Szolnoknak legalább 550 millió mínuszt jelent a rezsiharc

Kis-Magyarország

Az ellenzék szerint a rezsicsökkentés kivezetése a város lakosságának legalább a felét érinteni fogja.

Füle István, a  szolnoki ellenzéki tömörülés önkormányzati frakcióvezetője szerint már tavaly látszódtak a jelei a rezsicsökkentésre épült gazdaságpolitika csődjének Szolnokon. A múlt évben ugyanis bedobta a törölközőt a helyi távhőszolgáltató, az Alfa-Nova. A cég szerinte csődbe ment, mert a rezsicsökkentés miatt nem futotta kellő árbevételre a normális működéshez. A beszedett díjak nem fedezték a költségeket, így nem jutott pénz felújításra sem. Az állam nem pótolta a veszteségeket, ezért adta át a szolgáltatást az MVM-nek.

Utóbbinak, vagyis az MVM-nek Füle szerint kiemelt szerepe van a rezsicsökkentés finanszírozásában; nem véletlen, hogy februári adat szerint 1000 milliárd forintos veszteséget halmozott fel.

A másik, Szolnokot jelentősen érintő probléma a gyakori vízcsőtörés, ami szintén a rezsicsökkentésnek tudható be. A szolgáltató ugyanis a rezsicsökkentett bevételekből nem tudja finanszírozni a fejlesztéseket, az amortizációt. A frakcióvezető kiemelte, a szolgáltató már a 2024-es koncessziós díjat fordítja a pótlásra, azaz az amortizációs költségekre.

Arról, hogy akadoznak a közüzemi szolgáltatások Szolnokon, itt írtunk korábban:

A szolgáltatókon kívül a várost is jelentős mértékben érinti a rezsicsökkentés. Füle szerint a rezsicsökkentés felszámolása már korábban megkezdődött azzal, hogy a városnak a piacról kell beszereznie a gázt és az áramot. Ez korábban rezsicsökkentett áron történhetett.

Egyelőre az állam a veszteséget nem kompenzálja, így ez a kiesés a városnak nagyjából 300 millió forintot jelent. 

E mellé még jön egy további megszorítás. A tavalyi iparűzésiadó-csökkentés miatt nagyjából 830 millió forint kompenzációban részesül(ne) az önkormányzat. Ezt kell elfelejteni, mivel jelenleg csak 75 százalékot pótolnak, ami 250 milliós kiesés.

Ez a két tétel pedig már 550 millió forint, ami jövőre még tovább nőhet.

A kiesés miatt komoly megszorításokat kell meghoznia az önkormányzatnak a kiadási oldalon. Át kell ütemezni a költségvetés kiadásait, amibe például nem biztos, hogy belefér az augusztus 20-i tűzijáték. Az ellenzéki frakció javasolja is, hogy ne legyen megtartva. De minden bizonnyal emelni kell a parkolási és a térítési díjakat is.

A frakcióvezető kiemelte, szerinte a rezsicsökkentés kivezetése Szolnok lakosságának legalább a felét érinteni fogja, már csak azért is, mert itt a lakossági gázfogyasztás jelentősnek mondható.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk