Szegénységük áldozatai lettek – A putnoki bányatragédia háttere

  • Kovács István
  • 2013. november 16.

Kis-Magyarország

Két, ereje teljében lévő fiatalember halt meg csütörtökön az egykori putnoki szénbánya meddőhányóján. Nem először jártak arra, mivel eladták, amit illegálisan bányásztak. A környékbeli szegények rendszeresen vettek tőlük kis mennyiségű szenet. Többre, legálisan már nem futotta.

Ádám és Alex Putnokon, az Andrássy úton laktak, közös udvarban. A helyszínen nyilatkozó rokonaik elmondták: egyikük sem tudott elhelyezkedni a környéken már évek óta, ezért jövedelmük mindössze 22 800 forint segély volt. Márpedig ez a pénz édeskevés, hiszen Ádámnak már született két gyermeke, a harmadikkal várandós a párja, és Alexnek is van egy két és fél éves kisfia.

Igény volt rá
A fiatalemberek ezért gondolták, hogy ezt a csekélyke összeget kiegészítik. Mivel tudták, hogy a bánya meddőhányóján még van fellelhető szén, reggelente kerékpárra ültek, ásót, lapátot, zsákokat vittek magukkal, és nekiálltak gödröket ásni. Ha jobb réteget találtak, estefelé hat zsák szenet vittek haza, gyengébb napokon négyet. Egy zsák szenet ezer forintért tudtak eladni, a vevők a hozzájuk hasonló szegény családokból kerültek ki. Nekik ugyanis arra nincs pénzük, hogy egyszerre 10-20 mázsa szenet vásároljanak. A csütörtökön elhunyt két férfin kívül több putnoki munkanélküli is él ezzel a pénzkereseti lehetőséggel.

Mi a meddőhányó?
„A kitermelt és nem felhasználható kőzetanyag ideiglenes vagy végleges elhelyezésére szolgál. Ritkán völgyeket, mélyedéseket töltenek fel vele, mélyművelésű bányáknál többnyire kúpos vagy dombszerű meddőhányók fordulnak elő.”





Az elhunytak barátai, S. Áron és B. Dániel is jártak már szenet gyűjteni. Elmondták, hogy a területen az utóbbi években négy hasonló baleset történt a kiásott gödör beomlása miatt. Ezért többször körbeárkolták a meddőhányót, de az idő múlásával mindig helyreállt a régi „rend”, vagyis nem sokáig háborgatták a lapátoló embereket. November 14-én viszont a két férfi nem tért haza a megszokott időben, ezért sötétedés után a keresésükre indultak. Amikor Dani látta, hogy a korábbi mintegy hat méter mélységű gödör beomlott, azonnal tudta: nagy a baj.

Áron és Dániel - ők fedezték fel a balesetet

Áron és Dániel – ők fedezték fel a balesetet

 

Észrevette a kerékpárt, a szállításra elkészített három teli zsákot és néhány szerszámot, ezért rögtön ásni kezdett. Egyikük kezét meg is találta, de kimenteni már nem tudta. A tűzoltók Zsoltot 19 órakor, Ádámot 23.30-kor emelték ki a föld alól.

Szokás a környéken
Észak-Borsodban hagyománya van az illegális bányászatnak, hiszen több meddőhányón is szenet gyűjtenek a rászoruló családok. A területek tulajdonosai rendre tiltó táblákat helyeznek ki, ám azok gyorsan eltűnnek. A most érintett meddőhányó egy társaság tulajdonában van, és informátorunk szerint ők is tiltották a veszélyes tevékenységet figyelmeztető táblák kihelyezésével és a terület körbeárkolásával, de ezek az intézkedések csak ideig-óráig „voltak hatályban”.

Az Ózd melletti Farkaslyukon más utat választottak az illegális bányászok: ők éveken át az Egererdő Zrt. területén ástak bányagödröket. Ott közel van a felszínhez a tényleges szénmező, és abból csákányozták a szenet saját célra, illetve eladásra. A tulajdonos számtalanszor betúratta
a lelőhelyet, de újra és újra kiássák a többnyire mélyszegénységben élők.

Figyelmébe ajánljuk