Politika alulról: Magyarország legforróbb választásáról tudósítunk!

  • Szlavkovits Rita
  • 2015. október 19.

Kis-Magyarország

Ismeri Ambrózfalvát? Nem? Pedig választás volt ott vasárnap. Tétje alig, de mégis, vagy épp ezért volt izgalmas elmenni és megnézni, mit jelent a politika egy ekkora helyen.

Az ötszáz lelkes csongrádi falu épp két megye határán fekszik, alig 10 kilométerre a már Békés megyei Mezőhegyestől. Hajdan a fél település a szomszédos cukorgyárban dolgozott, egészen annak 1997-es bezárásáig, míg másoknak az orosházi üveggyárban volt a munkahelyük. De csak addig, amíg a külföldi tulajdonos óriási összegből modernizálta az üzemet, így az 500 helyett már csak 50 munkásra volt szükség. Manapság errefelé a legtöbben már nyugdíjasok, a kevés aktív korú pedig közfoglalkoztatott lett, de sokan el is költöztek.

Szavazók

Szavazók

Fotók: Szlavkovits Rita

A helyiek úgy számolják, hogy eddig összesen vagy tízszer választottak a faluban polgármestert, rendszerváltáskor még próbálgatta a szárnyait a falu: az első szabad választásokon megválasztott polgármester azonban gyorsan visszalépett, utóda szintén rövid idő után lemondott, 1992-ben pedig már a korábbi tanácselnök-helyettes foglalhatta el a vezetői széket, s innen fel sem kelt Tuska György egészen 2010-ig. Tuska még a mostani vasárnapi időközi választáson is büszkén emlékezett arra, hogy az ő vezetése alatt lett a faluban internet, de példaszerűen 10 szociális bérlakást (házat) is építtetett az önkormányzat. A szocialista Buzás Péter makói polgármestert maga mögött tudó Tuska György állítólag a 2010-es választások előtt a 10 felépített szociális bérleményből egyet kiutaltatott családjának azzal, hogy 5 évig nem is kell bérleti díjat fizetniük, mert önköltségen egy garázst építenek az udvarban. Amikor aztán 2010-ben a független Mitykó Mátyás nyerte a választást, ő rögtön érvénytelenítette is ezt a bérleti szerződést, nem csoda, ha nem túl nagy tisztelettel emlékezett rá most Tuska. A falu életét felforgató Mitykó azzal is kihúzta a gyufát a bebetonozódott helyi elitnél, hogy a környezetvédelmi hatóságnál feljelentette a szomszédos faluban működő mezőgazdasági céget azzal, hogy bűzlik a sertéstelep. A cégben érdekelt Felszabadulás Szövetkezethez szorosan kötődött Mitykó alpolgármestere, az utána polgármesteri széket elfoglaló, nyáron elhunyt Perleczki Béláné. Mitykó nem is bírta sokáig, két év után feloszlatták a helyi képviselő-testületet és lemondatták a „felforgatót”. Ezért kellett 2012-ben ismét időközi választást tartani a településen, amelyen Perleczki Bélánét választották meg polgármesternek, aki addig alpolgármester volt, korábban pedig a helyi termelőszövetkezet főkönyvelőjeként dolgozott. „Ica néni” viszont nyáron elhunyt, most ezért kellett kiírni a választást. Ezúttal az elhunyt alpolgármesterére, Csirik Lászlóra szavaztak a legtöbben, így tett a falut majd 20 éven át irányító Tuska György is, aki annyit jegyzett meg, mielőtt bement a szavazóhelyiségbe: „Jó gyerek ez a Laci, jó emberem volt.” A falu elitje a helyén maradt ismét. Úgy tudjuk, Csirik folytatja a békés építkezést, amelynek hatéves eredménye egy szociális öltöző és egy családi rendezvényekre kialakított udvar.

Minden rendben

„Úgyis a Csirik Laci fog győzni” – mosolygott még a választási eredmények előtt az egyik közmunkás. „Minden marad a régiben, mitől lenne jobb?” – mondja a férfi, aki a mezőhegyesi cukorgyárban dolgozott még annak bezárása előtt, azóta nem jut munkához. A felesége is elvált tőle, a gyerekeket rá hagyta, de ők meg kollégiumban vannak Makón, mert nem bírná eltartani őket. „Nem szeretjük a változásokat, mindig csak rosszabb lesz. Ha jobb nem lesz, de rosszabb se legyen” – mosolyog, majd bemegy a vegyesboltba sörért.

Egy másik közmunkaruhás férfi is úgy gondolja, hogy jobb, ha nem változik semmi, mivel az ellenlábas Jobbik egyik helyi tagja azt mondta, hogy hatalomra jutásuk esetén vért fognak izzadni a közfoglalkoztatottak. Mások ugyan elégedetlenek a falu helyzetével s a saját sorsukkal: „Másutt a közmunkásoknak természetben juttatásként odaadják egy részét annak, amit a mezőgazdasági programban megtermeltek, nálunk, igaz, jutányos árat, de fizetni kell érte. A Mitykó segíteni akart a szegényeken, osztott naposcsibét meg magokat, most nincs ilyen. De a mostani jelentkezők közül nem tudnék választani, mert itt van a Jobbik jelöltje, de az ugye nem jó, hogy a szimpatizánsok arrogánsak, a kocsmában többször hallottam, hogy ha valakiben cigány vér folyik, akkor puskacsövet neki. Na, köszönöm, az nem kell! A Munkáspárt jelöltje meg szegedi, nem is ismerjük… A másik független jelölt meg az a férfi, aki lemondatta Mitykót. Akkor maradjon a régi, már bocsánat, isten nyugosztalja Icát, tehát az ő egykori jobbkeze, a Csirik. Nézze, én itt születtem a faluban, itt mindig elosztották a vezetők egymás között a pozíciókat, most sincsen ez másként, így is marad” – zárta a beszélgetést a nő és kortyolt egyet söréből.

A faluban általános vélemény a most megválasztott férfiről, hogy „sok vizet nem zavar, de nem is kell”. „40 éve vasutas, bejár rendesen dolgozni, tisztességes. Nézze meg, milyen felháborító! Egy ilyen papírt dobtak be mindenkihez az éjszaka, rajta az Ásító inas, meg ez a szöveg. Nem tudom, miért kell bántani” – magyarázza Piroska, aki szerint az a legfontosabb, hogy béke legyen. Még azt is megérti, ami azért többeknek fáj, hogy a nemrégiben megépített udvart és az öltözőt bezárták, mivel az ötszáz lelkes faluban randalírozók veszélyeztették az épületek épségét.

false

Állunk a főtéren, éppen a templom tövében megépített „uniós játszótér” mellett, mintha senki nem használta volna még. Ambrózfalva is megégette ezzel magát, ha nem lép közbe a kormány, 11 millió forintot kellett volna visszafizetniük a szabálytalanul igényelt pénz miatt. A szerződést még 2010 előtt Tuska György kötötte meg. „De a kormány segít bennünket – mondja Piroska –, Lázár a lakossági fórumon is ígért 100 millió forintot, csak el kell hozni.”

Figyelmébe ajánljuk