Szép szavak – Balogh József képviselő pályaképe

  • Matkovich Ilona
  • 2013. november 4.

Kis-Magyarország

Balogh József 15 éve a kunszentmiklósi választókerület fideszes képviselője, Fülöpháza 2010-ben megválasztott polgármestere és három éve Orbán Viktor tanyaügyi szakértője. Nevét mégsem ezek, hanem összetört arcú élettársa és a nyolcvankilós vak komondoruk esete tették ismertté.

Fülöpháza a kunsági borvidék északi részén fekszik, bő negyven kilométerre az olajszőkítésről és borhamisításról elhíresült Aranyháromszög - Kiskőrös, Soltvadkert, Kecel - településeitől. Helyi forrásaink szerint bár az olajszőkítés lecsengett, és a borhamisítás sem oly szembetűnő, mint korábban, az a pénz, amit egyesek abban az időben kerestek, itt maradt, helyben forog. Az igazi nagy üzlet azonban manapság az uniós pályázat és az állami földbérlet. Bács-Kiskun megyében kiemelkedően magas számban valósultak meg uniós fejlesztések. A "kis huncutsággal megáldott", a mezőgazdasági támogatási rendszer hiányosságait ismerő gazdák konyhájára szépen hoznak a különféle támogatások. Egyébiránt a homokos talajon megtermő olcsó szőlőt képtelenség lenne bejelentett napszámosokkal gazdaságosan megműveltetni, ezért is fogadnak fel az itteniek Romániából érkező olcsóbb munkásokat, akik aztán a munkaadójuknak fizetnek a szállásért és az étkezésért. Egy nemrég elkészült tanulmány szerint a feketegazdaság mértéke sehol sem olyan magas, mint Bács-Kiskun megyében, a hatalmas terepjárók és sok évtizedes Wartburgok, a Tüzép-barokk kiskastélyok és a viharvert tanyák honában.

Tanyán az élet

Az ezer lelket számláló Fülöpházán is találni európai uniós fejlesztést reklámozó táblát. A falu rendezett, az utak kátyúmentesek, az óvoda frissen festve, a főutcán új porták épülnek, nemrég készült el a kemencepark, ahol két kemencében süthetik a friss kenyeret. A polgármesteri hivatalban hiába keressük a polgármestert, állítólag lázas betegen fekszik otthon. Az irodavezető, akiről később kiderül, hogy Balogh József egyik lánya, lelkesen sorolja az eredményeket: sikerült megállítani a falu népességszámának csökkenését, nemrég készült el a tésztaüzem és a baromfifeldolgozó, ami 20-25 embernek ad majd munkát, ha lesz vállalkozó, aki beindítja a termelést. A hivatal tőszomszédságában épül az új piac, hogy az őstermelők méltó helyen árulhassák a tanyasi termékeket. Arra a kérdésre, hogy a polgármesteri hivatalnál nagyobb épületben lesz-e a polgármester nevelt fiának a trafikja, azt a választ kapjuk, ő pályázott egyedül a faluban, és nem a teljes épületben, hanem annak csak egy részében lesz a trafik kialakítva. Később a polgármesteri hivatallal szemközti Patkó vendéglőben arra is fény derül, hogy az irodavezető Balogh lányon kívül Balogh fia és annak élettársa is önkormányzati alkalmazott. Baloghnak e két gyermeke jelentette fel a televízióban nyilatkozó édesanyjukat zsarolásért. A volt feleség azt állította, hogy férje hosszú éveken át verte és terrorizálta, súlyos testi és lelki sérüléseket okozva neki, és az orvosnak hazudnia kellett a sérüléseiről. Pedig Balogh politikai pályafutását a 25 évig vele élő asszonya mindvégig támogatta: nemcsak gyűlésekre járt, plakátokat ragasztott, de férje távollétében ő vezette a gazdaságot, és nevelte hat gyermeküket is. Az asszony magatehetetlen édesanyjával ápolási segélyből él Fülöpházán, és egy közeli csárdában dolgozik kisegítőként. Két gyerekének feljelentése szerint Balogh Józsefné hamis állításokat tett volt férjéről, és nem sokkal korábban kétmillió forintot kért az egyik családtagtól, hogy akkor nem nyilatkozik a sajtónak.

false

 

