Tangás fenekek a kirakatban: az „élhetetlen” Siófok „fertőjébe” merészkedtünk

  • narancs.hu
  • 2019. augusztus 14.

Kis-Magyarország

Megnéztük híres-hírhedt parti korzót, az Aranypartot, ahol a tinik „Húzd rá, cigány!”-t üvöltik a nyáréjszakában. A kormányzati „revolvermédia” beszámolóit a rendőrségi statisztikák cáfolják.

„Siófok családi üdülőhely helyett fertő lett, ahol a gyermekeiket sem engedik ki szívesen az utcára” – írta a Ripost minapi riportja nyomán a Fidesz másik revolvermédiája, a Pesti Srácok. Az, hogy a fideszes média folyamatosan "rajta van" Siófokon és gyártja a negatív híreket, összefüggésben van azzal, hogy a "Balaton fővárosának" nevezett város azon kevés nagyobb tóparti település közé tartozik, amely élén független polgármester áll.

Ugyanakkor a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság szezon közepi beszámolójában épphogy ellenkező információk hangzottak el: „a rendszerváltás óta nem történt olyan kevés bűncselekmény a siófoki Petőfi sétányon, mint idén”.

Mindkettő egyszerre aligha lehet igaz. Ezért a Ripost után a Narancs.hu stábja is belevetette magát a siófoki éjszakába.

A zsúfolt mulatóhelyek közül az egyik

A zsúfolt mulatóhelyek közül az egyik

Fotó: narancs.hu

Leánybúcsú, legénybúcsú, vörös rózsa

Már-már halált megvető bátorsággal, hiszen ahol fertő van és ahol már a gyerekeket se szívesen engedik ki az utcára, ott az újságíró is kellő óvatossággal, farzsebéhez sűrűn hátra-hátra nyúlva lépi át a Balaton-part legismertebb korzójának egyik „áteresztő” kapuját. Két fekete pólós biztonsági őr támasztja a pultot, hátukon jókora azonosító szám, kedélyesen diskurálnak, motozni nem akarnak.

Visz magával a tömeg, többek kezében italos üveg, éjfél is elmúlt már. Itt úgy tűnik, hogy megugorhatott a házasodási kedv, mert lépten-nyomon egyen pólós, harsány társaságba botlunk, azaz valaki legény- és/vagy leánybúcsút ül.

Ami új jelenség: az a hely a legzsúfoltabb, ahol mulatós zene szól diszkóritmusban – Kusturica-filmbe illő, ahogy a tomboló tinik kórusban üvöltik a nyáréjszakában, hogy „Húzd rá cigány!” A vörös rózsákat tukmáló virágárus is megszokott jelenség, meglehet, ugyanaz a hölgy, aki 25 éve rója a köröket.

A lány lengén adja elő

A lány lengén adja elő

Fotó: narancs.hu

A Pesti Srácok szerint: fertő

„Siófok parti sétányát ellepték a zsebesek, a prostituáltak és az erőszakos árusok, akik miatt szinte már élhetetlen a Balaton fővárosa” – így a Pesti Srácok cikke.

Majd így folytatja: „Bár Siófok mindig is a buli városa volt, abszurd módon a helyzet azóta csak romlott, hogy a város polgármestere a Jobbik támogatásával a korábbi rendőrkapitány lett. Lengyel Róbert testülete ahelyett, hogy a biztonságra kiemelten költene még a biztonsági szolgálatra költött forrást is csökkentette. Siófok családi üdülőhely helyett fertő lett, ahol a gyermekeiket sem engedik ki szívesen az utcára. Ahogy lemegy a nap és szürkülni kezd, megjelennek a kebleiket, bájaikat mutogató félmeztelen lányok, akik a pultokon táncolva riszálják magukat, nem törődve azzal, hány fiatalkorú vagy kisgyermek látja mindez. Az utóbbi években rengeteget romlott a helyzet és nem értik miért nem tud senki rendet tenni és tartani a városban, amelyiknek a polgármestere ráadásul korábban maga is rendőr volt.”

Vörös férfialak veti le magát a teraszról

A táncos lányok, jelentjük, nem félmeztelenek, csak majdnem (kis bugyi, kis melltartó), egyikükön nem is tűsarkú, hanem egyenesen csizma, ellenben ahol a pulton riszálják magukat, ott mintha a tömeg is nagyobb volna.

