Új meccs kezdődik a Club Aligáért és a Balaton-partért?

Hogyan foglalnak teret a NER-közeli körök a Balatonnál, esetenként bírósági ítéleteken, törvényi tiltásokon, rendeleteken is átlépve, újabban ezt már nyíltan is felvállalva? A Narancs.hu cikksorozatában néhány eset felvillantása mellett a nagy nyomulás hátterével, módszereivel foglalkozunk, arra keresve a választ: hogyan jutottunk el a máig, amikor már-már a NER maga a törvény. E cikkünkben arról írunk, fordulat történhetett Balatonvilágoson: a Club Aliga-nyomulást eddig sikerrel hátráltató helyi civil szervezetet „kiiktató”kormányrendelet-módosítás siethet a NER-közeli ingatlanfejlesztő segítségére.

Bennfentesi, titoktartási nyilatkozat aláíratása a helyi képviselő-testület többségét alkotó képviselőkkel és a polgármesterrel, milliárdos falufejlesztési ígéret, a tervezett fejlesztést kiemelt beruházássá nyilvánító kormányrendelet „finomítása”, hozzászabása az aktuális befektetői elképzelésekhez – Balatonvilágoson, a Club Aligában így nyomul a NER, eredetileg Mészáros Lőrinc és Tiborcz István, később Jellinek Dániel, most éppen a NER egyik újdonatúj kedvezményezettje, Balázs Attila ingatlanfejlesztő.

Ebből a csomagból az utóbbi, a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánító kormányrendelet módosítása szeptember közepén jelent meg a Magyar Közlönyben.

Átverés, katasztrófa, siker

A hétköznapi ember számára kibogozhatatlan törvényszöveget éppen a most szerdán tartott balatonvilágosi közmeghallgatásra sikerült „lefordítania” az Aligai Fürdőegyesület (AFE) jogászcsapatának. A hosszú szakvéleményt Bukovszki András AFE-alelnök, önkormányzati képviselő ezekkel a szavakkal egyszerűsítette tovább a szerdai fórumon: „Átverés, katasztrófa.”

„Siker” – ünnepelte ugyanakkor a község honlapján a módosítást Takács Károly polgármester (független). Azon persze, hogy a polgármester és az AFE homlokegyenest ellentétes álláspontra helyezkedett ebben a kérdésben is, nincs mit csodálkozni. Annál meglepőbb, hogy a polgármester a közmeghallgatáson egyetlen szóval sem védte meg a véleményét az AFE Bukovszki András által részletezett álláspontjával szemben, sőt, arra a hallgatóságból érkező kérdésre sem válaszolt: az elmúlt egy év történéseit taglaló beszámolójában miért nem ejtett egyetlen árva szót sem a Club Aligáról?

 
Takács Károly polgármester (b) a közmeghallgatáson
Fotó: A szerző felvétele/Fónai Imre

Márpedig éppen a polgármester szereti más alkalmakkor hangsúlyozni, hogy milyen jelentősége van vagy lenne a Club Aliga-fejlesztésnek a település szempontjából; számtalanszor vádolta meg az AFE-t: azzal, hogy a Club Aliga-fejlesztést perekkel és egyéb módszerekkel akadályozza, lassítja, az egész község fejlődésének tesz keresztbe a civil szervezet. Az AFE sportnyelven szólva egyelőre még vezetni látszik, de persze még nem fújták le az „AFE-NER-meccset”, melyben akkor vitte be a fürdőegyesület az első találatot – persze csak ha a Club Aliga-fejlesztést kiemeltté nyilvánító 2020. augusztusi kormányrendelettől számítjuk a csata kezdetét és a korábbi történéseket nem vesszük figyelembe –, amikor keresetük nyomán a bíróság megsemmisítette az omlásveszélyes löszfalra tervezett öt darab, 16 méter magas társasházra kiadott építési engedélyt. Az ugyanis  – állt a bíróság indoklásában – tévesen hivatkozott arra, hogy a társasházépítés kiemelt beruházás, mivel nem turisztikai célú, márpedig a Club Aliga-fejlesztést kiemeltté nyilvánító eredeti kormányrendelet kifejezetten turisztikai beruházásokat emleget. Az építési engedélyt kiadó somogyi kormányhivatal a bíróság szerint ezen kívül több esetben is eljárásjogi jogszabálysértést követett el.

Kijavították a „hibákat”

Amikor (idén márciusban) megkérdeztük Balázs Attilát, hogy az AFE a perekkel megakasztja-e, visszaveti-e a fejlesztési lendületüket, elképzeléseiket, azt válaszolta: „Nem, nem akasztja meg, megyünk tovább, mégpedig úgy, hogy előtte kijavítjuk a bíróság által feltárt hibákat.”

Hogy már ekkor a fejlesztési elképzeléseiket három évvel ezelőtt kiemelt beruházássá nyilvánító kormányrendelet módosítására gondolt-e, nem tudjuk, az Aligai Fürdőegyesület értelmezésében mindenesetre egyértelműen ez történt, vagyis nem Balázs Attiláék, hanem maga a kormány korrigálta úgy az eredeti rendeletet, hogy innentől kezdve az AFE-nak már ne legyen jogalapja megtámadni a fejlesztési terveket. „A rendeletmódosítás a maradék jogainkat is elveszi – állította a szerdai közmeghallgatáson Bukovszki András. – Persze, csak ha hagyjuk. Egyenesen katasztrófa számunkra, hogy a szállodafejlesztési célt »komplex ingatlanfejlesztésre« cserélték, vagyis bármi építhető. Amellett, hogy a 80 százalékos (csak Budapest belvárosára jellemző) beépítési százalékot meghagyták, 25 méterre emelték a lehetséges épületmagasságot. Az pedig félelmetes, amikor azt írják: a Club Aliga közútjait közhasználatra megnyitják. Hiszen most is közhasználatban vannak, a lényeg pedig az utána következő mondat: nem lehet alkalmazni a Club Aliga közhasználatú útjaira a közutakra vonatkozó rendelkezéseket. Vagyis itt a válasz az egyik legfontosabb követelésünkre: a közutak közösségi tulajdonlását nem lehet bejegyezni az ingatlannyilvántartásba, ez így pedig bármikor módosítható és a köz bármikor kitiltható a belső utakról. És ezzel még nincs vége: a közparkból elég lesz, ha 30 méternyit hagynak meg, 2 méteres kerítések épülhetnek a szabad parti sétány megszüntetésével felparcellázott Aliga II-ben. És a polgármester ezt nevezi sikernek. Átverés ez, nem más, az volt a cél, hogy immár ne tudjunk bírósághoz fordulni. Lépésről lépésre szoríthatják ki a lakosságot a Club Aligából, az újgazdag ingatlantulajdonosok aligha lesznek érdekeltek abban, hogy a pórnép közöttük járjon.”

 
A Club Aliga vitorláskikötője
Fotó: A szerző felvétele/Fónai Imre

Új meccs, legalábbis új félidő kezdődhet most a kormányrendelet-módosítással, amennyiben az AFE értelmezését vesszük alapul. Hiszen a kiemelt beruházás státusz már eddig is azt jelentette, hogy gyakorlatilag semmiféle előírást, helyi rendeletet nem kell betartani az építkezés során, az pedig, hogy a szállodafejlesztés szót komplex ingatlanfejlesztésre cserélték, immár zöld utat biztosít az akár 25 méter magas apartmanházak és a 2 méteres kerítésekkel védett luxusvillák építése előtt – ami a NER-ben ezek szerint kiemelt közcél, hiszen nemzetgazdasági szempontból kiemelt a beruházás. A fürdőegyesületben egyébként arra számítanak:

a polgármester ezek után hamarosan a képviselő-testület elé viszi Balázs Attiláéknak azt a hónapokkal ezelőtti javaslatát, miszerint a testület helyezze hatályon kívül az önkormányzat és a Club Aliga-tulajdonos Pro-Mot Hungária Kft. között 2013-ban kötött településrendezési szerződést.

