Tartalom

(2013-05-16)

Snoblesse
Kis-Magyarország

Kis-Magyarország

Szép szavak – Balogh József képviselő pályaképe

Balogh József 15 éve a kunszentmiklósi választókerület fideszes képviselője, Fülöpháza 2010-ben megválasztott polgármestere és három éve Orbán Viktor tanyaügyi szakértője. Nevét mégsem ezek, hanem összetört arcú élettársa és a nyolcvankilós vak komondoruk esete tették ismertté.

Egotrip

Balázs Zoltán: A jobb lázadása

Egotrip

Vészcsengő

Rui Tavares úr tagadhatatlanul alapos munkát végzett: Jelentése a magyar közjog elmúlt hároméves történetének egyik legjobb összefoglalása, mint forrásmunkát és mint források forrását csak ajánlani tudom érdeklődő hallgatóknak és publicistáknak egyaránt.

Publicisztika

Farkas Lilla

Publicisztika

Ha én cigány lennék

Ha én cigány lennék, semmi mást nem szeretnék, mint hogy ne kezeljenek cigányként. Kezeljenek úgy, mintha én is "magyar" lennék. Ennél csak egy dolgot szeretnék jobban: kezeljék a gyerekemet is úgy, mintha "magyar" lenne.

Uitz Renáta

Publicisztika

Egy új minőség hajnala?

A Tavares-tervezetről

Rui Tavares, az Európai Parlament (EP) zöldpárti frakciójának független portugál képviselője szokatlan hírnévre tett szert az elmúlt héten a világegyetem magyar szektorában. Pedig nem tett mást, mint jegyzi az EP állampolgári, jogi, bel- és igazságügyi bizottságának (a LIBE bizottságnak) jelentéstervezetét az alapvető jogok helyzetéről Magyarországon. Bár derült égből villámcsapásnak tűnhet a 32 oldalas dokumentum, a LIBE eljárása jó ideje folyik: az EP 2012. február 16-i állásfoglalásában írt elő egy sor lépést hazánk közelmúltbéli közjogi teljesítményére válaszul, a LIBE-jelentés csupán egy ezek sorában.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Gyógykoki

2013. május 13-án Magyarországon megint véget ért a jogállam. Most nem a kétharmad alkotmányozása, a különadók vagy az AB kimiskárolása vetett neki véget. Hanem a parlament azon döntése, mellyel nem függesztette fel Daher Pierre (Fidesz) mentelmi jogát. A felfüggesztést a Kazincbarcikai Járásbíróság kezdeményezte, könnyű testi sértés vétsége miatt.

A szerk.

A szerk.

Az igazgató árnyéka

Láttuk a Nemzeti Színházban Alföldi Róbert utolsó bemutatóját, beljebb részletesen is beszámolunk róla, jó színház volt. Ez a darab, ezekkel a színészekkel és ebben a rendezésben hosszú évadokon át telt házat csinálna bárhol - a maga aktuálpolitikai áthallásai nélkül is. Pusztán azért, mert Alföldi és Stohl András Mephistója lebilincselő művészet. A sokévadnyi telt ház azonban a legkevésbé sem garantált, lapzártánkkor még nyolc előadás néz ki (mindre elkeltek a jegyek), aztán slussz, kampó, konyec.

Belpol

Újabb ötlet a vidéki "foglalkoztatásra"

Belpol

Aki háztájizik, egyék

A háztáji gazdálkodás újraindításáról gondolkodik a vidékfejlesztési tárca. Fazekas Sándor miniszter múlt heti bejelentése szerint "a minisztérium olyan programot dolgozott ki, amely több tízezer termelőnek biztosít majd jövedelemszerzési lehetőséget ezen a területen". Aminek a neve ellenére sincs köze a klasszikus háztájihoz.

A pécsi vízműháború ára

Belpol

Utánuk az özönvíz

A propaganda szerint egy euróba, holott összességében inkább ötmilliárd forintba és némi apróba került a pécsi vízszolgáltatás visszavétele. A majdnem négyéves vízműháború végén a francia Suez Environnement hárommilliárd forinttal gazdagabban távozhat az országból, míg a pécsiek "nyeresége" egy tönkrevágott, milliárdos adósságállományt nyögő cég.

Mesterházy Attila felemelkedése

Belpol

Kivárta a sorát

Akkor lett az MSZP elnöke, amikor senki nem akart az lenni. Három év alatt akkora hatalmat szerzett pártjában, amekkorát Horn Gyulának sem sikerült. Hogy csinálta, és mi következik ebből?

