialakítanák az EX Park elnevezésű központot, ahol szórakozni és sportolni is lehetne, illetve kulturális rendezvényeknek is otthont adna a komplexum. Úgy tudjuk, a volt EGAL helyén koncertek és kiállítások lehetnek, míg a kültéri részeket parkosítanák, teraszokat, játszótereket alakítanának ki, valamint lefednék és átépítenék a kerékpáros és extrém sportolók számára korábban elkészített pályát, ahol versenyeket is rendeznének. Egy épületet pedig teljesen felszerelnének sporteszközökkel, itt kapna helyet egy kerékpárszerviz, a versenyekhez öltöző, klubhelyiség és egy előadóterem is.

Ha egy fogorvosnak szárnya nő

Bátorfi Béláról több cikk is született az elmúlt években. Az atlatszo.hu összesítése szerint azok a vállalkozások, amelyekhez tulajdonosként vagy egyéb módon köze van Orbán Viktor fogászának, az utóbbi másfél évben mintegy 2,6 milliárd forintnyi állami vagy uniós pénzhez jutottak – vagy legalábbis döntés született arról, hogy a támogatást megkapják –, döntően a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségen keresztül.

Orbán Viktor fogorvosáról először 2011-ben lehetett hallani, amikor kiderült, hogy ő az egyik alapítója az Országos Fogászati Turizmus Fejlesztési Programnak, amelyre a kormány egymilliárd forintos támogatást ad. Ettől a fogászati turizmus fellendítését várta a Fidesz. Ebből a pénzből közvetetten ugyan, de egy jelentős rész a cikkünkben is említett OTI Orvosi Turizmus Iroda Zrt.-nél landolt: az origo.hu-nak korábban nyilatkozó fogászok szerint, ha nyerni akartak a pályázaton, akkor egy személyre szabott innovációs csomagot kellett vásárolniuk az OTI Zrt.-től, amelynek költsége több millió forint is lehetett.

A 2010-ben alapított OTI az elmúlt években egyre jobban prosperál: míg 2011-ben 17,9 millió forint üzemi eredményt produkált, ez a szám egy évvel később már 116,5 millió forint, míg 2013-ban 160,4 millió forint volt.

Figyelmébe ajánljuk