Pert nyertek az aligai civilek a NER ellen: nem épülhetnek társasházak a magaspartra

Kis-Magyarország

A Pécsi Törvényszék megsemmisítette a Somogy Vármegyei Kormányhivatal általi, a balatonaligai magaspart tetejére tervezett társasházak építésére kiadott engedélyt.

Erről Bukovszki András, a pert indító Aligai Fürdőegyesület (AFE) alelnöke szerdán beszélt a Narancs.hu-nak. „Időközben kiderítettük azt is, hogy a Club Aligát fejlesztő beruházó nem kevesebb, mint 750 méter hosszan akarta elbontani a löszfalat, ám a bíróság ítélete szerint a páratlan szépségű, ikonikus, több, mint 8 millió éves, helyi védelem alatt álló geológiai érték, a löszfal rézsűs bontására nem kerülhet sor, Aliga fehér sziklái megmenekültek. A törvényszék döntéséről jogi képviselőnk számolt be, a részleteket még mi sem tudjuk, várjuk az írásos végzést” – ismertette a részleteket Bukovszki. (Ugyancsak szerdai hír, hogy a Club Aliga parkjához tervezett kikötő építését is leállította a bíróság.)

Ahogyan azt lapunk több alkalommal is megírta, a Club Aliga-fejlesztés részeként (amit a kormány turisztikai szempontokra hivatkozva nyilvánított kiemelt beruházássá) építenének a NER-közeli befektetők öt darab társasházat, vagyis lakóparkot több száz méter hosszan az aligai magaspart tetejére, amihez a löszfalat is tervezték megbontani.

A Somogy Vármegyei Kormányhivatal már ki is adta az építési engedélyt, mire az Aligai Fürdőgyesület észlelte, hogy milyen környezetrombolás készül. Az AFE pert indított az engedély ellen, azonnali jogvédelmet kérve, amit a Pécsi Törvényszék nemrégiben meg is adott, egyetértve az egyesület érveivel, miszerint „a magaspart megbontásának környezeti hatása minden egyéb körülménytől függetlenül megállapítható, közvetlenül érinti azt a közérdeket, amelyet a bíróságnak, mint védendő értéket figyelembe kellett vennie”.

Szintén megírtuk, hogy míg az AFE „csatába szállt” a „NER-lovagokkal” szemben, ugyanerre a balatonvilágosi képviselő-testület nem volt hajlandó. Két héten belül kétszer is szavazott róla és többségi voksolással úgy döntött: nem lép perbe az AFE oldalán (perbe lépett ugyanakkor a Club Aligát fejlesztő Bayer Property Zrt. az engedélyt kiadó somogyi kormányhivatal oldalán). Sajátos: míg a bíróság szerint az építkezés felfüggesztését a környezeti hatások és a közérdek is indokolja, Takács Károly polgármester érvelése szerint (amit a hat helyi képviselőből három elfogadott, így lett 4-3-as a szavazati arány a képviselő-testületben is tag Bukovszki Andrással és két társával szemben) „az önkormányzatnak, illetve a polgármesternek nincs olyan közvetlen érintettsége, amely indokolná a perbe lépést.” Amikor egyébként a polgármestert az egyik ülésen egy helyi polgár a közönség soraiból kérdőre vonta, hogy miért nem a falu érdeke mellé áll, Takács azt felelte: „Nem a falu, hanem az AFE mellé kellene állni.”

Szélmalomharc a NER-rel szembe menni, ha pedig a kormányhivatalt perli egy falu, annak is lehetnek hátrányos következményei a jelenlegi politikai viszonyok között – hangoztatták a polgármester oldalán álló képviselők az elmúlt testületi üléseken. Az AFE friss „győzelme” ellenben lendületet adhat Bukovszki Andrásék kezdeményezésének: a kisebbségben lévő hármak a balatonvilágosi képviselő-testület feloszlatásának napirendre vételét kérték a napokban. E témában 15 napon belülre kell összehívnia rendkívüli ülést a polgármesternek.

A Narancs.hu Club Aliga-témájú valamennyi cikke itt érhető el.

(Címlapképünkön: az aligai magaspartra tervezett társasházak és a kikötő látványterve. Forrás: Aligai Fürdőegyesület Facebook)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk