Rádiós műsorvezető lesz a politika helyett egy Fidesz-képviselő

  • Kupi Györgyi
  • 2014. szeptember 18.

Kis-Magyarország

Három ciklus után már nem motiválta semmi, ezért megy el az egyik szombathelyi rádióhoz a városatya. A távozók közt van még a drogügy kapcsán megismert Lazáry is. Őket iskolaigazgató, uszodás és médiaszakember pótolná. Körbenéztünk Szombathelyen, ahol a baloldal még reménykedik.

A jelenlegi szombathelyi Fidesz–KDNP-frakció összetételéhez képes nagy változások várhatók a következő ciklusban – legalábbis a jelöltek listája alapján. „Régi motorosokat” ejtettek (vagy ők léptek ki önként), a most indulók több mint fele pedig rokon, üzleti partner, vagy épp az egyik önkormányzati cég alkalmazottja. Az alábbiakban összegyűjtjük a távozó és érkező „arcokat”.

Akik mennek

Gyűjtésünk alapján kiderül: 2010-ben 11-en kerültek be a Fidesz-frakcióba Szombathelyen, közülük öten vonulnak vissza a városi politizálástól.

A drogügy kapcsán célkeresztbe került alpolgármester, Lazáry Viktor például távozik (az üggyel – amely később hajóval és prostituáltakkal is bővült – többször is foglalkoztunk: itt és itt is), vele tart Marton Zsolt alpolgármester, és Szakály Gábor tanácsnok. Szakályt Puskás Tivadar polgármester kabinetfőnökként mentené át, de a köztisztviselői státusz összeférhetetlen a képviselőséggel, Szakály pedig utóbbiról nem mondott le. Lapunknak azt nyilatkozta, visszavonulása saját döntése volt. Mindig a Fidesz politikai közösségének tagja volt, és ezután is támogatja „a közösséget”. Bár egyes sajtóorgánumok az ő személyét is megpróbálták összemosni a drogüggyel, ehhez – mint mondta a magyarnarancs.hu-nak – nincs köze a döntésének (ahogy, mint hangsúlyozta, neki sincs az ügyhöz). Hozzátette: sosem volt főállású politikus, mindig volt civil foglalkozása, állása, ide vonul vissza.

Marton Zsoltot még Hende Csaba vitte magával az MDF-ből a Fideszbe, ahol aztán szép karriert futott be, alpolgármester lett ebben a ciklusban. „Jó, ha az ember észreveszi magán, mikor jobb lépni, mint maradni. Három ciklus után viszonylag kevés motivációt éreztem már magamban, és nem kívántam belépni a megélhetésből politizálók sorai közé. És kapóra jött a felkérés egy helyi rádiótól is” – tudatta lapunkkal. A rádió a Frisss FM, ahol Marton a reggeli adás egyik műsorvezetője lett.

Képünk illusztráció

Képünk illusztráció

Fotó: MTI

Lazáryt is kérdeztük további terveiről, de telefonon nem nyilatkozott, levelünkre nem válaszolt. Poór András szintén távozó képviselő csak az utóbbi ciklusban volt frakciótag, és nem sikerült a figyelem középpontjába kerülnie.

És akik jönnek

Rokonok, barátok, üzletfelek léphetnek a távozók helyébe – ez derül ki a lapunk birtokába került információkból. Ágh Péter országgyűlési képviselő kivonul a városi politikából, körzetét édesapja, Ágh Ernő örökli, aki Ágh Ernőnének, a megyei kormányhivatal hivatalvezetőjének a férje.

Városi cégek vezetői közül is toboroztak kormánypárti jelölteket – egyikük Koczka Tibor, a Szombathelyi Médiacentrum Kft. ügyvezetője. Utóbbi jelölése az ellenzékiek körében többeknél „kicsapta a biztosítékot”: a szombathelyi tévét üzemeltető és a Szombathelyi 7 önkormányzati hetilapot kiadó cég igazgatói posztja sokak szerint nem fér össze a politikai szerepvállalással.

A vita fölösleges?