Rejtély ennek az installációnak az

Rejtély ennek az installációnak az "üzenete"

Fotó: narancs.hu

Rejtély azonban az erotik bár teraszára kifüggesztett hatalmas, vörösre festett, fecskegatyába öltöztetett férfialak mibenléte, mintha az alant hömpölygő tömegbe készülne fejest ugrani kitárt kezeivel – cégér ez is, végül ebben maradunk.

Buli fél kilométeren

„Élhetetlen? Ehhez képest elég sokakat érdekel” – jegyzi meg kérdésünkre az egyik sétányos vendéglátós.

„Sok ezer vendég fordul itt meg nyáréjszakánkén. Ez a fél kilométer a bulinegyed, aki erre vágyik, ide jön, akit irritál, az elmehet máshova. Hogy a lányok itt riszálják magukat a családosok szeme előtt? Este tíz után vajon mit keresnek itt gyermekes családok? Délután, kora este nincs risza, olyankor „vevő” se lenne rá” – folytatta tovább alkalmi idegenvezetőnk.

Rendőrök és biztonsági őrök

Kiszúrjuk, hogy egyes kiüldékben egy gombostűt sem lehet leejteni, másutt azonban már hajnali egykor szedik össze a tányér-alátéteket az asztalokról. Halálfélelmünk továbbra sincs, a tárcánk még megvan a farzsebünkben, maximum tömegiszonyunk lehetne, ha volna, a fejünk azonban már kétségtelenül zsong, nehéz tolerálni a minden egységből az utcára dübörgő tuc-tuc zenét.

Végig figyeljük, hogy mennyi a biztonsági őr és rendőr, egy darabig az utóbbiak vezetnek, legalább négy párossal találkozunk, végül az őrök számbeli fölényét állapítjuk meg. Úgy tízet számolunk össze a számozott fekete pólósokból, igaz, ezek közül három az egyik bár asztalánál ülve kávázgat békésen.

Ahogy elhagyjuk a nyári szezonra a jobb védhetőség kedvéért rendezvényterületté nyilvánított sétány zajos környékét, szinte bántja fülünket a csend. A kikötőbe vezető utca csendjét is csak tízmilliós autóikat megvillantó ficsúrok és a fuxos fickók járgányának zaja veri fel. Ez (is) Siófok.

A lányok nem az üzleteken belül táncolnak

A lányok nem az üzleteken belül táncolnak

Fotó: narancs.hu

Ahogy a vendéglős mondta, aki nem ezt szereti, nem jön ide. De az is tény: a Balaton-parti települések között 2018-ban is Siófok került az élre a vendégéjszakák számát tekintve. Megközelítette az egymilliót. A foglalások alapján az idei augusztus 20-i hosszú hétvégén is Siófok a legnépszerűbb belföldi úti cél.

Ripostba csomagolt lejáratás

„A megyei rendőr-főkapitányság július közepi adatai vannak a birtokomban: a Petőfi sétányon 2016-ban július 15-ig alig három tucat volt a regisztrált bűncselekmények száma, azóta pedig folyamatosan csökken. Tavaly 90 százalékkal kevesebb volt a bűnesetek száma ott, mint a 2016-ot megelőző években” – mondja a Narancs.hu-nak Lengyel Róbert siófoki polgármester.

Az is elhangzott a szezon közepi rendőrségi értékelőn: a rendszerváltás óta nem történt olyan kevés bűncselekmény a korzón, mint idén. De hogy naprakészek legyünk, megkérdeztem a siófoki rendőrkapitányt, aki arról biztosított: a szezon második felének adatai is hasonlóan kedvezőek.

Tízmilliókba került, de rend van

Lengyel hozzátette, amikor még siófoki rendőrkapitányként szembesült a korzó akkori elborzasztó közbiztonságával, segítséget kért az akkori polgármestertől. De azt a választ kapta: a városnak nem feladata ezt a helyzetet megoldani. Polgármesterként másként gondolja. Letett egy koncepciót a testület asztalára a sétány rendezvényterületté nyilvánításáról, őrzés felállításáról, a belépők szűréséről, térfigyelő kamera-rendszer telepítéséről. Igaz, ez tízmilliókba került, de rend lett.

Lengyel Róbert: ez a lejáratási akció része

Lengyel Róbert: ez a lejáratási akció része

Fotó: Lengyel Róbert/Facebook.com

A siófoki önkormányzat egyébként helyreigazítást kért a várost hamisan rossz színben feltüntető sajtóorgánumoktól. A jegyző pedig jogászok bevonásával további polgári peres eljárásokat készít elő az ügyben – tájékoztatta a Narancs.hu-t a polgármester.

Figyelmébe ajánljuk