Ez Matolcsyéknak is sok – Visszaköveteli az MNB-alapítvány a kamudoktorhoz vágott milliókat

  • Nagy Gergely Miklós
  • 2017. június 14.

Kis-Magyarország

Kamuzás, kamuzás és kamuzás. Közel 8 és fél milliót kell visszafizetni, a felszólítás már kiment.

Többször foglalkoztunk az elmúlt másfél évben a nemegyszer szélhámosnak nevezett Kertész-Bakos Ferenccel, aki úgy használta korábban a dr. minősítést, hogy azt egy kamuegyetemen szerezte; azaz olyan helyen, amelynek nincs akkreditációja például nálunk sem. Kertész-Bakos Ferenc hatalmas életművét – már amennyire megismerhettük azt – röviden így foglalnánk össze:

  • Kertész folyamatosan megpróbálta tudományos embernek előadni magát, és ehhez használja a doktori címet is;
  • ez azonban legfeljebb csak az ő képzeletében van így, tudniillik tavaly alapos oknyomozás után tártuk fel, hogy az általa megadott diplomaszerzési helyeken egyszerűen nem hallottak róla;
  • amikor ezzel szembesítettük, először megígérte, hogy bemutatja diplomáját, ám ezt nem tette meg, így csak egy kamudoktori címet lobogtat folyton, amit egy diplomagyárban szerzett;
  • Kertész képlékenynek bizonyult múltjából annyi biztos, hogy valóságos cégtemetőt hagyott maga után a 2000-es években;
  • ugyanakkor részt vett egy nagyon fura „lovagrend” dolgaiban is;
  • korábbi cikkünket azért írtuk róla, mert megpróbált összehozni egy felsőoktatási központot Sümegen: azaz Kertész-Bakos tényleg megpróbált belépni a magyar felsőoktatásba, és megkapaszkodni ott;
  • ez azonban végül meghiúsult, a befogadó város kidobta őt, miután sikkasztási gyanúba keveredett a kamudoktor;
  • aki Sümegen többmilliós tartozást hagyott maga után;
  • tavaly ősszel pedig az derült ki, hogy a Kertész-Bakos-féle John Henry Newman Oktatási Központot törölte az Oktatás Hivatal saját nyilvántartásából.
  • Feketében Kertész-Bakos

    Feketében Kertész-Bakos

    Fotó: kmfap.hu

Még 2016 tavaszán több portál is a Matolcsy-alapítványok közpénznek számító támogatásait böngészve bukkant a Kertész-Bakoshoz köthető John Henry Newman Kft.-re, amelyet közel 27 millióval dotáltak – a sajtó figyelme természetesen Kertész-Bakos erősen megkérdőjelezhető tudományos teljesítménye miatt irányult a kft.-re.

A PADA 11 millióval támogatta „Az argentin szuverén adósság kezelésének alternatív módszertana és annak tanulságai a magyar párhuzamok tükrében” című kutatási projektet, amelynek már a címe sokat sejtetett, az pedig még inkább, hogy ez Kertész-Bakos kedvelt témája, hiszen a Wekerle Főiskolán, ahova Kertész-Bakost valamiért befogadták, szintén tanította ezt. Az Index idén januárban vizsgálta meg igen alaposan e projektet, és arra jutott, hogy a Kertész-Bakoshoz köthető kör beszámolójában az argentin adósságkezelés helyett „monetáris politikai innovációk”-ról volt szó; ráadásul feleolyan terjedelmű lett, mint amit a pályázatban ígértek a szerkesztők; és mint kiderült, a pályázatba Kertész-Bakos több szerzőt is bekamuzott, akik csak az Indexből tudták meg, hogy szerepelnek az anyagban. A cikk végén ez a konklúzió állt: „Összegezve tehát a Newman Központ kapott 11 millió forint közpénzt egy kutatási projektre, amelyből időközben kiszálltak a szakértők, a végtermék egyik fő eleme nem valósult meg a határidő lejártáig (ami információink szerint 2016 november vége, hosszabbítással esetleg év vége volt), a leadott tanulmány csak kis részben fedi az eredeti terveket, az egész fő irányítója ellen pedig a kapott támogatás elsikkasztása miatt nyomoz a rendőrség.” És még egy konferencia is elmaradt, amit épp a Narancs szellőztetett meg.

A Narancs a múlt héten megkérdezte a 11 millió forintról döntő PADA-t, hogy vizsgálták-e a projektet, és egyáltalán, hogyan látják: korrekt módon lett-e elköltve a pénz ebben az esetben, vagy sem?