A múlt héten a szombathelyi Fidesz közleményt adott ki. Idézzük: az „idei évben már volt két választás Magyarországon. A Fidesz–KDNP akkor sem vitázott. Számunkra legfontosabb a párbeszéd a szombathelyiekkel. A következő hetekben képviselőjelöltjeink személyesen keresik fel a választópolgárokat azért, hogy együtt határozhassuk meg közös jövőnk alapjait. A Fidesz–KDNP szerint városunknak nincsen szüksége a felesleges vitákra.”

Új jelölt még Illés Károly, a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft. vezetője és a Vasivíz Zrt. igazgatótanácsának elnöke. Nem ő az egyetlen az újak között, aki az utóbbi, többségi önkormányzati tulajdonú társaság tisztségviselői közül kerülhet a frakcióba: Kántás Zoltán a cég által üzemeltett uszoda és termálfürdő vezetője.

Ezzel ugyanakkor megfordult az a korábbi trend, hogy a képviselőkből lettek önkormányzati céges alkalmazottak, mint például Lendvai Ferenc és dr. Szakács Dávid, akik már képviselőként kerültek a Vasivízhez: Lendvai marketing- és kommunikációs vezetői kinevezést kapott, dr. Szakács Dávid a jogi osztály vezetője lett. Most mindketten újrázhatnak képviselőként.

Farkas Csaba üzleti partnerből avanzsált képviselőjelöltté. A könyvkiadó 2012-ben alakult kft.-je 2013 óta több millió forintot kapott az önkormányzattól egy könyvsorozat kiadására. Intézményvezetőt kettőt találunk a jelöltek között: Rettegi Attila oszlopos tagja a frakciónak, és régóta igazgatója az egyik középiskolának. A másik régi motorost, Sági Józsefet pedig épp most nevezte ki a Klik egy másik szakközépiskola megbízott igazgatójává.

Ellenzéki esély: csak szerényen!

És nem csak a frakcióban történt változás: 2006-ban és 2010-ben közösen indult a Fidesz–KDNP a 2002-es választásokra alakult (akkor még a Fidesz ellen jelölteket állító) jobboldali egyesülettel, a Pro Savariával. 2006-ban az egyesület egyik tagja, Molnár Miklós volt a Fidesz polgármesterjelöltje. Ebben a ciklusban választókerületi képviselőként került a közgyűlésbe, és alpolgármester lett. Most önállóan indul az egyesület a Fidesz döntése alapján. A szakítás hátterében információink szerint az állhat, hogy az eladósodott város pénzügyeit erős kézzel rendbe tevő közgazdász, technokrata Molnár és a Fidesz–KDNP-frakció között – finoman szólva – nem mindig volt teljes az összhang.

Molnárnak a polgármesteri posztra ugyanakkor nem látszik, hogy reális esélye lenne. Czeglédy Csaba szocialista frakcióvezető az általuk megrendelt közvélemény-kutatás eredményéről annyit árult el, hogy a két nagy jelölőszervezet, a Fidesz–KDNP és a baloldali tömörülés (Éljen Szombathely! Egyesület, Magyar Szocialista Párt, Demokratikus Koalíció, Együtt – a Korszakváltók Pártja, jelöltjük Ipkovich György volt polgármester) között szoros a verseny, a másik három szervezet (LMP, Pro Savaria, Jobbik) viszont nem számíthat jelentősebb eredményre, különösen, ha alacsony lesz a választói aktivitás. (Az LMP-nek és a Jobbiknak ebben a ciklusban egy, a Pro Savariának két képviselője volt a közgyűlésben.)

A Fidesz–KDNP Puskás Tivadar polgármestert indítja újra a városvezetői székért: a tavaszi választások alapján esélyesként. Noha áprilisban az ellenzékiek közül többen reménykedtek abban, hogy Hende Csaba verhető lesz, a honvédelmi miniszter mégis fölénnyel hozta körzetét. Puskás mellett szól továbbá az is, hogy a Fideszt érintő közelmúltbeli botrányokból rendre kimaradt.

Neked ajánljuk