Újabb, 8 órás sztrájk lesz a makói gumigyárban

  • narancs.hu
  • 2021. február 19.

Belpol

Szombaton reggel 6-tól 2-ig ismét abbahagyják a munkát az üzemben.

A szerdai figyelmeztető sztrájk után szombatra nyolcórás munkabeszüntetést hirdetett a Makói Gumiipari Szakszervezet a Contitech Fluid Automotive Hungária Kft. makói üzemében.

A szakszervezet és az autóipari beszállító között nyár óta zajlik az egyeztetés, miután a cég a koronavírus-járvány következményeire hivatkozva – a Continental konszernhez tartozó cégek közül egyedüliként – felmondta a kollektív szerződést. Ez többek között azzal járt, hogy

a túlmunkát szabályozó előírások híján több túlórát lehetett elrendelni.

A portfolio.hu a történtekkel kapcsolatban idézte Radics Gábort, a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség elnökét, aki emlékeztetett, nyáron sokan elmentek a cégtől, mert nem vállalták az új feltételeket. Akik maradtak, azokat „egyre jobban hajszolja a cégvezetés, mert az időközben megszaporodott megrendelést ezzel a drasztikusan lecsökkent létszámmal is teljesíteni akarja”.

A makói dolgozókat tömörítő MGSZ a Facebook közösségi oldalon azt írja, volt eredménye szerdai akciójuknak, mert a kft. „máris módosította, kicsit kedvezőbb irányba a korábban kiadott szabályzatait”. A közleményből az is kiderül, hogy a munkáltató az üzemi tanácsnak tulajdonítja a változást, a telepehelyen működő másik szakszervezet pedig magának. Az MGSZ azt a következtetést vonta le, hogy érdemes folytatni a tiltakozást.

Arról most is külön meg kell állapodni, hogyan zajlik a szombati munkabeszüntetés. Mivel az üzemen kívül nem lehet gyülekezni a koronavírus-járványra vonatkozó korlátozások miatt, a telephelyen pedig a munkáltató nem akarta, hogy összegyűljenek a sztrájkolók, szerdán az a megoldás született, hogy aki beszüntette a munkát, az hátrébb lépett a géptől, úgy, hogy ne akadályozza azokat, akik dolgoznak.

A narancs.hu kérdésére az MGSZ azt írta, „a tárgyalások során a munkáltató folyamatosan ragaszkodott ahhoz, hogy a munkavállalóknak a sztrájk ideje alatt el kell hagyniuk a telephelyet, vagy ha előre nyilatkoznak, akkor be sem kell jönniük a munkahelyükre. Ezt már többször kommunikálták írásban (...) ezzel szemben mégis folyamatosan úgy döntenek, hogy a munkatársaknak a gép mellett kell tartózkodniuk".

A sztrájkbizottság most is minden dolgozó számára meghirdette a tiltakozást, nem csak szakszervezeti tagok csatlakozhatnak. Szerdán a műszakban dolgozók fele sztrájkolt. Az akkori akcióról és előzményeiről az alábbi cikkünkben írtunk:

Figyelmébe ajánljuk