Fotó: MTI

Érdeklődünk, kiderült-e már, mi történt valójában azon az éjszakán, amikor Balogh József mostani élettársa súlyos arcsérülésekkel került a kecskeméti kórházba. Mint megtudjuk, állítólag már több alkalommal ellátták ilyen jellegű sérülésekkel, amikről azt mondta, hogy elesett az udvaron vagy leesett a létráról. S. Terézia mostani vallomása szerint a párja ittasan többször ököllel arcul ütötte. A szerencsétlen nőt a szomszédja vitte be a kórházba, onnan kikerülve már nem Balogh tanyájára költözött vissza, ahol hét éve éltek együtt, hanem Soltra, a fiához. A politikus nem emlékszik a történtekre, úgy nyilatkozott, hogy előtte való éjszaka a nő fiának az esküvőjén voltak, ahol felöntöttek a garatra, és az autóból kiszálló asszony felbukott a körülöttük lábatlankodó vak komondorban. Az orvosszakértői vélemény még nem ismert. Bár állítólag bizonyos helyi politikusi körből "szép szóval" nyomást gyakoroltak rá, az asszony ragaszkodik a vallomásához. Balogh elveszítheti solti bázisát, hiszen S. Terézia rokonságban áll a solti fideszes polgármesterrel, Balogh fia pedig S. Terézia családjába nősült. De hiába a rokoni kapcsolat, úgy tűnik, a bántalmazott asszonynak végleg elege lett abból a "jobboldali vidéki értékrendből", amelyet Balogh egy korábbi nyilatkozata szerint képvisel.

Fel

De miképp lett a kiskunsági mezőgazdasági gépszerelő, majd mezőőr Balogh Józsefből a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség Országos Választmányának alelnöke, hogyan jutott ilyen magasra az országos politikában "egyetlen virtigli parasztként, mialatt a többiek, még az egykori kisgazdák is a belvárosi lakásukból nézték, merre van a vidék"? Habár Baloghot 2010-ben negyedszer juttatta országgyűlési képviselőséghez a választói akarat, csak a mostani ciklusban kapott igazán testhez álló feladatot. A 2010-es választások előtt Kerekegyházán tartott beszédet a homokháti tanyavilág mostoha helyzetéről, és a vele együtt kampányoló Orbán Viktor megígérte: ha nyer a Fidesz, Balogh irányításával belefognak egy tanyaprogramba.

Balogh karrierje az országos politikában jóval korábban, 1989-ben, a Független Kisgazdapártba (FKGP) való belépésével kezdődött. Négy év múlva a párt Bács-Kiskun megyei szervezetének alelnöke lett, 1998-ban a körzet egyéni országgyűlési képviselője. Az FKGP szétverése után Balogh a fideszes kisgazdák közé sorolt be, és lett újra képviselő, sőt két év múlva a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség Országos Választmányának alelnökévé választották. A néppárttá alakulás során megkapta a kunszentmiklósi választókerület elnöki tisztét, és hozta is a mandátumot. Később a megyei önkormányzatban a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Bizottság elnökeként dolgozott, majd 2010 októberétől a Kecskemét és Térsége Többcélú Társulás Pénzügyi és Költségvetési Bizottságának elnöke lett. A legutóbbi választáson Balogh olyan nevekkel együtt jutott be megyéjéből a parlamentbe, mint Semjén Zsolt, Font és Lezsák Sándorok, Kapus Krisztián. (Utóbbi Baloghoz hasonlóan szintén verekedés miatt került korábban a címlapokra). Az Országgyűlés tanyaügyi munkacsoportjának alapítójaként Balogh már nemcsak a kunszentmiklósi választókörzet lakosainak, de a tanyákon élő több mint 300 ezer ember érdekeinek is képviselője lett. "A Parlament Emberjogi Bizottságának tagjaként úgy éreztem, hogy egyedüli tanyán élő képviselőként kötelességem a tanyasi emberekért harcolnom, és a közvélemény figyelmét ráirányítani a tanyasi kultúrára" - nyilatkozta korábban a Magyar Fórumnak. Noha már 2007-ben létrehozta a Magyarországi Tanyákon Élők Egyesületét, jelentősebb összeget csak a mostani kormány rendelt a Nemzeti Tanyafejlesztési Programhoz, amelynek célja elősegíteni a magyar tanyavilág fennmaradását. Erre tavalyelőtt 930 millió, tavaly 1,5 milliárd forintot különített el a kormány. A pénzre önkormányzatok és tanyán élő magánszemélyek pályázhattak. A felső-kiskunsági térségi összefogásban részt vevő négy önkormányzat - Fülöpháza, Kerekegyháza, Kunszentmiklós, Szabadszállás - létrehozta a Magyar Tanyasi Termék Nonprofit Kft.-t, amely a térségben megtermelt és feldolgozott áruk értékesítésére hivatott. Emellett mini feldolgozóüzemek és piacok épültek, és pénzt szántak a tanyákra vezető homokos dűlőutak karbantartására, a tanyasi víz bevizsgálására, infrastruktúra-kiépítésre és a közbiztonság elviselhetőbbé tételére.

