Indul az önkormányzati választáson a Závada Pál regényhősének nevét viselő egyesület

Kis-Magyarország

Az író hiába kérte, hogy ne használják a Jadviga nevet. A tótkomlósi szervezet elnöke és egyben egyik képviselőjelöltje a Lázár János minisztériumához tartozó MÁV Szolgáltató Központ Zrt. vezérigazgatója.

„Elindulunk!” címmel néhány nappal ezelőtt bejelentést tett közösségi oldalán a Jadviga Lokálpatrióta Egyesület. Kiderült, amit sokan eddig is sejtettek, és amit informálisan az egyesület tagadott, hogy nagyon is konkrét politikai oka (is) van színrelépésüknek. Közhírré tették, hogy indulnak a június 9-i önkormányzati választáson a dél-békési városban, egyben megnevezték jelöltjeiket. Mint azt a Narancs.hu nemrégiben megírta, ez az az egyesület, amelyet Závada Pál tótkomlósi születésű Kossuth-díjas író, a Jadviga párnája című nagysikerű regény szerzője arra kért, hogy „vegyék le a Jadviga nevet egyesületük megnevezéséből”. Závada nyílt levelében azt írta: „Én sem a nevemet, sem hősnőm nevét nem szoktam – és a jövőben sem szándékozom – az eredetitől eltérő célokra használni, cégérként a legkevésbé. Ezért talán megérthető, hogy nem örülök, ha ezt mások megteszik.” Ám a magát civilnek valló szervezet nem reagált a névváltoztatást kérő felszólításra. (Sőt, előzetesen sem kereste meg az írót.) Ellenben álságos módon felkérték egy fellépésre, amire a történtek után Závada aligha érezhet késztetést. Korábbi cikkünkben azzal is foglalkoztunk, az egyesület többek szerint a Fideszhez, de legalábbis Lázár Jánoshoz köthető.

„Növekedési pályára kell állítanunk Tótkomlóst! Csak magunkban bízhatunk, mert az elmúlt 34 év elhibázott stratégiai és politikai döntései, valamint elszalasztott lehetőségei miatt szeretett városunk az utolsó órába lépett. Látszatintézkedések helyett valós tettekkel akarunk segíteni és hosszú távú megoldást kínálni, ezért elindulunk az önkormányzati választáson” – írja a Jadviga Lokálpatrióta Egyesület. Mindez önmagában is kérdések sorát veti fel: helyi támogatottságuk nem ismert, de legalább ilyen érdekes a „csak magukban bízhatunk” szöveg. Egyik jelöltjük, egyben az egyesület elnöke, Bada János neve viszont magyarázat lehet arra, hogy a kezdeményezés mögött valahol felbukkan Lázár János. Az építési és közlekedési miniszter korábban Bada gimnáziumi osztálytársa volt, később sok projektben szerepeltek közösen. Legutóbb akkor írtunk róla, amikor a 24.hu cikke alapján kiderült, Lázár kezdeményezésére az előző év végén átalakították a tárca portfoliójához tartozó állami vállalatok működési rendjét: egyetlen hónap alatt csoportosították át a MÁV Szolgáltató Központ Zrt.-hez (MÁV SZK) a beszerzéseket és készletgazdálkodást. A MÁV SZK vezérigazgatója Bada János. Ő a tulajdonosa annak a Promenád24 nevű portálnak is, amely februárban élesen támadta Navracsics Tibort, miután a közigazgatási és területfejlesztési miniszter többször is találkozott Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármesterrel, aki közismerten Lázár fő politikai ellenfele a városban.

Lázár egyébként nem először játssza el a jelölőszervezet szerepét. Így tett az előző, 2019-es önkormányzati választáson, amikor a Tótkomlóshoz közeli Mezőhegyesen a Mezőhegyesi Ménesbirtok vezérigazgatóját, Pap István Tibort ajánlotta polgármesterjelöltnek. A megszólított nem is ellenkezett, hiszen akkor a Ménesbirtok kormánybiztosával került volna szembe. Öt évvel ezelőtt azt is megtehette Lázár, hogy a Fidesz-KDNP hivatalos polgármester-aspiránsával, Rajos Istvánnal szemben indította beosztottját, aki végül nagy fölénnyel nyert.

Most is hasonló forgatókönyv látszik megvalósulni. A Narancs.hu úgy tudja, hogy a Jadviga Lokálpatrióta Egyesület mellett a térség kormánypárti parlamenti képviselője, Erdős Norbert által kiállított fideszes csapat éppúgy indul, ahogy a 2019-ben civilek élén győztes Zsura Zoltán polgármester és képviselőjelöltjei is. Ez a felállás a Zsura-féle csapatnak kedvezhet, miközben nem tudni, hogy a nem helyben lakó Bada és képviselő-aspiránsai mennyire képesek megnyerni a helyiek támogatását.

Mint legutóbb, most is megkerestük Závada Pált, aki korábban két levelet is írt a regényhősének nevét bitorló egyesületnek. Az elsőre formális választ kapott. Második levelére már nem is reagáltak. A Kossuth-díjas író nem kívánt élni a megszólalás lehetőségével, de arra felhívta a figyelmet, hogy április 13-án egy pódiumbeszélgetésen arra emlékeznek majd Deák Krisztina filmrendezővel együtt Tótkomlóson, a regényből készült film forgatásának helyszínén, hogy éppen negyedszázaddal ezelőtt mutatták be a könyv filmváltozatát. Az író nem zárta ki, hogy ha megkérdezik őt a történtekről, akkor a tótkomlósiaknak elmondja a véleményét.

(Címlapképünkön a tótkomlósi községháza. Forrás: totkomlos.hu)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk