Rendőrök vitték ki a győri önkormányzati cég telephelyéről a kiperelt adatok miatt reklamáló polgármesterjelöltet

  • Papp László Tamás
  • 2024. április 2.

Kis-Magyarország

Pintér Bence még újságíróként kérte az önkormányzati tulajdonban lévő GYHG Győri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.-t hogy adják ki számára, mennyit fizettek ki alvállalkozóknak 2021-ben és 2022-ben, s milyen cégek alkotják ezt a kört. Mivel a fideszes vezetésű önkormányzati cég a Kúriát is megjárt jogerős ítélet dacára sem volt hajlandó kiadni az adatokat, a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület színeiben, az LMP és a Momentum támogatásával a városvezetésért induló Pintér sajtótájékoztatót hirdetett a cég telephelyének bejárata elé. Utána szeretett volna bejutni a cég ügyvezetőjéhez, de biztonsági őrök állták útját, akik rendőrökkel vezettették ki a szándékához ragaszkodó jelöltet.

Pintér Bence 2023. január 2-ig adatigénylésében azt kérte a GYHG-tól, hogy küldje meg az „elérhető kimutatásait az alvállalkozókkal végeztetett munkák tekintetében a 2021-es és 2022-es évekre nézve, listaszerűen összeszedve, hogy melyik cégnek milyen jellegű munkára hány forintot fizetett ki (bruttóban) a cég ezekben a naptári években”. Az adatigénylést a GYHG január 17-én arra hivatkozással tagadta meg, hogy a kért kimutatással nem rendelkezik. Másképp gondolta viszont az első, aztán a másodfokú bíróság, s végül a Kúria. A legfelsőbb bírói fórum 2023. december 6-án jóváhagyta a korábbi ítéleteket, melyek kötelezték a céget, „hogy 30 napon belül papír alapon, vagy bármilyen adat rögzítésére alkalmas elektronikus adathordozó eszközön az általa 2021. és 2022. években igénybe vett, vele szerződést működési körében kötött alvállalkozókra vonatkozó alábbi adatokat adja ki: az alvállalkozó neve vagy cégneve, a szerződés alapján végzendő feladat, a szerződés alapján megfizetett díjazás” – derül ki a Kúria ítéletéből.

 
Rendőrök vezetik el Pintér Bencét a hulladékgazdálkodási cég telephelyéről
Fotó: A szerző felvétele

Pintér 2021 májusában riportot írt arról, hogy a GYHG (és korábbi anyacége, a Győr-Szol) gazdálkodása „a publikum számára teljesen átláthatatlan. Az éves beszámolókat leszámítva semmilyen részletes adat nem ismerhető meg a honlapjukról, nem lehet kideríteni, hogy milyen alvállalkozók, és hogyan dolgoznak nekik, tavaly októberben pedig minden dolgozójukat titoktartásra kötelezték”. Úgy tűnik, a cég azóta sem adja ki az időközben keletkezett, alvállalkozókra vonatkozó adatokat. „Amikor nem akartak nekem egy-egy önkormányzati adatot kiadni, nyomós okuk volt rá: haverok és rokonok dolgoztak be jelentős összegekért a Győr-Szolnál, vagy éppen az derült ki, hogy havonta egymillió forintért bérelnek luxusautót Dézsi Csaba András polgármesternek” – mondta kedden a cég telephelyén tartott sajtótájékoztatón a polgármesterjelölt. Amikor ennek végeztével Pintér megpróbált bejutni a cég telephelyére, ám először a GYHG biztonsági emberei próbálták megakadályozni, aztán pedig a kihívott rendőrök vitték ki onnan a polgármesterjelöltet.

 
Fotó: A szerző felvétele

„Természetesen vissza fogok térni, nem adom fel” – írta a történtekről Facebook-bejegyzésében Pintér. A Narancs.hu kérdésére elmondta: végrehajtót fogadott, akivel rá akarja kényszeríteni az önkormányzati céget az ítéletben foglaltak betartására. Az ügyben a lapunk megkérdezte a GYHG ügyvezetőjét, illetve Dézsi Csaba Andrást, Győr kormánypárti polgármesterét, de egyelőre nem válaszoltak. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk