Orosháza

Elsöprik-e Iványiék iskoláját?

Kis-Magyarország

Nincs veszélyben a Magyar Evangéliumi Testvérközösség által fenntartott kisegítő iskola – vélik a kormánypárti orosháziak, ám az ellenzék szerint semmi garancia a fennmaradásra. A jogszabály pedig az utóbbi érvelését támasztja alá.

Nem kapott egyházi státuszt az Iványi Gábor vezette Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) se a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által „jogi remekműnek” minősített egyházi törvény első, az Alkotmánybíróság által elmeszelt tavaly decemberi körébe, sem a másodikba. A tavaly decemberi 14 után február 27-én újabb 18 vallási közösség egyházi elismeréséről voksolt a parlament, ezek közt azonban a MET – a szocialisták ajánlása ellenére – nem szerepelt.  

Helyi lecsapódás
Épp ezért Varga Zoltán orosházi szocialista képviselő egy helyi, a MET által működtetett kisegítő iskola megmentése ügyében lépett fel nemrég a békési iparvárosban. Varga januárban arra kérte a Békés megyei város polgármesterét – egyben kormánypárti országgyűlési képviselőjét –, Dancsó Józsefet, hogy mentse meg az evangéliumi testvérközösség által működtetett, fogyatékos gyerekeket oktató iskolát. Azt kérte a városvezetőtől, hogy „hasson” ebben a kérdésben fideszes képviselőtársaira. A szocialista parlamenti képviselő jelezte: ha a MET nem kap egyházi státuszt, akkor veszélybe kerül az iskola jövőbeli működtetése.

A válasz nem késett sokat. A Fidesz orosházi városi elnöksége úgy vélte, a helyi szocialisták részéről szerencsés lenne, „ha eldöntenék végre, hogy egy oktatási intézmény fenntartására alkalmas az egyház, vagy nem alkalmas? Tavaly ilyenkor az volt a szocialisták legfőbb kritikája a városvezetéssel szemben, hogy az a történelmi egyházak bevonásával színesíteni kívánja Orosháza oktatási kínálatát. Ezzel szemben ma azért kongatják a vészharangot és keltenek pánikot, mert éppen egy egyházi intézmény sorsát féltik” – írták közleményükben. Hozzátették: a parlamenti döntés az egyházak nyilvántartásba vételéről szól majd, és nem az általuk fenntartott intézmények finanszírozásáról. „Az orosházi MSZP tudatosan keveri össze ezt a két területet, hiszen az intézmény működése nincs közvetlen összefüggésben a fenntartó egyház státuszával” – írták. Aztán leszögezték: elhivatottak a Wesley-iskola működtetése iránt. Dancsó József polgármester és országgyűlési képviselő a narancs.hu megkeresésére nem reagált.

Iványiék mentették meg korábban
Az orosházi kisegítő iskola története sem tanulság nélküli. A kétezres évek elején még a város önkormányzata működtette, majd kényszerűen átadta a Békés Megyei Önkormányzatnak, amely azonban nemsokára – takarékossági okok miatt – össze szerette volna vonni egy másik, magyarbánhegyesi intézményével. Így azonban a fogyatékos gyerekeknek naponta akár 70 kilométert kellett volna buszozniuk, nem csoda, hogy a szülők fellázadtak. Ebben a helyzetben lépett be az Iványi Gábor fémjelezte MET, s vette át az intézmény működtetését.
„Hazugság, amit a Fidesz állít, hogy az országgyűlés előtt lévő, az egyházak jogállásáról szóló kormánypárti javaslat nem érinti az orosházi volt gyógypedagógiai iskola sorsát. Már hogyne érintené!” – hangsúlyozta a narancs.hu-nak Füvesi Sándor. Az orosházi szocialista önkormányzati képviselő idézte Iványi Gábor, az iskolát fenntartó MET elnök-lelkipásztor segélykiáltását. Eszerint a MET főiskolai, közoktatási és szociális intézményhálózatában több ezer személyről gondoskodik, és mintegy 800 munkahelyet tart fenn – a kormány az új döntésével az ő sorsukat is veszélyezteti.

Az esettel kapcsolatban Varga Zoltán arra hívta fel a narancs.hu figyelmét, hogy az egyházak hitéleti és közcélú tevékenységének anyagi feltételeiről szóló 1997/124-es törvény az egyházak intézményei számára kiegészítő támogatást ad. Az alapnormatívát megkapja a szóban forgó intézmény, de az egyházi státusz elvesztésével az éves támogatás nagyobbik része – a narancs.hu számításai szerint ellátottanként akár 150–250 ezer forint – elvész. A kisebb összeget 2012 szeptemberétől folyósítja az állam az orosházi iskolának. Mindez gazdasági és pénzügyi nehézséget, adott esetben az intézmény ellehetetlenülését okozhatja.

Csak a normatíva jár
A vita már az egyházi törvény elfogadása előtt is csapkodott Orosházán. Január utolsó napján a helyi Fidesz közleményben kérte az érintett szülőket, hogy „ne üljenek fel a szocialisták legújabb, hangulatkeltő provokációjának, mert nincs veszélyben a Wesley János Iskolában folyó oktató-nevelő munka”. Érvelésük szerint erre egy idevonatkozó jogszabály, a lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról a 2011/206-os törvény 37-es paragrafusa ad garanciát.

Varga Zoltán ugyanezzel kapcsolatban azt hangoztatta tudósítónknak: az idézett törvényhely szerint csak a mellékletben meghatározott egyházaknak nyújtható egyházi célú állami támogatás. Így ez a már idézett 1997-es törvénnyel együtt azt jelenti, hogy az orosházi Wesley-iskola elesik a finanszírozás nagyobb részét jelentő állami apanázstól, csupán az alapnormatívát kapja meg.

Figyelmébe ajánljuk