Mélyi József

Belpol

Javított kiadás előtt

Venesz nagyapám élete és utókora

Kikezdték a nagyapámat. Furcsa érzés a honlapokon meg az újságokban a nevével találkozni, vadidegenek és névtelenek mondanak róla véleményt, olyan természetességgel, mintha mindennapjaikat a magyar gasztronómia történetének feldolgozásával töltenék, most pedig aktuálisan csak feltekintenének valamelyik szakkönyvből: "a Venesz a hibás". A "Konzumex-osztályvezető, tervgazdálkodásos Venesz" (Mandiner), a "habzsoló, igénytelen, panelszerű konyha" (Táfelspicc) apostola, a "valódi magyar vendéglátás" elsorvasztója (számos kommentelő). Szegény nagyapám harmincöt éve halt meg, nem tud védekezni, én meg biztosan nem tudom megvédeni, mert nemhogy a vendéglátás történetéhez, de még a főzéshez sem értek. Ráadásul a személyéhez kapcsolt problémák egy részét relevánsnak gondolom.

Külpol

Interjú

Külpol

"Don Quijote szimpatikus"

Uladzimir Nyakljajeu költő, politikus

Az ellenzék elnökjelöltje volt a 2010-es belorusz elnökválasztáson; most házi őrizetben várja, hogy a minszki bíróság ítéletet mondjon róla. Novelláskötete, a Kandúr a zsákban a minap jelent meg magyarul; e-mailen kérdeztük Európa utolsó diktátorának titkairól.

Film

Tévésorozat

Film

Vörös özvegy

Krimit és maffiafilmet várunk, lendületes akciókkal, feszes tempóval, érdekesen rosszarcú mellékalakokkal. S ha mindezt a Dexter egyik vezető forgatókönyvírója, Melissa Rosenberg kelti életre, az opció mindenképpen ígéretes.

DVD

Film

Üdv a mocsokban

Semmi baj, másokkal is megesett már, hogy túl sokat nézték a Szemtől szembent, melynek temérdek macsó póza - nem szégyen ez - egy bizonyos korban (a mutáláson túl, de az első érettségi találkozón innen) igen lelkesítően tud hatni.

Film

Film

A mennyországot választom

A hithez a hitelességen át vezet az út. Neveltetés nem számít, sem az, hogy a hittantanár, a plébános úr, netán a rabbi, az imám mit beszél - ha nem sugárzik belőle az ő életének a te életedhez szóló személyes, hiteles, igaz ragyogása, akkor minden prédikáció, példabeszéd és tanítás üres, merev, halott.

tévésmaci

Film

A láthatatlan vízilovak

Amikor Sztupa és Troché találkoztak Szendvics elvtárssal, az épp a köszörűstől jött a Fő utcán. Özv. Horinkáné kétségkívül jól fen, mondotta, majd betessékelte a fiúkat egy útba eső üzembe, hogy mindjárt meg is mutassa, mit tudnak megélezett kései.

Film

Film

Camille

Megesik, főleg a filmeken, hogy az életükkel elégedetlen családanyák eszméletüket vesztik, hogy rögtön utána a gimiben térjenek magukhoz, kicsivel azelőtt, hogy semmirekellő férjük fiatalkori énjét magukba bolondítanák. Ez valami női dolog lehet.

Film

Film

Hívás

Egyszer minden hollywoodi üdvöske életében eljön a pillanat, amikor nem egy Bond-lány és nem a Macskanő szerepében kell ugrálnia, hanem inkább a szürke, középkorú egyenruhás bőrébe bújik, hogy nálánál ártatlanabb, szőkébb és fiatalabb tinédzserlányokat mentsen. Így járt Halle Berry is, szerencséjére.

Film

Minden világos

J. J. Abrams: Sötétségben - Star Trek

Mélységes mély a Star Trek univerzum kútja, s mélységes mély a Star Trek-rajongó (ismertebb nevén: trekkie) emlékezete. Nélkülük nyerhetetlen minden csata, melyben az Enterprise űrhajóra is szerep hárul; a trekkie-knek tett engedmények nélkül kiátkozásra van ítélve minden megújulási kísérlet.

Zene

Lemez

Zene

Frank hódítás

Phoenix: Bankrupt!

Korábbi zsebnyelvészi tevékenységem során jó darabig azon az állásponton voltam, hogy angolul nehezebb énekelni, mint szimplán beszélni, és nem gondoltam volna, hogy majd pont a franciák fognak megcáfolni.