Más hangok

Helyi vélemények szerint Balogh titka a nagy munkabírása, a közvetlensége, és hogy jól tud pénzt osztani. Önmérsékletét bizonyítja, hogy az ő tanyájához sem vezet aszfaltos út és csatorna. A közel ezerlelkes Fülöpházán a lakosság fele él külterületen. A túlnyomórészt termelőszövetkezeti dolgozóként nyugdíjazott idős emberek öregségi nyugdíja gyakran nem éri el a negyvenezer forintot - nem csoda, hogy minden odafigyelésért, apró segítségnyújtásért hálásak a polgármesternek. Ilyenből pedig akad: télen tüzelőt kaptak a rászorulók, a tanyákra vezető utakat a legnagyobb hóban is tisztították, volt adventi karácsonyváró, és minden nyáron tartanak falunapot, ahol az egyébként társadalmi megbízatású polgármester megvendégeli a lakosságot.

Fülöpháza szélén két új épület áll, a tésztagyár és a baromfivágópont, amely 50 millió forintjába került a falunak. A beruházásról jócskán megoszlanak a vélemények. Kiderül, hogy nem mindenki indul egyforma esélyekkel az agyonmarketingelt, költséges tanyasi pályázatokon. Azok, akik Pesti Józsefnéhez húznak (Pestiné sokak megelégedésére 34 évig vezette a falut), nem járnak el a Balogh-féle mulatságokra - a kisember azonban alkalmazkodni kénytelen, mert "ha nem mosolyog szépen, nem kap közmunkát és segítséget a hivataltól", ahogyan egy helybéli fogalmazott. A felszín alatt végletes ellentétek feszülnek. "Bíztunk benne, hogy a választáson beígért munkahelyteremtésből lesz is valami, és nemcsak dísznek épül a két új üzem, de nincs vállalkozó, aki piaci alapon működtetni tudná, olyan magasak a járulékos kötelezettségek" - jegyzi meg egy férfi a bolt előtt, amely egyébként a Balogh család tulajdonában áll. A Balogh-tanyán történtekről nem nyilatkoznak, mondván, magánügy, senki se látta. A családon belüli erőszak említésére csak legyintenek; errefelé jobban ki vannak szolgáltatva a nők, ők aztán tudnának mesélni, de nem teszik. "Ez kicsi hely, holnap is egymás szemébe kell tudni nézni", és előfordulhat bosszúállás is. Ha viszont meglesz a látlelet, és bebizonyosodik, hogy a polgármester tényleg bántalmazta az élettársát, akkor nincs helye vezetőként a faluban - igaz, ezzel a tanyasi emberek elvesztik "egyetlen szószólójukat a parlamentben".

Bár a tanyafejlesztési programra a kormány tavaly másfél milliárd forintot különített el, a kistermelői áruforgalom logisztikáját - hogy a kis mennyiségben termelt árunak legyen felvevőpiaca, és hogy az ellenértékre ne kelljen hónapokat várni - egyelőre nem sikerült megoldani. A tanyasi árut tartó boltok hálózata kialakulóban, az óbudai üzlet megnyitóján személyesen Balogh képviselő fogadta a vevőket saját kezűleg készített lángossal, és a Havanna lakótelepi üzletbe is szállít a térségben termelt árut a Magyar Tanyasi Termék Nonprofit Kft. kisbusza. A Kossuth tér átépítéséig a Vidékfejlesztési Minisztérium árkádsora alatt tartott nyitva a tanyasi áruk piaca, most Kecskeméten tárgyalnak egy hasonló bolt kialakításáról. Mindezek ellenére mi Fülöpházán nem találtunk egyetlen embert sem, akinek sikerült volna bármilyen termékét a tanyaprogram segítségével értékesítenie.

Pedig a vidéken élők körülményeinek javítására alapított Magyar Tanyákon Élők Egyesületének (MTÉE) bejelentett székhelye a közvetlen közelben, éppen Balogh tanyáján van. Meglehetősen összemosódnak itt a dolgok. Az egyesület tavaly négymillió forint előfinanszírozott, vissza nem térítendő támogatást nyert a szervezet működtetésére a civil szervezeteknek elkülönített pénzből. Ebből szerzik be a tervek szerint a szükséges informatikai eszközöket, valamint készítik el a "Tanyasi Ízek Képes Szakácskönyve"című kiadványt is. Az MTÉE elmúlt öt évéről viszont egyetlen beszámoló vagy közhasznúsági jelentés sem érhető el a honlapjukon vagy a birosag.hu-n - ennek ellenére pályázhattak és kaphattak támogatást. Mint Fidesz-közeli forrásból megtudtuk, nincs összeférhetetlenség abban, hogy országgyűlési képviselő áll egy civil szervezet élén - a Lezsák Sándor vezette Nemzeti Fórum Egyesület például 2004 óta működik ily módon.

