Így reagált a Fidesz-közeli csoport az SZFE-vel szimpatizáló akcióra: trágár kifejezés és leszaggatott szalagok

Kis-Magyarország

Nem éppen nyomdafestéket tűrő formáját választotta egy, a gyulai Fidesz-szervezethez közel álló Facebook-csoport annak, hogy hangot adott véleményének. Az előzmény: a gyulai vár közelében található fotópontot a szolidaritás jeléül piros-fehér szalaggal tekerte körbe egy helyi ellenzéki csoport.

A történet felidézéséhez szeptember 17-ig kell visszamenni az időben, amikor az esti órákban a Közép-Európában egyetlen épen maradt téglavár közelében található Gyula fotóponthoz ment a helyi Momentum csoport ifjúsági tagozatához, a TizenX-hez tartozó néhány aktivista. Alig néhány perc alatt négyszer körbetekerték a fotópontot a honi ellenállás jelenlegi legikonikusabb jelképével, a piros-fehér szalaggal. Ezt használják a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói, miközben elfoglalva tartják az intézményüket, védve a Vidnyánszky vezette kuratóriumtól.

A gyulai akcióban részt vevők egyike a Narancs.hu-nak elmondta, 21 óra 45 perckor ért véget az akciójuk. Készítettek néhány felvételt performanszuk végeredményéről, és elhagyták a helyszínt. Azt ugyancsak a hozzájuk közel állók elmondásából tudjuk, működött a békési fürdővárosban a fideszes riadólánc, aminek nyomán valamivel több, mint negyedóra múlva már le is szaggatták a piros-fehér szalagot a Gyula-fotópontról.

Ütik-vágják a helyi ellenzéket

Szeptember 20-án este a „Vérnarancs ellenállás” nevű Facebook-oldalon is megjelent a piros-fehér szalaggal körbetekert fotópont, ami alá annyit írtak: „#faSZFEjek”. Vélhetőleg arra utalva, hogy mit gondolnak a helyi ellenzéki akcióról s mit a színművészetis hallgatók autonómiaharcáról. Ez a fotó korábban megjelent a gyulai Momentumhoz közel álló Facebook-oldalon, a „Gyulai (cenzúramentes) csevegőn”, sőt, ott borítókép lett, és még ma is az. Igaz, a trágár szójáték nélkül.

Fotó a Gyulai (cenzúramentes) csevegő Fb-oldalról

Fotó a Gyulai (cenzúramentes) csevegő Facebook-oldalról

Fotó: Facebook.com

A „Vérnarancs ellenállás” Facebook-oldal minden gyulai ellenzéki megmozdulást, minden, a helyi fideszes hatalommal szembeni akciót üt, vág, bírál, nem válogatva az eszközükben. Mindez arra utal, hogy egészen közel állhat a helyi Fidesz csoporthoz. Az egyik helyi Fidelitas-vezető, Szőke János és két fideszes önkormányzati képviselő, Szabó Károly és Veres András időnként megosztja a hozzájuk igen közel álló oldal bejegyzéseit.

Digitálisan beazonosítható fotók

Az Facebook-oldal nevében az „ellenállás” némiképp félrevezető, hiszen a Fidesz kétharmados többséggel rendelkezik a helyi képviselő-testületben, ez a párt adja a polgármestert és a két alpolgármestert is. A közpénzen működő Gyulai Hírlap és annak online változata vagy a gyulai városvezetők dicsőségeit zengi és hallgatja el az ellenzék megmozdulásait, vagy éppen gúnyosan bírálja a kormánypárttal szembeni erőket. De a Fidesz ugyancsak kezesbárányként számíthat a Szeged-Csanádi Egyházmegye tulajdonában lévő Gyula Televízióra, amelynek jelentős támogatást ad minden évben, és hű szövetségese a KESMA-hoz tartozó Békés Megyei Hírlap és online verziója, a beol.hu. Vagyis a Fideszhez közel álló Facebook-oldalnak nincs minek ellenállnia a kormánypárti vezetésű és médiatúlsúlyos városban.

A történtek megértéséhez Csóka-Szűcs János, a Momentum és az MMM helyi aktivistája érdeklődésünkre hozzátette, az ő és mások korábbi feljelentései, valamint az ezek nyomán indult rendőrségi nyomozásokból tudható, hogy egy, a helyi Fideszhez nagyon közel álló, szélsőséges hangnemet használó blogra és az ebből kinőtt „Vérnarancs ellenállás” Facebook-oldalra felkerült fotók jó része digitálisan beazonosítható. Ez pedig azt mutatja, egy, a városházán bizalmi állásban lévő munkatárs és egy nemrégiben még a Gyulai Hírlapnál dolgozó sajtómunkás felvételei is szerepelnek az Facebook-oldalon.

A feljelentő polgármestertől az állandó harcig

Május közepén éppen Gyula fideszes polgármestere, Görgényi Ernő (Fidesz-KDNP) minden alapot nélkülöző feljelentése nyomán tartottak a rendőrök, rémhírterjesztés gyanúja miatt, házkutatást Csóka-Szűcs János gyulai házában, amint erről a Narancs.hu akkor elsőként beszámolt. A kora hajnali órában lefoglalták számítástechnikai eszközeit, előállították, rabosították és kihallgatták.

Csóka-Szűcs: digitálisan beazonosíthatók a fotók

Csóka-Szűcs: digitálisan beazonosíthatók a fotók

Fotó: A szerző felvétele

Mindezt azért, mert Facebook-oldalán Csóka-Szűcs megírta, a járvány miatt teljesen kiürítették a gyulai kórházat, ahol közel 1200 ágyat „szabadítottak fel” úgy, hogy súlyos betegeket is haza, de legalábbis szociális intézményekbe küldtek. A Gyulai Járási Ügyészség május 15-én bűncselekmény hiányában megszüntette az eljárást.

A „Vérnarancs ellenállás” mostani trágár szóhasználata, #faSZFEjezése e harc újabb állomása a gyulai kormányoldal és az ellenzék között. Arra pedig, hogy a Fidesz milyen színvonalon reagál az SZFE-s hallgatók és a velük szimpatizálók akciójára, korábban is volt példa. Megírtuk: a győri Fidesz szervezete a "Hányás" szót írta ki azt követően Facebook-oldalára, hogy a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál díszbemutatóján Mundruczó Kornél és csapata #freeSZFE-s pólóban jelent meg. A rendező mellett Wéber Kata forgatókönyvíró és Petrányi Viktória producer is ugyanilyen pólót viselt.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?