Ebbe az akkor még izraeli tulajdonú kft.-be vásárolták be magukat a NER-körök. A tíz éve kötött településrendezési szerződés rögzíti a helyiek jogait a szabad parti sétány, a közpark, a strand és a közutak használatára, vagyis garantálja a Balaton-parthoz jutásukat. A Narancs.hu úgy tudja: a Bayer Property Zrt. általuk fogalmazott új településrendezésiszerződés-javaslatban vállalná, hogy biztosítja az utak, valamint a strand ingyenes használatát, ezeknek a köztulajdonba kerüléséről azonban – amit az AFE szorgalmaz – nincsen szó a tervezetben. A befektetők egyéb településfejlesztési beruházásokat vállalnának még mintegy egymilliárd forint értékben.

Az AFE szerint beszédes a polgármester hallgatása, mint ahogyan az is, hogy ezt írta a minapi kormányrendelet-módosítást sikernek tituláló bejegyzése végére: „Reményeink szerint végre elindulhat a beruházás és jövő évben már egy kulturáltabb, igényes környezetben sétálhatunk…” Az alku létrejöttéhez ugyanis elegendő a korábban a befektetőkkel bennfentesi, titoktartási nyilatkozatot aláíró polgármester és három képviselő szavazata, amennyiben a Balázs-féle javaslat a testület elé kerül.

A fideszes képviselő közbenjár Lázárnál

Ha a polgármester nem is, Witzmann Mihály, a térség kormánypárti országgyűlési képviselője „megvédte” a friss kormányrendelet-módosítást a közmeghallgatáson, mondván, „az önkormányzat jó néhány terület használati jogát megkapta, s a tulajdonos ígéretet tett arra is, hogy a helyiek igénybe vehetik az utakat és a strandot”. Witzmann a fórumon Bukovszki András felvetésére arra tett ígéretet: igyekszik közbenjárni Lázár Jánosnál azért, hogy kerüljön sor egyeztetésre Club Aliga-ügyben az érdekelt felek között. Erre pedig még májusban az építési és közlekedési miniszter tett ígéretet, amikor a minisztériumban fogadta az AFE vezetőit. A fideszes parlamenti képviselőtől Körtvélyesi László üdülőtulajdonos megkérdezte, szerinte a Balaton mindenkié, vagy csak egy szűk rétegé, de erre Witzmann nem válaszolt.

 
Balázs Attila (b) és Witzmann Mihály a Club Aliga megújult kikötőjének átadásán
Forrás: Witzmann Mihály Facebook

A Narancs.hu is kérdezte a Lázár-minisztériumot a Club Aligát érintő kormányrendelet-módosításról, ám nem kaptunk választ. 

A „kavicskirály”

A Bayer Construct Zrt. magyar tulajdonban lévő vállalatcsoport (ennek egyik tagja a Pro-Mot tulajdonrészét átvevő Bayer Property Zrt. is), de alegységeiben a francia csúcsarisztokrácia képviselői is felbukkannak. A cég elnöke Balázs Attila. A társaság jegyzett tőkéje 1 milliárd forint, utolsó fellelhető éves árbevétele nettó 63,8 milliárd forint volt, 595 alkalmazottal. 2020 januárjában az Appeninn – a Bayer Construct Groupot irányító Balázs Attilával közösen – megvásárolta a balatonfüredi kikötőt, amelynek e fejlesztésére később meg is nyertek 999,96 millió forintot, hogy a területet felvirágoztassák a vitorlások számára. A Válasz Online egy cikkében arról írt, hogy Balázs Attilának régi kapcsolódásai vannak Tiborcz István köreihez. Balázst „kavicskirálynak” is emlegetik, hiszen a Bayer Construct a Budapesttől délre eső területek kavicsbányáinak legnagyobb kitermelője. Amint azt a hvg.hu nyáron megírta, Balázs Attila bejelentkezett a geotermikus koncesszióra is, 400 négyzetkilométeres területen nyerhet kitermelői jogot a kavicsbányai szomszédságában. 

A Club Aliga-fejlesztés kapcsán Balázs Attilának is kérdéseket küldtünk, de ezidáig ő sem válaszolt. 

A Narancs.hu Club Aligáról szóló valamennyi cikke ide kattintva érhető el.

A NER balatoni nyomulásáról szóló cikksorozatunk korábbi részei ezek voltak:

A Narancs.hu azt is számba vette, milyen környezetromboló és hasonló beruházások valósultak meg vagy éppen folynak a tónál. A jobbára NER-es projekteket ebben a cikkünkben összegeztük:

Cikkünk a Transparency International Magyarország mentorprogramja keretében készült.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.

