Megbélyegzés, felelőtlen kommunistázás: példátlan bírósági ítélet zárt le egy kényes vitát

  • narancs.hu
  • 2019. március 7.

Kis-Magyarország

Kovács Emőke történész azt sugallta a kommunizmus áldozatáról, hogy ávós lehetett. Az ügyből hosszú pereskedés lett. Kovács tisztában lehetett vele, hogy nem nyilatkozhat ilyen felelőtlenül, hiszen a Gulag-emlékév szakmai vezetőjeként jól kellett, hogy ismerje a korszakot.

Kegyeletsértés miatt nemrégiben hibásnak mondta ki a jogerős ítéletében a Fővárosi Törvényszék Kovács Emőke történészt, aki legutóbb a Gulag-emlékév szakmai vezetőjeként dolgozott az emberierőforrás-minisztérium égisze alatt. Egy korábbi siófoki villatulajdonosról ugyanis azt sugallta: ávós lehetett, mert 1948-ban jutott hozzá az ingatlanjához.

Kiderült azonban, hogy az 1999-ben elhunyt Bozai István valójában a kommunizmus áldozata volt. Az egész ügy azért figyelemre méltó, mert jól mutatja, hogyan működik a hazai közbeszédben a felelőtlen megbélyegzés és mennyire kibeszéletlenek a sérelmeink.

1948 + nagy ház = kommunista pártkatona?

A 2015-ig a siófoki könyvtár igazgatói posztját betöltő Kovács Emőke 2016-ban azt írta egy Facebook-hozzászólásban, egy siófoki magánszemély oldalán: „Azt szeretném megkérdezni, hogy 1948-ban Magyarországon ki vehetett házat, olyat, mint a Lugas-ház…. 1948-ban nem házakat vettek az emberek Magyarországon, hanem házakat vettek el tőlük, házakat osztottak fel kis lyukakra, nagyobb alapterületű ingatlant pedig csakis kizárólag a rendszerhez hű és lojális pártkatonák kaptak.”

Kovács Emőke, a Gulág Emlékbizottság szakmai vezetője

Kovács Emőke, a Gulág Emlékbizottság szakmai vezetője

Fotó: MTI/Bruzák Noémi


Annak nyomatékosítására, hogy „1948-ban ki vehetett házat Magyarországon”, a történész egy dokumentumfilmet is közzétett kommentjében. Egy hozzászólónak azt írta, a filmben ott a válasz a kérdésre, és hozzátette: a siófoki karhatalmistákról, ávósokról a levéltári iratok nyilvánosak.

A film „Így is épült a szocializmus” címmel az 1950-es években az ÁVH, a pártállami rendszer kiszolgáló tagjai által elkövetett kínzásokról, kényszerítésekről, gazdasági bűncselekményekről és tisztességtelen ingatlanszerzésekről szól.

„Letartóztatták a villákban élőket, hogy beköltözhessenek”

Szó szerinti idézet a dokumentumfilmből: „Az ávós vezetőknek természetes volt, ha megláttak egy lakást, egy értékes villát, akkor csak azért letartóztatták az ott lévőket, hogy megszerezhessék a villa bérleti jogát, és utána beköltözhessenek, vagy más fontos vezető elvtársaknak juttassák. Jelentés Vas Zoltán miniszter elvtársnak. Jelentem, Vas elvtárs rendelkezését végrehajtva a Bükkös úton 14 villát ürítettünk ki, felhasználtunk 42 lakást. Az Alkony utcában kiürítettünk 2 villát, felhasználtunk 4 lakást. Halustyák elvtárs részére 1 villát ürítettünk ki, felhasználtunk 2 lakást, Piros elvtárs részére kiürítettünk 1 villát, felhasználtunk 4 lakást. Vas Zoltán kézzel írott megjegyzése a jelentés alján: helyes, de szüntessük meg a lakókkal való önkényeskedést, 114 lakás, szörnyű!”

A vita tárgya: a siófoki Lugas-villa

A vita tárgya: a siófoki Lugas-villa

Fotó: narancs.hu

Miután Kovács Emőke azt sugallta, hogy a Siófokon Lugas-házként ismert villához is a filmben látott módon juthatott 1948-ban Bozai István, a villatulajdonos unokája, a helyi védelem alatt álló ingatlan jelenlegi tulajdonosa, a történésszel szemben pert indított.