Koncert

Zene

FreshFabrik

Belegondolni is félelmetes, hogy a FreshFabrik húszéves, már-már (a popzenében) matuzsálemi korú zenekar lett az idén. A kilencvenes évek közepén ez a zenekar igazán új hangot hozott a magyar rockzenei életbe, köszönhetően annak, hogy képes volt az elsők közt elfogadhatóan énekelni angolul, illetve a külföldi trendekhez hasonlóan kilépni a rock/metal műfaj addigi keretei közül, és valami előremutatót alkotni.

Lemez

Zene

Grime 2.0

A grime Anglia egyik legfontosabb elektronikus zenei innovációja a 2000-es évekből a dubstep mellett. Létrejöttét a UK garage, a drum & bass és a hiphop édeshármasának köszönheti; hangzása gyakran futurisztikus, a basszusa pedig sokszor kifejezetten sötét, földbe döngölő. Az irányzat két legismertebb, mára komoly kereskedelmi sikereket is jegyző alakja Dizzee Rascal és Wiley - az ő ötleteik az első naptól kezdve jelentősen formálják a grime-zenék ritmusszerkezetét és atmoszféráját.

Koncert

Zene

Concerto Budapest

Utazás a huszadik század mélyére - ezt kínálta a közönség számára a Concerto Budapest Gidon Kremert vendégelő hangversenye, amelynek programján az Éljük túl a Szovjetuniót! elnevezésű verseny két győztesét és egy holtában is diadalmaskodó zsenijét idézték a felhangzó kompozíciók.

Interjú

Zene

Csak semmi turbófolk!

Alba Hyseni énekesnő

Szokatlanul mély, kontraaltnál is alacsonyabb fekvésű hangja, fellépéseinek vad, érzéki, intenzív hangulata különleges jelenséggé teszi a számos nyelven - így magyarul is kitűnően - beszélő, egyéni stílusú dalaival fellépő énekesnőt. Készülő lemezéről legközelebb akusztikus koncerten ad elő néhány új szerzeményt.

mi a kotta?

Zene

Sikítani akarok

"Ha még egyszer együttműködnénk valamin, Ariadné Naxosz szigetén lenne a címe, keveréke hősi mitológiai alakoknak XVIII. századi öltözékben, krinolinban, strucctollakkal, és beleszőve a commedia dell'arte figurái; Arlecchino, Scaramuccio, pojácák, hetvenkedő alakok, akik a buffo elemet képviselik, amely véges-végig összefonódik a heroikussal."

Interaktív

Rádió

Interaktív

Irtózatos csönd

Sztársáv

Az éttermekben és kifőzdékben a kelleténél négy-öt osztással hangosabbra vett rádió alapvető tévedés: tudjuk persze, hogy az így "föltekert" zene a félnapi koplalás után végre ételhez jutó vendégek mohó csámcsogását és etikettre fittyet hányó evőeszköz-csörömpölését lenne hivatott elnyomni, de már önmagában is idegesítőbb, mint e kettő együttvéve. A rádión belül felhangosított rádió meg aztán már tényleg idegtépő tud lenni, főleg ha semmi értelme sincs.

Színház

Színház

"A hatalom majma"

Mephisto a Nemzeti Színházban

Megtartották az Alföldi Róbert vezette színház utolsó bemutatóját, Klaus Mann Mefisztó című regényének színpadi adaptációját, az új Nemzeti ötezredik előadását. Fellélegezhet a hatalom: hál' isten, itt a vége. És aki a képviselői közül odamerészkedett (örülni? kárörvendeni?), hát legalább látta, mit mutat a tükör.

Interjú

Színház

"Iszonyú boldogság"

Stohl András színész

Alföldi Róbert utolsó rendezése a Nemzetiben, Stohl életének legnehezebb szerepe. A Mephisto apró megalkuvásokkal, kis lépésekben elbukó színészsztárja, Hendrik Höfgen példája anélkül aktuális, hogy a darab erős politikai utalásokkal élne.

Színház

Színház

Parasztopera

A történet ismerős lehet bárkinek, ha nem az eredeti Pintér Béla-darabból, akkor a magyar balladákból, szappanoperákból vagy a közéleti személyiségekről szóló híradórészletekből. Esküvőre készülődik a család, csontvázakkal (ez esetben egy egész disznóval) a (hűtő)szekrényben.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Lompos, loncsos és bozontos

Konceptualizmus ma

A Paksi Képtárban Konceptuális művészet Magyarországon a kilencvenes évek elejétől alcímmel jelölt kiállítás kurátora, Tatai Erzsébet hatalmas feladatra vállalkozott - és sikerrel meg is oldotta.