Már most nyilvánvaló, hogy a két héttel ezelőtt vasárnap hajnalban történtek megroppantották Balogh József szépen ívelő politikai karrierjét. A képviselő hamar belátta, hogy az eset a 2014-es parlamenti mandátumába kerülhet (elsősorban is azért, mert a Fidesz ejti őt). Márpedig olyan vidéken, ahol az emberek havi néhány tízezer forintból tengődnek, Balogh milliót közelítő fizetése nagyon nagy hatalmat biztosít. Megértve a helyzet súlyosságát a politikus az asszonyverés nyilvánosságra kerülése után azonnal elindította az Igazi Balogh József blogot, amelynek nyolc, egy időben írt bejegyzéséből megtudjuk, hogy csakis Gyurcsány Ferenc és elvtársai, valamint a balliberális média állhat a Balogh József elleni lejárató kampány mögött. Az "Igazi Balogh" szerint az igazi Balogh egy "hatgyermekes édesapa, akit gyermekei kilenc unokával ajándékoztak meg. Egy polgármester, aki szülőfalujáért ingyen fáradozik. Egy országgyűlési képviselő, akit már négy ízben tiszteltek meg bizalmukkal választókerületének polgárai. Egy példakép, akit nem hagyunk besározni. ' az igazi Balogh József."

Le

Balogh természetesen mindent megtesz azért, hogy a botrány mielőbb elcsituljon, hiszen a választókörzetek számának csökkenése kiélezett versenyt hoz jövő tavasszal a Fidesz uralta Bács-Kiskunban is. Helyi Fidesz-közeli források szerint a tízből hatra csökkent bács-kiskuni választókörzetekben a nagyágyúk mellett csak Kecskemétről hárman indulnak. Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere és Horváth Zsolt alpolgármester jelenlegi országgyűlési képviselők mellett minden bizonnyal megméretteti magát a kecskeméti Daimler-Mercedes projekt önkormányzati koordinációját korábban ellátó másik alpolgármester, Szemereyné Pataki Klaudia is, aki idén márciusban jutott be a parlamentbe, a jegybankelnökké kinevezett Matolcsy György mandátumát kapta meg. A választási tülekedésben akár jól is jöhet egyes fideszes megyei politikusoknak Balogh idő előtti bukása. Ez azonban csak feltételezés - ami bizonyos, hogy a Fidesz, miután nyilvánosságra került a megvert élettárs története, közleményt adott ki, amelyben azt írják: a párt "minden erőszakos cselekedetet mélységesen elítél, különösen ha az nők, gyermekek, idősek vagy kiszolgáltatott emberek ellen történik". Ugyanakkor a "Balogh József képviselő élettársával kapcsolatos ügyben a Fidesz megvárja az ügyészség vizsgálatának eredményét, hogy mindannyiunk számára egyértelműen kiderüljön, pontosan mi is történt".

Azt, hogy a kunszentmiklósi körzet negyedszer megválasztott országgyűlési képviselője valójában önszántából vagy Rogán Antal nyomatékos kérésére lépett ki ezután a Fidesz-frakcióból, talán sosem tudjuk meg. Balogh megtartotta képviselői mandátumát, múlt hétfőtől függetlenként ül a fideszesek mellett a parlamentben. "A mandátumomat azért nem adom vissza, mert nem szeretném cserbenhagyni azokat a választóimat, akik rám szavaztak" - mondta. Ám ha bebizonyosodik, hogy a két asszony igazat mond, Balogh minden számítás szerint kénytelen lesz elhagyni a politikát. Vigasza lehet az általa alapított tanyasi értékesítési hálózat, amelyen keresztül bizonyára továbbra is könnyedén eladhatja a tanyáján megtermelt árut, és vele élő nevelt fiának is lesz egy trafikja a faluközpontban.

Balogh József ügyében a Központi Nyomozó Főügyészség vizsgálódik, de még nem hallgatták ki, mentelmi jogának felfüggesztését sem kérték. Másképp áll a volt feleség dolga, akinek a nyilatkozatából úgy tudni, az ellene tett feljelentés alapján a rendőrség már nyomoz ismeretlen tettes ellen zsarolás gyanúja miatt.

Figyelmébe ajánljuk