Bozai Ágota azt írta 2016-os magánindítványában: nagyapja a villát 1938-ban vásárolta részletfizetéssel, attól fogva benne lakott, de csak 1948-ban jegyezte be tulajdonjogát a földhivatal.

Recskre és Kistarcsára internálták

„Hozzászólásával Kovács Emőke arra tett félreérthetetlen utalást, hogy a nagyapám csak azért vehette meg 1948-ban a Lugas-házat, mert ávós, a szocialista rendszer kiszolgálója és kedvezményezettje volt” – írta az unoka. „Ezzel szemben a valóság az, hogy a nagypapám nemhogy a szocialista rendszer kedvezményezettje nem volt, hanem bálványosi vegyesboltját államosították, kuláklistára tették és Recskre, majd Kistarcsára internálták. Ezért nagyanyám is a kommunizmus üldözötteinek járó emelt szintű özvegyi nyugdíjat kapott”.

A magánindítványból derül ki az is, hogy Bozai Istvánt később ’56-os tevékenysége miatt perbe fogták és elítélték. Továbbá hogy a hatóság a Lugas-ház 7 különböző méretű lakószobájából 6-ba és a melléképületbe is kényszerbérlőket költöztetett, a tulajdonos évtizedekig így lakott a villában.

Bozai Ágota szerint a történész nagy nyilvánosság előtt hamisan rágalmazta meg a nagyapját, meggyalázta emlékét. „Nagyapám köztiszteletben álló ember volt Siófokon, kemény munkával tartotta fenn családját és a házat, bolti eladói főállása mellett méhészként a háztájiban termelt jövedelméből” – írta az unoka.

Történészként tisztában kellett lennie...

A nemrég véget ért bírósági eljárásban első fokon a Pesti Központi Kerületi Bíróság az unokának adott igazat és megállapította: Kovács Emőke kegyeletsértés vétségében bűnös. A Narancs.hu birtokába került ítélet indoklása szerint a történész – aki az általa írtakat elismerte, de büntetőjogi felelősségét nem – a becsület csorbítására, Bozai István emlékének meggyalázására alkalmas kijelentéseket tett annak ellenére is, hogy nem írta le Bozai nevét.

A bíróság úgy vélte, hogy a dokumentumfilmre történő utalással egyértelműen azt sugallta: a magánvádló nagyapja az államvédelmi hatóság tagjaként tisztességtelen úton jutott a Lugas-házhoz. A bíróság megrovásban részesítette a történészt.

Másodfokon a Fővárosi Törvényszék ezt az ítéletet helyben hagyta. Indoklásában megjegyezte: „A vádlottnak, aki történész, és aki maga által bevallottan ezzel a korral foglalkozik, tisztában kellett lennie azzal, hogy egy ilyen dokumentumfilm felhivatkozása mit sejtet, mire utal.”

A törvényszék indoklása azzal zárul: „A megrovással a bíróság helytelenítését fejezi ki a jogellenes cselekmény miatt és felszólítja az elkövetőt, hogy a jövőben tartózkodjon bűncselekmény elkövetésétől.”

Egyébként a történész jól ismerheti azt az internálótábort, ahova Bozai az ötvenes években került. 2017 februárjában ezt nyilatkozta a Hatoscsatorna nevű tévécsatornának: „a kistarcsai internálótábor helyén egy történelmi emlékhelyet terveznek és abban én történészként veszek részt.”

Kásler és az ufótévé

Egyébként ezzel az adóval nemrég hosszú riportban foglalkozott az Index. A hírportál szerint "az ezotériával, ufókkal, néha kuruzslással és a legvadabb összeesküvés elméletekkel" foglalkozó csatorna több szálon kötődik a történetírást épp több fronton támadó emberminiszterhez, Kásler Miklóshoz.

A tárcavezető "nyilvános szerepléseit 2018-ban ennek a Hatoscsatornának a kreatív igazgatója videózta közpénzért, a kapcsolat létrejöttében pedig fontos szerepe lehetett a tévé egykori műsorvezetőjének, aki jelenleg Kásler sajtófőnöke" – írta az Index.