„A többi párt le se hajol az apróért” – Így szerezheti meg az északkeleti falvakat a Jobbik

  • Matkovich Ilona
  • 2015. október 22.

Kis-Magyarország

Nyár vége óta új jobbikos település van az országban, a nógrádi Cserháthaláp. Itt kiderült, hogy kis anyagi befektetéssel a Jobbiknak óriási lehetőségei vannak Észak-Magyarországon.

Több ok miatt utaztunk el nemrég egy apró nógrádi faluba, Cserháthalápra.

– Augusztus 9-én új polgármester választottak időközi választáson

– Az új településvezető jobbikos lett

– Érdekesség, hogy ugyanő korábban még függetlenként politizált a falu testületében

– Ahogy mindenki más; itt ugyanis nem szokás a pártpolitizálás

– De hogy került ide a Jobbik?

Hogyan nyerték meg a választást?

– Az új polgármester mit lát a Jobbikban?

– És a helyiek mit gondolnak arról, hogy jobbikos polgármesterük lett?

– ezekre a kérdésekre kerestük a választ, amikor megérkeztünk a Balassagyarmat közelében lévő településre. (Hasonló tárgyú ózdi, illetve törökszentmiklósi cikkünket itt és itt olvashatja.)

Mentort keresett

Bakter, gazda és most már polgármester egy személyben: ő a 28 éves Dócs Dávid, aki tavaly ősszel csupán egyetlen szavazattal maradt le a polgármesterségről a Cserháthalápot 12 éve irányító Mészáros Sándornéval szemben.

Képünk illusztráció

Képünk illusztráció

Fotó: MTI

Miután a polgármesteri díjazás csökkentése miatt Mészárosné lemondott, a mostani augusztusi időközi választáson Dócs már jelentős fölénnyel, több mint negyven szavazattal nyert legfőbb riválisa, a falut addig alpolgármesterként irányító Tor Ferenccel szemben. A faluban sokan arra számítottak, hogy Tor sokéves tapasztalata és közkedveltsége elég lesz a győzelemhez. Nem így történt.

A tavaly októberben önkormányzati képviselőnek megválasztott Dócs Dávid – akit egyébként a faluban igyekvő embernek tartanak, mert „két-három munkahelyet visz egyszerre, hogy a családját eltartsa” – az augusztusi időközi választást már nem bízta a véletlenre. A korábbi függetlenségét jobbikos logóra cserélte. Bejött neki.

„Megtaláltam a megfelelő mentort az egyik jobbikos választókerületi elnök személyében, őt kértem meg, hogy segítsen. Bár nem léptem be a pártba, azóta is kapok támogatást. Egy csomó névjegyem van, jogászok hada segít, ha bármilyen problémám adódik. Megválasztásom után egy héttel felkeresett Hegedűs Lórántné, körbejártuk a települést, és biztosított, hogy segítenek, amiben tudnak. A Magyar Polgármesterek Közösségébe is felvételt nyertem, ez egy Jobbikhoz kötődő szervezet, itt megbeszélhetjük a szakmai tapasztalatainkat.”

Noha az Országgyűlésben ülő jobbikos parlamenti képviselők megnyilatkozásai nemegyszer megütközést keltenek a „hétköznapi emberekben”, a Jobbik folyamatos erősödését nem lehet nem észrevenni Nógrád megyében (erről szóló cikkünket itt olvashatja). A kistelepüléseken általában nincs tolongás a polgármesterségért, Nógrádban pedig a rend és biztonság jelszavakkal, valamint egy jól sikerült kampánnyal jószerivel bárhol választást lehet nyerni. Különösen úgy, hogy a többi parlamenti párt szinte alig volt jelen a faluban a kampány idején. Ahogy az egyik falubeli megjegyezte, „a többi párt le se hajol az apróért”.

Nagy bulit csináltak

Tor Ferenc – Dócs mostani ellenfele –, aki most is bent ül képviselőként a testületben, kérdésünkre elmondta: több cégnél is dolgozik egyidejűleg, van saját vállalkozása is, igazából nem is hajtott annyira a polgármesterségre. „Úgy voltam vele, ha az emberek az eddigi munkám alapján úgy gondolják, hogy polgármester legyek, akkor elvállalom, és teljes szívvel csinálom, mint az időközi választást megelőző fél évben is. A Jobbik viszont áldozott a kampányra, itt volt Vona Gábor és Toroczkay László. Háromnapos rendezvény volt fellépőkkel, falunappal és rengeteg ígérettel. Ezzel nem tudtuk felvenni a versenyt” – mondja Tor.

A faluban megkérdezettek szerint is profi kampányt csinált Dócs Dávidnak a Jobbik. „Vona Gáborral bekopogtak a házakhoz, beszélgettek, még azt is megkérdezte valaki, hogy miért van olyan kevés foga a magyar embernek, arra is válaszolt Vona, szóval nagyon jó benyomást tett, de én személy szerint el sem tudtam képzelni, hogy ne a Tor Feri győzzön” – mondja egy férfi, aki kéri, ne írjuk le nevét. „Amint látja, nekem nem annyira fehér a bőröm, pedig nem vagyok cigány, de belefutottam már egy-két dologba. Gyöngyöspata közel van, ott azért lehetett látni, mi történne velem, ha a Magyar Gárda, a Betyársereg elszabadulna. (A szélsőséges szervezetről itt olvashatja korábbi cikkünket – a szerk.) Én sose szavaznék a Jobbikra azért, ahogy a zsidókról és a cigányokról beszélnek. Ha nyernének, szerintem bevezetnék a rovásírást is. De tény, hogy a Dávid nyert vagy negyven szavazattal, ami egy 350 lakosú faluban szép szám” – folytatja a férfi. Szerinte az is közrejátszott, hogy Dócs Dávidnak nagy a rokonsága a faluban, és a vidéki jobbikosok „nagyon rámennek a cigánykérdésre, és tényleg jobban látják a problémákat, mint a többi párt, aki a parlamentben ül”. Cserháthaláp 350 lakójából mintegy félszázan cigánynak vallják magukat.

