Politikai karanténba zárt labdák egy putnoki iskolában

  • Kovács István
  • 2014. október 4.

Kis-Magyarország

A Putnoki Reform Szövetség 16 darab labdát ajándékozott egy iskolának, ám az intézmény Fidesz-listán induló igazgatója zárolta azokat. Ebből a tantestületben vita kerekedett, mire az igazgató kijelentette: aki használja a labdákat, annak az az utolsó napja az iskolában.

Szeptember 26-án pénteken, az iskola alapítványa  jótékonysági bált rendezett, amelynek bevétele az intézményé. Ekkor gondolták úgy a helyi PRSZ (Putnoki Reform Szövetség) tagjai, hogy megfejelik a támogatást néhány sporteszközzel: vásároltak 26 ezer forint értékben nyolc futball-, hat darab kosár- és kettő teremlabdát az elhasználódott sportszerek pótlására. Az ajándékot zsákokban vitték az intézménybe, és a bál ideje alatt kirakták a tanári szobában. A nevelők örültek az adománynak, és néhányat magukkal vittek az osztályukba. Markovicsné Demeter Edina igazgatónő azonban megtiltotta a labdák használatát, noha kollégái győzködték, azokra szükség lenne az oktatásban.

false

„Nincs a labdákon semmiféle logó vagy pártszín, sőt az ajándékozók nevét sem írták rá, így a gyerekek mindössze annyit tudhatnának az egészről, hogy új labdákat kaptak” – nyilatkozta az intézmény egyik pedagógusa, aki nem értett egyet az igazgató döntésével. Egyikük meg is jegyezte, hogy nem a labdákkal van itt a baj, hanem az ajándékozókkal, mire az igazgatónő – a jelenlévők elmondása szerint – „pedagógushoz méltatlan”, durva szavak kíséretében „leordította” beosztottait.

A történtek ügyében természetesen megkerestük az igazgatónőt is, ám ő röviden közölte: a sajtónak semmi köze az iskola belső ügyéhez, és különben sem kell minden hírnek felülni, majd letette a telefont.

A Klebelsberg Iskolafenntartó Központ (Klik) putnoki tankerületének vezetőjénél arról érdeklődtünk, van-e elég új iskola-, illetve sportszer a putnoki iskolában? Ha jelenleg nincs, azokat mikor pótolja a Klik? Szerdán feltett kérdéseinkre Váradyné Nagy Andrea a cikk megjelenéséig nem adott választ.

A Pedagógusok Szakszervezetének megyei elnöke kérésünkre utánajárt az ügynek. Az érdekképviselet bizalmija megerősítette információnkat. Bodolay Zoltán elmondta, tudomására jutottak a részletek az igazgatónő kirohanásáról, ami egy kollektívában elfogadhatatlan. Egy vezető beosztású embernek tudni kell kezelni a konfliktusokat, a felvetésekre pedig nem lehet válasz a durva hangvétel – mondta az elnök, aki kritizálta a PRSZ tagjait is, mert „belopták a labdákat” az intézménybe ahelyett, hogy hivatalos úton adták volna át. Hozzátette: kár, hogy mindez politikai kampányban történt, mert egyébként nemes gesztus az iskola támogatása.

A PRSZ vezetője, Kovács Zsolt viszont azt mondta lapunknak: ismerve az igazgatónő habitusát, tudták, nem járna eredménnyel a sima ajándékozás, ezért választották a fenti megoldást. Nem érti, miért sújtja a gyermekeket az intézményvezető a labdák visszatartásával. Kijelentette, a játékszereket nem kampánypénzből és nem kampánycéllal ajándékozták, azokkal csupán a sporttagozatos intézmény eszközellátását szerették volna javítani.

Az igazgatói tisztet Markovicsné 2008. augusztus 18-tól tölti be, korábban nyolc éven át igazgatóhelyettes volt. Vezetői megbízását 2013-ban hosszabbították meg immár pályáztatás nélkül, de erre a 2011-es köznevelési törvény lehetőséget ad.

Markovicsné a Fidesz színeiben tagja a putnoki képviselő-testületnek, és indul a jövő heti önkormányzati választáson is. Képviselői fogadóóráit a Putnok honlap adatai szerint az általa vezetett iskolában tartja.

Az iskola honlapján egyébként az is olvasható, hogy emelt szintű testnevelés-oktatás zajlik, míg a nevelőkkel szembeni elvárásoknál a konfliktuskezelés is szerepel.

Figyelmébe ajánljuk