Lezajlott a sztrájk a makói gumigyárban

  • narancs.hu
  • 2021. február 20.

Kis-Magyarország

Délután kettőig tartott a teljes műszakos sztrájk.

Rendben lezajlott, délután 2 órakor befejeződött a Continental makói gumigyárában 6 órakor kezdődött teljes műszakos sztrájk - számol be a Napi.hu a  Gumiipari Szakszervezeti Szövetség (GSZSZ) tájékoztatója alapján. 

A Napi.hu-nak nyilatkozó szakszervezet szerint az akcióban a becslések szerint 300-nál több gumigyári munkás vett részt. Hozzáteszik, hogy ez a vártnál is lényegesen nagyobb arány volt. A GSZSZ elnöke, Radics Gábor elmondta: sokan fel sem vették a munkát a műszak kezdetén, mások viszont menet közben csatlakoztak a sztrájkolókhoz, így egyre többen lettek. A szakszervezet nagy sikerként értékelte a megmozdulást. A tájékoztatás szerint a délutáni műszak rendben elindult.

Frissítés: A szakszervezet közleményére reagált Contitech Fluid Automotive Hungária Kft. is, akik a sztrájk tényszerű adatairól szándékoztak tájékoztatást adni. Hornyacsek Zoltán, a Continental Magyarország országos vállalati kommunikációs vezetője azt közölte: 

"A 2021. február 17-re, szerdára szervezett kétórás sztrájkon 120 fő, a mai, szombati nyolcórás munkabeszüntetésen 98 fő vett részt az 1.700 munkatársunkból."

 

A szombati sztrájkot megelőzően már szerdán is volt egy munkabeszüntetéses megmozdulás, ezt folytatták a mai napon.  A dolgozók azért tiltakoznak, mert tavaly nyáron a vállalat egyoldalúan felmondta a kollektív szerződést. Ez azzal járt, hogy a túlmunka feltételei változtak. A dolgozók szeretnék visszakapni korábbi juttatásaikat, a munkakörülmények javítását kérik. Az akkori akcióról és előzményeiről az alábbi cikkünkben írtunk:

Figyelmébe ajánljuk