Az almásfüzitői vörösiszap-tározó kockázatai

Visszavág a Greenpeace

  • narancs.hu
  • 2012. március 6.

Kis-Magyarország

Újabb reakció született az almásfüzitői vörösiszap-tározó ügyében: fordult a kocka, és most a Greenpeace osztja ki levelében a Tatai Környezetvédelmi Zrt.-t.

2012. január 20-án Levél Tatáról címmel jelent meg a narancs.hu-n a Tatai Környezetvédelmi Zrt. (TKV) reakciója egy környékbeli lakos írására. A cikk szerint a cég „egyesével cáfolja meg a Greenpeace állításait”. A vállalat nagy lendülettel sárba döngöl több olyan állítást, amelyet a Greenpeace sosem tett, ám az általunk felvetett problémákra továbbra sem ad semmilyen érdemi választ.

A Greenpeace álláspontja szerint a Duna-parton a környezeti kockázat jelentősen nő a több mint 160-féle veszélyes hulladék és egyéb hulladékok keverésével, majd a nem elégségesen szigetelt tározón való terítéssel. Nem igaz, hogy a sokféle mérgező anyagból ártalmatlan komposzt lesz: a zöldek által felkért független osztrák hulladékgazdálkodási igazságügyi szakértő, Karl E. Lorber ezt elég egyértelműen cáfolta. A felügyelőség által kiadott engedély az EMLA környezetjogi egyesület jogász szakértője és Bándi Gyula környezetjogász professzor szerint sem jogszerű, ezért javasolják az engedély visszavonását. A Greenpeace ez alapján a hazai ügyészségnél, illetve az Európai Bizottságnál kérte a fellépést a szabálytalan engedély ellen.

A Greenpeace szerint a tározókból kijutnak a szennyező anyagok, veszélyeztetve a talajvizet és a Dunát. Az almásfüzitői tározók szennyezését alacsony vízállásnál magunk is láttuk, és laboratóriumban ki is mértük. Decemberben a Greenpeace munkatársai, majd a Bálint Analitika laboratórium szakemberei is hivatalos körülmények között vettek mintákat, majd azokat akkreditált laboratóriumban vizsgáltuk. A tározó melletti partfalból vett mintákban arzén, a molibdén és a bróm mennyisége haladta meg jelentősen a talajra megadott határértéket (1). Azt, hogy a tározók szennyezik a környezetet, még az illetékes Észak-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség több dokumentuma is megerősíti (2).


Fotó: Sióréti Gábor


Nincsenek adatok arra vonatkozóan, hogy a Tatai Zrt. által a területre hozott veszélyes anyagok milyen mértékben kerülnek a levegőbe, ám a vörösiszap pora több rákkeltő anyagot tartalmaz, ami összefüggésben állhat a környék rákos megbetegedéseivel. A Tatai Környezetvédelmi Zrt. feladata lenne a vörösiszap befedése, amit több mint húsz éve nem fejeznek be. Nyilván sokkal jobban fizet az, ha a befedésre hivatkozva több mint 25 éven át sok millió tonnányi veszélyes és nem veszélyes hulladékot hordhatnak oda, mint egy-két év alatt megfelelően lefedni a területet. A lakosság egészségének védelme nyilván ráér, ha sokmilliárdos profit zsebelhető be ezalatt. A Greenpeace szerint komoly problémát jelent a porszennyezés, és azonnali intézkedéseket kellene hozni a kiporzás ellen. Ám nem a kiporzás okozza a talaj és a környező vizek szennyezettségét, hanem maga a tározó, melynek az alja nem elégségesen szigetelt, és az oldalsó falán is átjuthat a szennyezés.

A cég mindenáron a konkurensekkel próbálja összehozni Lorber professzor urat – mondván, hogy a professzor egyetemével más hulladékos cégek dolgoznak. Az érveit, szakmai állításait azonban nem vitatja. Az igazságügyi szakértő szerint Almásfüzitőn nem játszódnak le a komposztálódásra jellemző folyamatok, és a tevékenység gyakorlatilag a tiltott hulladékhígítás, amely komoly környezeti kockázatot jelent. A cég mellesleg megbízta kutatásokkal az ELTE-t és az MTA-t, és nem gondoljuk, hogy ebből számottevő következményeket lehetne levonni a két intézményről.

A cég többször állította, hogy akár mezőgazdasági felhasználása is lehetne a komposztjuknak, még sincs információnk arról, hogy bárki is vett volna e csodakomposztból. Különösen, hogy a „komposzt” megengedett toxikus elemtartalma sok elemnél a talajhatárérték tízszerese, higany esetében például hússzorosa (!). Egyébként józan ésszel is feltételezhetjük, hogy ebben a magyar csodában azért valami sántít, hiszen valamiért a világ nagy részén kezelni, ártalmatlanítani próbálják a veszélyes hulladékokat, nem pedig mindet összekeverni, amiből kijön egy fantasztikus komposzt. Korábban Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár is kijelentette, hogy „teljesen igaza van a Greenpeace-nek: Almásfüzitőn nincs szó semmiféle komposztálásról, amely amúgy fizikai abszurdum lenne”, továbbá az engedély teljes felülvizsgálatát ígérte. Bár az engedélyről hazánk talán legismertebb környezetjogásza is kijelentette, hogy szabálytalan és jogellenes, ennek ellenére Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter idén februárban már azt jelentette ki, hogy Almásfüzitőn a TKV által alkalmazott technológia „korszerű, az EU-ban és világszerte elfogadott, ajánlott és alkalmazott hulladékkezelési gyakorlat”. Ami azért furcsa, mert a hatályos uniós hulladék-keretirányelv – amely nem volt még hatályban az engedély kiadásakor – tiltja ezt a technológiát (3), tehát nehezen elképzelhető, hogy az EU ajánlaná az általa már betiltott eljárást.

Az illetékes környezetvédelmi felügyelőség a környezet megóvása helyett sajnos inkább a szennyezés elfedését tekinti feladatának. A szabálytalan engedély kiadásán túl eseti, 111-szeres arzén- és 200-szoros molibdén-határértéket adott a területen a talajvízre. Így, ha az ügyészség vagy az uniós szervek nem lépnek, akkor a cég még négy évig hordhat közvetlenül a Duna partján álló tározóba több százezer tonna veszélyes hulladékot, mindenfajta érdemi ellenőrzés nélkül. Ha bebizonyosodik, hogy félelmeink mégsem voltak alaptalanok, akkor a kármentesítés akár százmilliárdos költségeit már minden bizonnyal közpénzből kell fizetnünk.

Simon Gergely
regionális vegyianyag-szakértő
Greenpeace

(A Tatai Környezetvédelmi Zrt. és a Greenpeace vitáját a narancs.hu ezzel lezártnak tekinti.)

 

Jegyzetek

1 A Greenpeace által vett part menti talajmintában a toxikus arzén koncentrációja 324 mg/kg volt, míg a talajra megadott határérték csupán 15 mg/kg. A labor szakértői által vett vöröslő talajmintarészekben 219 mg/kg volt az arzénszint.

2 A felügyelőség egy 2011-es határozata megállapítja, hogy a talajvízszennyezés a korábbi vörösiszap-kihelyezés következménye; egy korábbi 2010-es dokumentuma (H-8212-2/2010) szerint pedig „a területen lévő talajvíz toxikusfém-szennyezése uralkodóan a Ny-i szomszédos területen lévő nagy mennyiségű vörösiszap-depóniákból származik”. Egy 90-es évekbeli vizsgálat egyes tározókról megállapítja, hogy „a felületre juttatott vízmennyiség döntő hányada átszivárgott”.

3 A 2008/98/EK csak akkor engedi a hulladékkeverést, ha az megfelel egy BAT-nak (elérhető legjobb technológia). Márpedig ezen technológia nem BAT, azaz ezt kifejezetten tiltja a hulladék-keretirányelv.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.