Interjú

Képzőművészet

"Nem eszem, nem iszom, pásztázok" – Benkő Imre fotográfus

Fotósgenerációk látásmódját határozta meg alázattal és szorgalommal, évtizedeken át készített sorozataival. A híres cseh fotográfussal, Jindrich Streittal közös életmű-kiállítása és a Kogartban most nyíló csoportos bemutató apropóján beszélgettünk emlékgyártásról, utcai fotózásról, abba nem hagyásról az idén 70 éves örökifjúval.

Könyv

Könyv

Könyv

Dés Mihály: Pesti barokk

A fővárosi értelmiségi zsiványnak is megvan a maga Madeleine-keksze, ami beindítja az emlékezés megállíthatatlanul csapongó folyamatát, bár esetében ez egy Nyugatról származó babydoll. Áll hősünk a szekrény előtt, és felidézi Évit, az egyetlen igazit a körülbelül másfél szerelemből, és vele együtt a többtucatnyi pesti kalandot is, amelyek csak akkor tűntek értelmetlennek; papírra vetve már egy korrajz, egy pergő ritmusú anekdotázás nagyon is élő szereplői.

Gasztro

chili&vanília

Gasztro

Nem laska, laksa!

A laksa tartalmas fűszeres, tésztás leves, amely elsősorban Malajziában és Szingapúrban népszerű, ahol a legjellemzőbb és legkedveltebb hétköznapi utcai ételek között tartják számon.

Sport

Budapest és a bringásdivat

Sport

A pincéből a vörös szőnyegre

A biciklis közlekedés természetességét, elfogadottságát legjobban az mutatja, hogy miben tekernek egy város lakói. Míg pár éve elképedt reakciókat váltott ki, hogy öltönyben, szoknyában vagy magas sarkúban is lehet biciklizni, 2013-ra a legtrendibb dolgok egyike lett a bringázás.

Interjú

Sport

Győzött a forradalom

Kürti Gábor, "Kükü", a Magyar Kerékpárosklub elnökségi tagja, a Hajtás Pajtás futárszolgálat vezetője

Megvan a "kritikus tömeg", itt az ideje az építkezésnek. A hazai Critical Mass egyik atyjával egy szakmai alapon működő, bringás civil szervezet létjogosultságáról, feladatairól beszélgettünk.

Munkásmozgalmi pantomim 1.

Sport

Hogyan újítsd fel a Csepeledet?

A gyereknap a Csepel Vas- és Fémművekben csuda móka volt. Mindig szombaton tartották, ezért a kerület általános iskoláiból elengedték a gyerekeket, már azokat, akiknek volt meghívójuk, mert akinek nem volt, az nem elég, hogy mehetett iskolába, ahol persze órákat nem tartottak, csak a napközis tanár szívatta szerencsétleneket az udvaron tréfás játékokkal, de még afféle osztályidegennek, retrográd elemnek is tekintették őket a tanárok és a diáktársaik.

Kölcsönbicikli Budapesten

Sport

Nem csak egy körre

Ma már nem számít különlegességnek Budapesten a biciklikölcsönzés. Pesten és Budán is találunk kölcsönzőket, melyek általában szaküzletként és javítóműhelyként is működnek. Átlagosan napi háromezerért juthatunk bringához, nyolc villamosjegy áráért.

Tudomány

Új fertőzések?

Tudomány

Szívemben bomba van

Az elmúlt hetek szenzációja volt, hogy nálunk is felbukkant, sőt ölt is a szúnyogok terjesztette szívféreg. De az is gyorsan kiderült, hogy talán nem az ember lesz a legfőbb célcsoportja.

Tévétorrent
Ételhordó
Veló Világ

Veló Világ

Gyermekszállítás biciklin - Apa kerékpárt hajt

Nyugat-Európában régóta természetes, hogy a kerékpározó szülő a gyermekét is hozzászoktatja a tekeréshez. De amíg a gyerek nem tud bicajozni, addig anya vagy apa kénytelen őt valahogy a kerékpárhoz "csatlakoztatni". A gyerekszállításra rengeteg megoldás kínálkozik csecsemőkortól alsó tagozatig, de melyiket válasszuk?