Újabb megfutamodás? Simonka kihátrált az általa indított perből

Kis-Magyarország

Indoklás nélkül visszavonta Simonka György fideszes országgyűlési képviselő az általa rágalmazás vétsége miatt kezdeményezett feljelentést László Attila dél-békési jobbikos politikus ellen – derült ki hétfő délelőtt a Battonyai Járásbíróságon.

A történet még 2018 márciusára nyúlik vissza, amikor a Dél-Békésből származó, de akkor már Nagy-Britanniában élő és dolgozó Szokolai Csaba megtudta, hogy több párt ajánlóívén szerepel a neve, a címe és az aláírása. Holott itthon sem volt és nem támogatta egyik pártot vagy jelölőszervezetet sem szignójával.

Ezért a fiatalember felháborodásában egy Facebook-posztot írt. Ebben többek között gyanújának adott hangot, miszerint „a helyi bűnvezér, a Fidesz képviselőjelöltje, Simonka György és csapata” közreműködésével visszaélhettek a személyes adataival.

László Attila: Győzedelmeskedik az igazság?

László Attila a bíróságon

Fotó: A szerző felvétele

Simonka részben „megbocsátott”

Ezen Simonka György kormánypárti parlamenti képviselő annyira kiakadt, hogy 2018 tavaszán a bejegyzést író Szokolai és László Attila dél-békési jobbikos politikus ellen magánvádlóként rágalmazás vétsége miatt büntetőpert kezdeményezett . László „bűne” az volt, hogy sok tucat ember mellett megosztotta a bejegyzést és hozzátette: „A választási csalások mögött mindenki Simonkát sejti.”

Az ügy érdekessége, hogy Simonka György időközben „megbocsátott” az Fb-posztot jegyző Szokolainak, ellene visszavonta a feljelentést, így már csak László Attilával szemben tartotta fent, hogy megrágalmazta őt. Mi több, indoklásában azt állította: László folyamatosan balhézik, megfélemlíti és bántja az embereket. Ez viszont a Jobbik politikusa szerint hamis váddal felérő állítás.

Egyszer már megszüntették az eljárást

A Battonyai Járásbíróság egyszer már nekifutott az ügynek, de tavaly megszüntette a Simonka által kezdeményezett rágalmazási pert, mert a fideszes politikus a magánvádló nem jelent meg a tárgyaláson (mint arról korábban beszámoltunk, Simonka mintha tartana a nyilvánosságtól, rendszeresen él ezzel a trükkel). Utólag orvosi igazolással mentette ki magát, egyben méltányosságból arra kérte a bíróságot, hogy a megszüntető határozatot vonja vissza. Ez megtörtént, így tűzték ki a tárgyalást hétfőre. Ám itt újabb csavart kapott a történet.

Győztesen, de még a vádlottak padján...

Győztesen, de még a vádlottak padján...

Fotó: A szerző felvétele

Magánvádlóként a pert kezdeményező, majd a megszüntetett eljárás újraindítását kérelmező Simonka nem jött el a bíróságra. Legalább is Futó Ildikó bíró azt közölte a vádlottak padján ülő László Attilával, hogy a kormánypárti parlamenti képviselő még 2019. december 29-én levelet küldött a bíróságnak, amelyben visszavonta a László Attila elleni feljelentést. Ez jogában áll minden magánvádlónak a per bármely szakaszában. Ezért nem jött el a január 6-i tárgyalásra Simonka, ám az eddig fontosnak tartott feljelentés visszavonását nem indokolta meg semmivel. A szabályok szerint eljárás megszűnt. "Gyáva megfutamodás" - így jellemzte a történteket a Narancs.hu-nak a tárgyalás után László Attila.

Kezdődik a fővárosban a Simonka-per

Az eset érdekesség, hogy a Fővárosi Törvényszéken éppen egy hét múlva, január 13-án ül 32 társával együtt a vádlottak padjára Simonka, ahol bűnszervezetben különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalással és más bűncselekményekkel vádolják abban a perben, ahol a kárérték eléri az 1,4 milliárd forintot.

Ahogy arról a Narancs.hu elsőként beszámolt, ha Simonka elfogadja a vádiratban foglaltakat, s lemond a védekezés lehetőségéről, akkor nyolc és fél éves fegyházat kaphat, mellékbüntetésként pedig 850 millió forintos vagyonelkobzást hajtanak vele szemben végre.

Simonka életet ment...

Simonka életet ment...

Fotó: Simonka György/Facebook.com

Az utóbbi közel egy évben a nyilvánosság elöl menekülő Simonka több Fb-posztban ártatlannak vallotta magát. Így viszont a vele szemben alkalmazandó büntetési tételek emelkedhetnek.

Egyébként akár éveket is igénybe vehet, míg az ügyben jogerős ítélet lesz.

Figyelmébe ajánljuk