A bakter élete

Dócs Dávid Cserháthalápon született, majd egy ideig a szomszédos Szügyön élt. Nyolc éve költözött vissza a faluba családjával. A kétgyermekes édesapa nyolc éve a MÁV Zrt. alkalmazottja. „Korábban jegyvizsgáló voltam, de átképeztem magam váltókezelőnek. A ranglistán lejjebb kerültem, de így 24-72 órás munkarendben járok dolgozni, és marad szabadidőm. Emellett mezőgazdasági őstermelőként és erdőgazdálkodóként is tevékenykedem. Az ipolytarnóci vonalon teljesítek szolgálatot, amikor jön a vonat, átállítom a vágányokat és letekerem a sorompót.”

A polgármester

A polgármester

Fotó: Matkovich Ilona

Amikor megalakult a Jobbik, az interneten követte a tevékenységüket. Ez – úgy látja ˜– a „fiatalok körében nagyon bejött. Folyamatosan erősödött bennem, hogy a jó biztonságérzethez a Jobbik politikája az egyetlen út. Ha mindig hátra kell tekintgetni munkába menet, az nem feltétlenül tesz jót a teljesítménynek. A másik az erős gazdaság. Én hosszú évek óta azt látom, hogy azok az emberek, akik a környékről eljárnak valamelyik gyárba vagy építkezésre dolgozni, sosem tudják, mi lesz velük a jövő hónapban, nemhogy a következő öt évben. Ez nem más, mint modernkori rabszolgatartás. Ezek az emberek nemritkán százezer forint fizetésért három műszakban dolgoznak, havi szerződéssel. Sokszor munkaerő-közvetítőkön keresztül helyezkednek el, így semmilyen munkajogi kapcsolatba nem kerülnek a céggel, ahol dolgoznak. Engem főként a vidék sorsa érdekel, mert én itt szeretném leélni az életemet. Látjuk, hogy milyen elszegényedési és ezzel együtt elgettósodási folyamat zajlik Nógrádban és Borsodban, elsősorban a falvakban. Én a családom boldogulását tartom a legfontosabbnak, nem lődörgök, nem iszom, hanem dolgozom, szó szerint - ha nem akarok finomkodni –, mint a barom. Évekig nem aludtam az éjszakás műszak után, és mentem ki a földre.”

Dócs szerint a Jobbik az egyetlen párt, amelyik komolyan veszi a vidék létező problémáit. „Nem tudom elfogadni azt, hogy ha valakit 240 óra közmunkára ítéltek lopásért, de csak egy napot jön a héten, akkor ledolgozottnak tekintjük az óraszámát. A hatóság még ebben sem veszi komolyan a kisembereket” – magyarázza Dócs, akinek a napi feladatai közül az egyik a közmunka megszervezése és ellenőrzése. Ebbe beletartozik a kapák és egyéb munkaeszközök beszerzése, de az is, hogy az egymással ellenséges viszonyban lévő közmunkások ne egymás mellett tisztítsák az árkot. Jelenleg 12 közmunkást foglalkoztat a hivatal. Dócs irodája a helyi művelődési házban van. Szemközt a könyvtár, ahol szintén közmunkában egy huszonöt éves lány kulturális megbízottként dolgozik havi 65 ezer forintért. A könyvtáros lány nővére már külföldön vállalt munkát, várhatóan hamarosan ő is követi.

A cserháthalápiak közül abban sokan egyetértenek, hogy a gazdálkodás mellett a turizmus kitörési pont lehetne a falu számára, hiszen a falun keresztül megy az országot körbefutó Kéktúra útvonal, számíthatnának az egy éjszakára betérő turistákra. Ehhez azonban szálláshelyet kéne biztosítani. Az erősen leromlott állapotban lévő Weis Emil-féle kúria az egyetlen, panziónak alkalmas hely, amely munkahelyet is teremtene néhány fiatal számára. Az épület amúgy az önkormányzat tulajdonában van. Cserháthaláp kivételes szépségű környezete, a falut körülvevő erdőségek, a jó megközelíthetőség mind arra predesztinálja, hogy felfedezzék a természetjárók, egyelőre azonban a Főutca házainak némelyike üresen áll, és az összedőlés határán van.

A kúria

A kúria

Fotó: Matkovich Ilona

„Társadalmi megbízatású polgármesterként 42 ezer forintot kapok most, kevesebbet egy közmunkásnál. Csináltam egy földfelmérést, hogy tudjam, milyen földekkel gazdálkodhat a falu, és készítettem egy gazdasági programot, hogy azt számon lehessen kérni rajtam négy év múlva. Egész Nógrádban az országos átlag fölötti a munkanélküliség, a tömegközlekedés általában siralmas. Cserháthalápra ipart hozni egyelőre reménytelen, de szerencsére közel vagyunk Balassagyarmathoz, ahol több a munka, ez javítja a mutatóinkat.” A polgármester rövid távú tervei között szerepel, hogy tavasszal közmunkában közösségi kertet hoznak létre, amelyből ellátják az óvodát, a fölösleges termést a rendezvényeken felhasználnák, vagy cafeteria-rendszerként természetbeni juttatásként szétosztanák. Amikor indulóban azt kérdezzük a helyiektől, hogy mit szólnak a Jobbik egyes kijelentéseihez, többen csak vonogatják a vállukat, mondván: azt nem olvasták, de az új polgármester rendes ember, és tenni akar a faluért.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.