Tótkomlós–Budapest–Tótkomlós

Így távozott a környezetvédelmi főtanácsadó

Kis-Magyarország

Érdekes az a másfél éves pályafutás, amelyet nemrégiben zárt le Pertich Attila az Illés Zoltán vezette környezetvédelmi államtitkárságon. Nem menesztették, amikor elmarasztalta a bíróság, nemrég mégis közös megegyezéssel távozott.

Az állatorvosi diplomával rendelkező Pertich Attila – Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár bizalmasa, a tótkomlósi Agrár Zrt. résztulajdonosa – bár nem visel semmilyen párttisztséget, a dél-békési körzetben nagy a befolyása Fidesz-körökben. Többen tudni vélik, hogy a kisváros választott vezetői valójában az ő emberei, ezt persze Pertich tagadja.

Történetünk 2009 nyarán kezdődött, a tótkomlósi időközi polgármester-választáson, ahol viszonylag szorosan, de a Fidesz jelöltje győzött a függetlenként induló, ám közismerten baloldali jelölt ellen. Az eredmény kihirdetése után Pertich és a helyi jobboldal meghatározó figurái ünnepelni mentek Matajsz András kocsmájába, akivel a vendéglátóhely előtt össze is szólalkoztak, s a kocsmáros sem maradt adós. A szóváltás tettlegességig fajult, Pertich nyakon ragadta a kocsiban ülő Matajszt, megkarmolta az arcát, s letépte az aranyláncát. A megtámadott feljelentést tett, s az ügy – könnyű testi sértés vádjával – bíróságra került.

Mindez azért volt kínos a Fidesz dél-békési erős emberének, mert amikor 2010 szeptemberében első fokon az Orosházi Városi Bíróság könnyű testi sértés miatt bűnösnek mondta ki, akkor már a Vidékfejlesztési Minisztérium Környezetügyért felelős államtitkárságán dolgozott, közvetlenül Illés Zoltán alatt. (Pertich fellebbezett, jogerős verdikt mégsem született a Békés Megyei Bíróságon, ugyanis a 2011. január elejére kitűzött tárgyalás előtt néhány nappal maga Matajsz kérte az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését.) Így 2011 elején Pertich helyzete újra megszilárdult az államtitkárságon.

Csakhogy állatorvosunk munkaviszonya októberben megszűnt az államtitkárságon, amint ezt a vidékfejlesztési tárca sajtóirodája is megerősítette. Hozzátették: közös megegyezéssel váltak el, de felvetésünk ellenére sem közölték, mi húzódott meg e mögött. Emellett további kérdésünkre, hogy a tótkomlósi állatorvos titkárságvezetőként vagy kabinetfőnökként dolgozott a tárcánál, érdekes választ kaptunk. Kiderült, hogy politikai főtanácsadóként.

Amikor december elején Pertich Attilát arról faggattuk, hogy mindez mit jelent, azt válaszolta, hogy ezek a beosztások nagyjából ugyanazt fedik le. Szerinte azért szűnt meg a munkaviszonya az államtitkárságon, mert elfáradt. Az elmúlt másfél évben sokat utazott, sokat volt távol a családjától. Megjegyezte: előzetesen négy évről volt szó, s noha tudta, milyen messze van egymástól Tótkomlós és Budapest, mégsem bírta a „maratoni futást”. Azt ugyanakkor határozottan tagadta, hogy vezetési stílusa miatt történt a szakítás, ahogy szerinte annak sincs köze az ügyhöz, hogy a vízügyi feladatok – a közmunkaprogram miatt – átkerülnek a belügyi tárcához, amiért szűk körben bírálta Orbán Viktort és Pintér Sándort. „Szép volt, jó volt, de elég volt” – vont mérleget a narancs.hu-nak. Hozzátette: jó kapcsolata Illés Zoltánnal töretlen.

Figyelmébe ajánljuk