Rendőrségi akció Tótkomlóson: hivatali vesztegetés miatt razziáztak

Kis-Magyarország

Szokatlanul nagy rendőri akció volt kedd délelőtt a Békés megyei Tótkomlóson. A hatóságok az egyik helyi állatpatikánál razziáztak, amelynek tulajdonosa korábban szerepet vállalt a 2010 utáni Orbán-kormányban, e mellett jelentős agrárérdekeltségei vannak.

Tucatnyinál több rendőr hajtott végre intézkedést a dél-békési Tótkomlós állatpatikájánál, értesült a Narancs.hu több, egymástól független forrásból. Az állatgyógyszertár tulajdonosa Pertich Attila állatorvos, egyben a legnagyobb helyi cég, az Agrár Zrt. tulajdonosa, akinek fideszes kötődései közismertek. Forrásaink szerint az akció miatt jócskán felbolydult kedden a kisváros mindennapi élete.

Az ügyben előbb a Békés Megyei Rendőr-főkapitánysághoz és a NAV Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatóságához, majd a Békés Megyei Főügyészséghez fordultunk kérdéseinkkel. Azt tudakoltuk, milyen ügyben, mely rendőri szerv és milyen intézkedést foganatosított Pertich Attilával szemben.

Elsőként a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság válaszolt, de mint írták, hogy „nem ők intézkedtek az ügyben”, viszont az intézkedés tényét nem tagadták. A Békés Megyei Főügyészség azt közölte, „nincs információja” az akcióról, míg a kecskeméti székhelyű dél-alföldi NAV-nyomozóktól nem érkezett válasz. Ezt követően az Országos Rendőr-főkapitánysághoz fordultunk, ahonnan azt a visszajelzést kaptuk, hogy az ügyben a Központi Nyomozó Főügyészséget (KNYFÜ) keressük meg.

A nyomozó főügyészség válasza és a lehetséges szál

A KNYFÜ csütörtök délután ezt közölte lapunkkal: „Megkeresésére tájékoztatom, hogy

az ügyben a Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészségen vezető beosztású személy az előnyért hivatali kötelességét megszegve üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmény miatt indult nyomozás.

 

Az eljárásban eddig öt személy gyanúsítotti kihallgatására került sor, egy gyanúsított esetében kezdeményezte a nyomozó ügyészség a letartóztatás elrendelését. Más adat a büntetőeljárás eredményessége érdekében jelenleg nem közölhető.”

A közlésből nem derül ki, milyen ügyről van szó, ahogy az sem, kiket hallgattak meg gyanúsítottként, de az szinte biztosra vehető, hogy Pertich Attila köztük volt, mert a KNYFÜ-nek az ő személyét érintően tettük fel a kérdéseinket. Tótkomlósi forrásaink Pertichet csütörtökön látták a dél-békési kisvárosban, így minden bizonnyal nem az ő előzetes letartóztatását kezdeményezték a nyomozóhatóságok. Lapunk információi szerint kutyakereskedelemmel kapcsolatos ügyek állhatnak a háttérben.

Az állítólag Olaszországba kiközvetített kutyákkal kapcsolatban a rendőrök ugyanezen a napon egy csorvási kutyatartó és egy magas beosztásban lévő viharsarki állatorvos ellen is intézkedtek. 

 

Más források szerint ugyanakkor madárinfluenzával, vagy sertéstartással kapcsolatos ügy válthatta ki az intézkedést.

Könnyű testi sértés

Pertich Attilát helyben a Fidesz erős, de tisztséget nem viselő emberének tartják, aki jóban van Orbán Viktor családjával. Pertich a második Orbán-kormány apparátusában vállalt szerepet: 2010-től Illés Zoltánnak, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezet- és természetvédelemért, valamint a vízügyekért felelős korábbi államtitkárának a politikai főtanácsadója volt, azonban posztjáról, ahogy azt 2011 végén a Narancs.hu megírta, távozott. 

Az Illés Zoltán melletti munkájával egy időben zajlott az a büntetőper, amelyben az ügyészség könnyű testi sértéssel vádolta Pertichet. A történet még 2009-ig nyúlik vissza, amikor a tótkomlósi időközi polgármester-választáson szoros versenyben a Fidesz jelöltje győzött a függetlenként induló, ám közismerten baloldali jelölt ellen. Az eredmény kihirdetése után Pertich és a helyi jobboldal meghatározó figurái ünnepelni mentek a vállaltan baloldali elkötelezettségű Matajsz András kocsmájába, akivel a vendéglátóhely előtt össze is szólalkoztak. A szóváltás tettlegességig fajult, Pertich nyakon ragadta a kocsiban ülő Matajszt, megkarmolta az arcát, és letépte az aranyláncát. A megtámadott feljelentést tett; az ügy – könnyű testi sértés vádjával – bíróságra került, ahol a vádlottat elmarasztalták

Pertich munkaviszonya 2011 októberében megszűnt az államtitkárságon, amint ezt a vidékfejlesztési tárca sajtóirodája is megerősített akkor a Narancs.hu-nak. Mint írták: közös megegyezéssel váltak el, de felvetésünk ellenére sem közölték, mi húzódott meg e mögött. A távozó politikai főtanácsadó akkor azt mondta portálunknak, hogy „előzetesen négy évről volt szó, s noha tudta, milyen messze van egymástól Tótkomlós és Budapest, mégsem bírta a maratoni futást”. „Szép volt, jó volt, de elég volt”, tette hozzá, egyben jelezte, jó kapcsolata Illés Zoltánnal töretlen. 2014 után Illés Zoltán kegyvesztett lett a Fideszben, nem indították képviselőjelöltként és kormányzati pozíciót sem kapott.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet. De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket itt.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.