A PADA válasza: visszakéri a pénzt.

„A Pallas Athéné Alapítványok minden támogatási szerződés elszámolását szigorú elszámolási rend szerint ellenőrzik, tételes elszámolást kérnek a teljes projektösszeg vonatkozásában, így mind az önerővel, mind a támogatással el kell számolni tételes számviteli bizonylatokkal. Ha ez nem történik meg, vagy kiderül, hogy nem a kuratóriumi döntés alapján jóváhagyott költségsorokra használták fel az összegeket, úgy az alapítványok annak különbözetét visszakérik a támogatottól.”

De most jön az érdemi rész:

„Az elszámolás során a John Henry Newman Oktatási Központ Nonprofit Kft. a folyósított 10 890 000 Ft támogatási összegből az elszámolás keretében 2 295 000 Ft összeget visszafizetett, míg a fennmaradó 8 595 000 Ft összeg szerződés szerinti felhasználását nem tudta az alapítvány részéről elfogadható módon igazolni, így a támogatási szerződés alapján az alapítvány felszólította az összeg megfizetésére.” Hozzátették: „A John Henry Newman Oktatási Központ Nonprofit Kft. 2017. március 24. napján 2 295 000 Ft támogatást fizetett vissza, az elmaradt konferenciára és az egyik kutató fel nem használt megbízási díjára tekintettel. Az alapítvány elszámolást lezáró levelét és a fizetési felszólítást a támogatott 2017. május 29. napján vette át.” (A pénz visszafizetésére felszólított céghez Kertész-Bakosnak egyébként formálisan nincs köze, korábban azt egy hozzá közel álló, kiugrott szerzetes vezette; érdekes helyzet, hogy a cég ezt a pénzt miből, hogyan fogja visszafizetni.)

Kertész-Bakos egyébként nem tűnt el teljesen: nemrég egy CEU-ellenes mikrotüntetés szónokaként tűnt fel, akárcsak régi barátja, az egykori kaposvári sikkasztó, Tián Pál. Valamiért úgy érezzük: hallani fogunk még róluk.

Frissítés

(Cikkünk után levelet kaptunk az érintett cégtől. A közleményt változtatás és kommentár nélkül közöljük.)

Nyilatkozat

A John Henry Newman Oktatási Központ Nonprofit Kft. ügyvezetőjeként az alábbi nyilatkozatot teszem, amely nyilatkozattal a 2017. június 14-én, a Magyar Narancs online felületén Nagy Gergely Miklós által jegyzett „Ez Matolcsyéknak is sok – Visszaköveteli az MNB-alapítvány a kamudoktorhoz vágott milliókat” című cikküket kérem kiegészíteni, illetve frissíteni:

A Newman Központ „Az argentin szuverén adósság kezelésének alternatív módszertana és annak tanulságai a magyar párhuzamok tükrében” című projektjére pályázati támogatást nyert a Pallas Athéné Domus Animae Alapítványtól. A Támogatási Szerződés a támogatottra vonatkozóan szigorú titoktartási kötelezettséget ró, melyet társaságunk nem sérthet meg, így a projekt lebonyolításával és elszámolásával kapcsolatos részleteket nem tud nyilvánosságra hozni. Ezzel együtt a következő tényszerű adatokat van mód társaságunknak közölnie:

-          Társaságunk a nevezett kutatási programot lebonyolította, a
projekt elszámolását a támogatási szerződésben előírt határidőben a támogató felé benyújtotta.

-          Társaságunk a nevezett kutatási program eredményét a
támogatási szerződésnek megfelelően nyilvánosan publikálta magyar és angol nyelven, mely „Monetáris politikai innovációk” címmel díjmentesen letölthető az Országos Széchenyi Könyvtár elektronikus állományából.

-          Társaságunknak vannak formai vitái a támogató PADA
Alapítvány elszámolási értékelésével, s ha nem jön létre a felek között egyezség, ezekről bíróság fog dönteni.

-          A hivatkozott PADA alapítványi nyilatkozat tényszerűségén
felül a cikk alapvetően hamis információkból építkezik, és így hamis következtetéseket von le. Társaságunk kizárólag a támogatási szerződésben meghatározott kutatási, fordítási és nyomdai feladatok teljesítésével kapcsolatos pénzügyi teljesítéseket számolta el a támogatás terhére.


Tisztelettel:

2017. június 14.
Dr. Vass Mária ügyvezető

Figyelmébe ajánljuk