Újságírókat zártak ki Kövér László fórumáról – Így védik Orbánékat a valóságtól

  • narancs.hu
  • 2014. március 21.

Kis-Magyarország

Ózdi példáinkon keresztül mutatjuk be, hogyan működik a kormánypárt újságírószűrő rendszere. Belépés csak szerviliseknek!

Orbán Viktor 2014. február 27-én Ózdra látogatott. Előzetes programja szerint interjút adott a városi televízió stúdiójában, majd vállalkozóknak tartott előadást, végül az Ózdi Ipari Park területére tervezett „Kultúrgyár” – amely MaNDA (Magyar Nemzeti Digitális Archívum) programként ismert – építésének helyszínén időkapszulát helyezett el.

Kivételezettek és kizártak

Az Ózdi Művelődési Intézmények (ÓMI) környékén sokan voltak kíváncsiak a miniszterelnök-pártelnök látogatására, közöttük számos újságíró. A helyszínen aztán kiderült: a vállalkozóknak szánt kampányfórum szigorúan zártkörű, de az egykori gyár területére szervezett programján is csak meghívottak vehetnek részt. Nekik reggel 9 óráig regisztrálniuk kellett, majd kaptak zöld vagy piros színű karszalagot. A zöld a belépési engedély volt, a pirossal fotózni is lehetett.

false

 

Fotó: MTI

Néhány gyanútlan újságíró minderről a helyszínen szerzett tudomást. Így járt ezzel a több országos lapnak tudósító újságíró és egy helyi, nem önkormányzat hírportál (ozd.onlajk.hu) két munkatársa is. Mindhárman megkeresték a városi Fidesz-iroda vezetőjét, ám Tompa Zsigmond mindössze annyit közölt velük, hogy nincsenek rajta a listán, ezért nem kaphatnak karszalagot. Ezután próbálkoztak az újságírók számára beléptetésre kijelölt gyári kapunál is, ám az ott karszalagot osztogató hölgy hosszas telefonálás után tudatta, hogy a rendezők a már leírt indok miatt nem engedélyezik a belépést. Akkor ért oda a Magyar Távirati Iroda tudósítója és fotósa, akiket szintén lefelejtettek a listáról, ám előttük ennek ellenére kinyílt a kapu.

Kövér László és a kizárt sajtó esetei

Noha az eset nyilvánosságot kapott, hamarosan megismétlődött. Kövér László kampánykörútja során március 13-án érkezett Ózdra, amely esemény felkeltette a miniszterelnök látogatásakor diszkriminált újságírók figyelmét. Ők ezúttal óvatosabbak voltak, mert felhívták a pártirodát, ahonnan az irodavezető a helyi szervezet éléről korábban leváltott Vitális Istvánhoz irányította őket. Az ozd.onlajk.hu főszerkesztője beszélt is Vitálissal, aki nem mellesleg a városháza kabinetvezetője és a BAZ megyei 3. számú választókörzetben fideszes képviselőjelöltként induló Riz Gábor kampányfőnöke. Ezúttal is az a válasz érkezett, hogy zártkörű a rendezvény, amit a sajtó kizárásával rendeznek meg. (Kövér fórumáról korábban már kizárták a magyarnarancs.hu munkatársát, aki később a bíróságon kereste igazát, sikertelenül.) Ennek ellenére ismét tudósított az eseményről az MTI, illetve a kormányt és a Fideszt nem kritizáló helyi média.

Jogsértő eset? Visszaélés?

Ha Ön vidéken él, és jogsértő eset vagy hatalmi visszaélés jutott tudomására, kérjük, írjon nekünk a kismagyarorszag [at] narancs [dot] hu címre, és mi utánajárunk!

Nemcsak a sajtómunkások, de Ózd önkormányzatának ellenzéki képviselői sem kaptak meghívót a két közjogi méltóság ózdi eseményére. A független Márton Ferenc elmondta: erre irányuló kérdésére Fürjes Pál polgármester-pártelnök azt válaszolta, hogy Orbán látogatásakor a Miniszterelnöki Iroda iránymutatását teljesítették, akik arra kérték őket, hogy csak a MaNDA projekt aktív résztvevőit hívják meg.

Kellemetlen kérdések

Nem zárták el a kormány politikusait a sajtótól mindig: pár hónapja Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szólította híveit rezsiharcra az ÓMI tánctermében. A rendezvény előtt tartott sajtótájékoztatón a később két politikai eseményről is kizárt újságíró feltett néhány kritikát is tartalmazó kérdést a miniszternek. A sajtótájékoztatón a helyi Fidesz-vezetők láthatóan kényelmetlenül érezték magukat, talán ezt követően hozták meg hírkorlátozó döntésüket.

Nemrég számolt be az Index arról, hogy központi stratégia a kormány részéről az, hogy kampányolása során nem értesítik az országos sajtót Orbán Viktor érkezéséről a különböző vidéki helyszínekre – így szűrve meg a kellemetlen kérdésekkel készülő újságírókat. „A bújtatással elérhető, hogy az országos lapok, tévék riporterei csak ritkán zavarják meg az eseményeket, a helyi média és a meghívott újságírók viszont nyugodt légkörben tevékenykedhetnek a miniszterelnök körül.”

Az ózdi esetek kapcsán érdeklődtünk a Fidesznél, hogy miért nem lehet a párt prominenseinek rendezvényére bejutnia a munkáját végző újságírónak, de kérdéseinkre cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.