„Itt már csak erő van, logika nincs” Hogyan lehet Simonka még megyei fideszes főnök?

Kis-Magyarország

Simonka pótlása óriási, kilépésekkel tarkított belharcot hozhat a békési Fideszben, ám a súlyos bűncselekményekkel gyanúsított politikus mozdíthatatlan.

Azt persze forrásaink egyike sem tagadja, hogy előbb vagy utóbb valamit kezdeni kell az egyre kínosabb Békés megyei fideszes elnökkel. Akiket az ügyben megkerestük, azt mondják, jelenleg két verzió lehetséges.

Az egyik szerint minél hamarabb, lehetőleg még március elején meg kell rendezni a Békés megyei Fidesz-szervezet tisztújító közgyűlését, ahol megválasztják a válaszmányi elnököt, a megyei elnökséget, valamint az őszi önkormányzati választásokra megalkotják a megyei közgyűlésbe jutáshoz elengedhetetlen megyei listát. Ez utóbbihoz nem lenne túk korai a kora tavaszi időpont, hiszen Gyulán például már hetekkel ezelőtt bejelentette a Fidesz, hogy a jelenlegi polgármestert és egy híján a mostani képviselőket indítja újra a helyhatósági választáson. Sőt, akadt olyan forrás, aki a tisztújítást már február végén letudta volna.

Még a helyén

Ehhez képest a Simonka utódlása még mindig lóg a levegőben. Pedig tavaly ősszel már gyülekeztek a birodalmát vaskézzel irányító parlamenti képviselő felett a fellegek, úgy tűnt, a pártközpont elengedte a kezét.

Októberben az országgyűlés felfüggesztette Simonka György fideszes parlamenti képviselő mentelmi jogát, majd novemberben a Központi Nyomozó Főügyészség bűnszervezetben jelentős értékre elkövetett költségvetési csalással és egyéb bűncselekményekkel gyanúsította meg a parlamenti képviselőt. Akkor Simonka dél-békési ellenlábasa, Takács Ferenc tótkomlósi Fidesz-elnök azt mondta, hogy február végén lesz tisztújítás, s megpedzette, hogy legalább három jelölt is akad a helyére. Azóta kiderült, hogy négy jelölt sem kizárt.

Most azonban Takács elzárkózott a nyilatkozattól, s mindenki más, aki válaszolt a kérdéseinkre, neve mellőzését kérte.

Hat jelölt versenghet?

Egy ugyancsak dél-békési fideszes azt mondta a Narancs.hu-nak, hogy formális döntés nélkül a májusi EP-választás utánra halasztották a Békés megyei Fidesz tisztújító közgyűlését, s ebben is Simonka lobbierejét vélte felfedezni.

És itt jön elő a cikk elején említett második verzió. Egy Közép-Békésben politizáló fideszes alpolgármester azt állította, felmenő rendszerben júniusban lesz a megyei tisztújítás, de azt nem tagadta, hogy nagy harc várható abban a tekintetben, hogy az ügyészség által meggyanúsított Simonka marad vagy sem a választmányi szervezet élén.

Ugyanis az általunk megkérdezett viharsarki fideszes vezetők úgy tudják, hogy Simonka, minden ellene felhozott gyanúsítás ellenére a megyei választmány elnöke akar maradni a jövőben is, mert ez befolyást és döntési pozíciót, no meg valamennyi védelmet jelent neki. (Hiszen szabadlábon van, pedig – mint azt korábban jogi szempontból is megvizsgáltuk – az ügyészség akár tarthatna attól – például a szombathelyi MSZP-s Czeglédy Csaba esetében tartott is –, hogy egy ilyen pozícióban lévő személy, különösen egy olyan hierarchikus szervezetben, mint a kormánypárt hatással tud lenni az esetleges tanukra.)

Mellette még öt nevet emlegetnek. Erdős Norbertét, aki most EP-képviselő, de a közelgő májusi választáson csak a 15. helyet kapta, ami a felmérések szerint nem számít befutó helynek, így hazajön Brüsszelből. Korábban Erdős volt parlamenti képviselő és a megyei kormányhivatal vezetője is.

Ugyancsak a lehetséges jelöltek között emlegetik Takács Árpádot, a Békés Megyei Kormányhivatal jelenlegi vezetőjét. Ő világnézetileg nagy utat tett meg az elmúlt években, hiszen korábban a szocialistákhoz állt közel. Simonka egy kérlelhetetlen párton belüli ellenfelét is a szóba jöhető aspiránsok között tartják számon. Ő nem más, mint Görgényi Ernő gyulai polgármester. Ám az ő környezetéből azt hallottuk, nem igazán ambicionálja a választmány elnöki posztot.

Végül beszélnek még lehetséges elnökjelöltként két Békés megyei egyéni körzetből bejutott országgyűlési képviselőről. A tavaly áprilisban a békéscsabai körzetben mandátumot szerző Herczeg Tamásról, és békési, szarvasi körzetből a törvényhozásba jutó Dankó Béláról.

Simonka és Dankó

Simonka és egyik lelkes támogatója, Varga Gusztáv mezőkovácsházi polgármester: egyeztetnek

facebook.com/simonkagyorgy

 

Dél-békési fideszesek arról számoltak be a Narancs.hu-nak, hogy Simonka járja a körzetébe tartozó településeket és elnöki posztja megújításáról győzködi az egyébként is vazallusként tartott polgármestereket, alpolgármestereket és települési Fidesz-elnököket. Ebben nagy támogatójának tudják fideszes forrásaink Kerényi János Bács-Kiskun megyei parlamenti képviselőt, aki a kormánypárt regionális igazgatói szerepét tölti be a dél-alföldi térségben.

„Akár őrült dolgok is jöhetnek"

A Fidesz Békés megyei szervezeténél az EP-választás után tartandó tisztújítást minden megkérdezett sorsdöntőnek tartja. Nem az ellenzék megerősödésétől és a kormánypárt gyengülésétől tartanak, hanem vízválasztónak tartják, hogy Simonka marad vagy sem a megyei elnök.

„Itt már csak erő van, logika nincs” – mondta az egyik forrásunk. „Akár őrült dolgok is jöhetnek, ha a meggyanúsított Simonka marad az elnöki poszton” – jósol egy másik. „A legrosszabb üzenet az volna a választók, de az ország közvéleménye felé is, ha Simonka maradna, ezt politikailag nem lehet megmagyarázni, de sajnos megvan rá az esély” – hangsúlyozza egy, a Békés Megyei Közgyűlésben politizáló fideszes.

Van, aki kijelentette, ha Simonka marad, akkor nem várja meg, hogy kinyírják, előbb kilép a Fideszből, s követői is lesznek. Egy beszélgetőtársunk pedig telefonon elhangzott, de nem rögzített életveszélyes fenyegetésekről számol be, bár azt nem tette világossá, ez honnan, kitől jött.

Bál Simonka és emberei nélkül

Tény viszont, hogy február 16-án Tótkomlóson tartották a Mária-bálat, ahol a kárpátaljai magyar gyerekeknek szánt adományokra gyűjtöttek. A rendezvény szervezetésében Takács Ferenc, Simonka egyik legfőbb dél-békési ellenlábasa játszott főszerepet. Az Orbán Viktor házi böllérjeként is ismert Takács azt el tudta érni, hogy a Szeged-Csanádi megyéspüspök, Kiss-Rigó László részt vegyen az eseményen.

De azt nem, hogy térség országgyűlési képviselője, Simonka György, és a hozzá közel álló tótkomlósi fideszes polgármester, Garay Rita és alpolgármestere, Varga András eljöjjön.

Takács Ferenc balján a Szeged-Csanádi megyéspüspökkel, Kiss Rigó Lászlóval, aki eljött a bálra

Takács Ferenc balján a Szeged-Csanádi megyéspüspökkel, Kiss Rigó Lászlóval, aki eljött a bálra

Fotó: Facebook.com/Takács Ferenc

Holott Tótkomlóson Takács Ferenc a Fidesz helyi elnöke, egyben tagja mind a kisváros képviselő-testületének és a békési megyegyűlésnek is. Ha semmi más, ez jól mutatja, milyen széthúzás és feszültség van a Fidesz Békés megyei szervezetén belül.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.