Hiába kért segítséget a kórház, a Fidesz leszavazta a 24 milliós mentőövet
Oroshazi_testuleti1.jpg

Hiába kért segítséget a kórház, a Fidesz leszavazta a 24 milliós mentőövet

Kis-Magyarország

Az orosházi propagandamédia úgy mutatta be a vitát, mintha a hatalmon lévő jobboldal mindent megtenne az egészségügyért, miközben leszavazták a helyi kórház főigazgatójának kérését, ami mögé az orosházi ellenzék is felsorakozott.

A betegellátáshoz nélkülözhetetlen segítséget kért nemrégiben az orosházi városi kórház főigazgatója, Duray Gergő a helyi képviselő-testülettől. Indoklása szerint a dél-békési térség lakossága öregszik, egyre rosszabbak az egészségügyi mutatók, s az általa vezetett egészségügyi intézménynek tavaly is finanszírozási gondjai voltak.

Ezért havi 1-1 millió forint városi önkormányzati segítséget kért, hogy az idén ebből az orosházi kórház aneszteziológiai és sürgősségi betegellátását segítsék.

Az orosházi kórház, amelyik nem kapott annyi pénzt, amennyit kért

Az orosházi kórház, amelyik nem kapott annyi pénzt, amennyit kért

Fotó: Wikipédia

A kórházi főigazgató kérelmében hivatkozott a létszámproblémára is, és arra, hogy milyen nehéz a sürgősségi osztályra megfelelő számban szakembereket biztosítani. De arra is, hogy fontos két ügyeletes orvos további, folyamatos kiállítása is a betegbiztonság szempontjából. Ezek az érvek azonban nem hatották meg a jobboldali többséget.

Csak 15 millió forint

Ez abból derült ki, hogy a képviselő-testület elé Bojtor István alpolgármester aláírásával egy olyan előterjesztés került, amelyik a korábbi években nyújtott 12 millió forintos támogatást csupán 15 millióra javasolta megemelni.

A vitában először Fetser János, az MSZP városi elnöke, frakcióvezető kért szót, aki módosító indítvánnyal élt, és erről név szerinti szavazást kért. Azt javasolta, hogy a kórház kapja meg az általa igényelt teljes összeget, azaz a 24 millió forintot.

Indoklásában elmondta, hogy bár a kórház fenntartója évek óta az állam, de annak tevékenysége kiemelten érinti az Orosházán és a környező településeken élőket, így egyáltalán nem mindegy, hogy milyen színvonalon, milyen kondíciókkal működik a kórház, ezért az önkormányzatnak is kiegészítő támogatást kell nyújtania.

Érkezett a módosító javaslat

„Az én álláspontom mindig is az volt, hogy minden támogatást meg kell adni, tehát helyi szinten is, állami szinten is, ahhoz, hogy ez a kórház működjön” ‒ fogalmazott a vitában Fetser János.

Így egy módosító javaslat is érkezett az eredeti, 15 millió forintos előterjesztés mellé, amely mögé felsorakoztak az ellenzéki képviselők. Mindezt viszont ellenezte Dávid Zoltán polgármester, két alpolgármestere, Fejes Róbertné és Bojtor István, valamint a teljes jobboldali frakció.

Dávid Zoltán, Bojtor István és Fejes Róbertné: 15 millió forint

Dávid Zoltán, Bojtor István és Fejes Róbertné: 15 millió forint

Fotó: oroshaza.hu

Füvesi Sándor szocialista önkormányzati képviselő szerint ami ezután következett, az a fideszes képviselő-testületi többség szégyene, sőt bűne. Ugyanis név szerinti szavazással leszavazták Fetser módosító indítványát, azaz nem adták oda azt a 24 millió forintot, amit a kórház eredendően kért. Csak a plusz három milliót.

Nem volt válasz

Többszöri kérés és felszólítás ellenére a fideszesek a vitában nem tudták megmondani, hogy miért nem. Hiába kérdezték őket a napirend tárgyalásakor legalább ötször. Az elfogadott és a kért támogatás közötti különbség 9 millió forint, amikor Orosháza 2 milliárdos adóbevétellel rendelkezik, és amelyből más esetben olyan nagyon könnyen utalgat ki tíz- vagy százmillió forintokat.

Közben azt harsogja az orosházi „közmédia”, hogy "Szem előtt az egészségügy - idén több jut a kórházaknak". Az Orosházi Városi Televízió "tudósítása" jól mutatja, hogy működik a Fidesz által rabul ejtett vidéki média. Azaz nem hangzott el a riportban, hogy a helyi kórház főigazgatójának kérése szakmai érvekkel alátámasztva 24 millió forint volt. Ahogy az sem, hogy mit javasolt Fetser János MSZP-s frakcióvezető. Arról pedig végképp nem esett szó, hogy név szerinti szavazás volt, s hogy itt ki és hogyan voksolt.

Fetser és Füvesi, aki támogatták a 24 milliós kérést

Fetser és Füvesi, aki támogatták a 24 milliós kérést

Fotó: mszp.hu

Bojtor István alpolgármester, a napirend előterjesztője pedig azzal próbálta meg az orosháziak meggyőzni a testületi ülés után, hogy az ellenzéki képviselők nem támogatták a 15 millió forint odaítélését. Ez igaz, de az is, hogy a teljes 24 milliós összeget támogatták. „Ha 30 milliót kért volna a kórház, akkor azt támogattuk volna” – mondta a Narancs.hu kérdésére Fetser János.

Neked ajánljuk