Annyira nem sötét

A legutóbbi Pearl Jam-lemez, a 2020-as Gigaton hosszú, hétéves várakozás után jelent meg, így sokan örülhettek, hogy a zenekar hamarabb elkészült a tizenkettedik albumával, amely a Dark Matter címet viseli.

Dél csillagai

A Budapest JazzFest cégére alatt, a közel három héten át zajló hetvenhat koncert minden bizonnyal a legnagyobb magyar jazzfesztivál, de ennél figyelemre méltóbb, hogy huszonnégy országból érkeztek a zenészek. Megragadtuk a lehetőséget, hogy egy török triót és egy szárd együttest hallgassunk meg.

Ma senki se nyer

Emlékeznek, mikor volt köztársasági elnök Mádl Ferenc? Nos, Orbán Viktor első miniszterelnöksége idején. A díszlet és az időnként felhangzó Ki nyer ma? című rádióműsor szignálja segít behatárolni, hogy a közelmúltban járunk, de az elnök neve az egyetlen konkrét utalás, amelyből kikövetkeztethetjük, milyen évet is írunk (majdnem) pontosan.

Gázlánggal fűtünk

Az év szaván vitatkozhatunk, de korunk szava bizonyosan a nárcisztikus. Ha valaki megbánt minket, vagy akár csak nem hajlandó részt venni az önbecsmérlés társadalmilag elvárt aktusában, máris megkapja, hogy „mekkora nárci”.

Újragondolt fintorok

Szabó Eszter sajátos, jellegzetes figurái középkorú és idősödő nők. Morcosak, egyked­vűek. Nyúzottak és fáradtak. Grimaszolnak, duzzognak. Olykor járókerettel sétálnak, máskor két hatalmas herezacskót vonszolnak maguk után.

Választhat szegény

„Köszönöm, hogy Önökkel tölthettem egy napot!” – írta tavaly februári Facebook-bejegyzésében Novák Katalin, amikor látogatást tett Tiszabőn, a legszegényebbek közé sorolt falvak egyikében.

Akire rámondják

Magyar Péter feljelenti Orbán Viktort – lelke rajta, a jobboldalon mindig is nagy becsben tartották az ország hagyományait, az ilyesminek tényleg van itt csőstül (ti. hagyománya). Amíg viszont tövig rágjuk a körmünket, hogy a tisztelt hatóságok hazavágják-e a miniszterelnököt az aljas indokból, nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazásaiért, a feljelentés tartalmi része módot ad mindannyiunknak egy pillantást vetni jelen közállapotainkra. Továbbá a jövő kecsegtető ígéreteire is.

Muszkavezetők

Múlt hétfőn egy pilisi lakossági fóruma után a 444 újságírója megkérdezte Szijjártó Péter külügyminisztert, hogyan hatolhattak be az orosz állam támogatta hekkerek – egyszerűbben: az orosz titkosszolgálatok – a Külügy­minisztérium informatikai rendszerébe. Az érdeklődés közvetlen oka az volt, hogy nem sokkal előtte Orbán Viktor kijelentette, mind technikai, mind humán szempontból Magyarországnak van a legjobb nemzetbiztonsági rendszere.

Lövés a lőporos hordón

Május 15-én Handlovában (Nyitrabánya) egy merénylő, bizonyos Juraj Cintula lövéseket adott le Robert Ficóra. Ezek közül legalább egy olyan súlyosnak bizonyult, hogy napokig miniszterelnöke életéért kellett szorítania Szlovákiának. A tettest a helyszínen elfogták, a besztercebányai kórházban kezelt kormányfő a hírek szerint túl van a közvetlen életveszélyen. Szlovákián a merénylet után politikai káosz lett úrrá.

Könnyű kézzel

A Fővárosi Törvényszék mintegy öt éven át zajló tárgyalássorozat után 2024. február 8-án hirdetett első fokon ítéletet a negyed évszázada történt Fenyő-gyilkosság ügyében. Gyárfás Tamás „bűnsegédként” hét év fegyházbüntetést kapott.