Volt MSZP-s alelnököt támogat a Fidesz a szolnoki időközi választáson

Kis-Magyarország

Az MSZP egykori szolnoki városi alelnökét támogatja teljes mellszélességgel a Fidesz az időközi helyhatósági választáson. A közben civillé vált jelöltet a szocialista pártban többen árulónak tartják.

Időközi önkormányzati választást tartanak Szolnokon június 26-án. A 4-es számú választókerületben ugyanis idén februárban lemondott az a Fajcsák Károly, aki Ligeti József képviselőtársával együtt hagyta ott 2020 tavaszán a 2019-ben győztes Szolnoki Többség nevezetű ellenzéki tömörülést. A megüresedett képviselői helyért több párt is indít jelöltet.

A legérdekesebb személy közülük Menkó Gyula, akit jelen pillanatban nagyon imád a Fidesz. Szalay Ferenc, a város kormánypárti polgármestere, a párt megyei elnöke lépten-nyomon őt ajánlja a választók figyelmébe. Igazi csapatjátékosként áradozott ajánlójában Menkó Gyuláról. Ez kétségtelenül igaz is lehet, bár többen feltették a kérdést: olyan szegényes lenne a fideszes politikai felhozatal, hogy egy volt MSZP-sre is kénytelen ráfanyalodni a kormánypárt?

 
Forrás: Szalay Ferenc Facebook

Kell is az eligazítás, a ráhatás, hiszen a polgárok kapkodhatják a fejüket Menkó pálfordulásával kapcsolatban. A jelölt ugyanis nem mindig a fideszes szekértáborhoz tartozott. Sőt, nagyon nem. Menkó egykoron az ellenlábas baloldalon is szerencsét próbált már, nem is csekély eredménnyel. Egy időben volt az MSZP városi alelnöke, sőt, önkormányzati képviselője is. A 2014-es önkormányzati választáson indult is, akkor azonban kikapott fideszes ellenfelétől. Menkó Gyula akkor még az MSZP-DK-Szolidaritás-Együtt formáció  jelöltjeként 541 szavazatot kapott, ami 32,55 százalékos eredményt jelentett. Összehasonlításként: a fideszes Bagdi Sándorné 672 szavazatot kapott, ez 40,43 százaléknak felelt meg.

Menkó Gyula immár civilként foglalkozik a 4-es választókerület ügyes-bajos dolgaival: ő az itt 2020-ban megalakult Pletykafalu Közössége Egyesület elnöke. Nem vitatható el egyébként tőle, hogy valóban nagyon sokat tett lakóterületéért, talán nem véletlenül fordult a Fidesz-KDNP figyelme sem felé. A kormányzópárt nem bízott semmit sem a véletlenre, amikor Menkó mögé állt be a jelöltségért folytatott harcban. A kellő számú ajánlás pillanatok alatt összejött, így hivatalosan is jelöltként indulhat a választáson. Menkó a Pletykafalu Közössége Egyesület jelöltjeként indul, a Fidesz-KDNP támogatásával. Szerettük volna megismerni álláspontját politikai karrierjével és indulásával kapcsolatban, ám e-mailben küldött kérdéseinkre cikkünk megjelenéséig nem reagált.

A szolnoki politikai erőviszonyok fényében nem meglepő, hogy egykori ellenzékieket „csábít el” a Fidesz. Nemrég a Narancs.hu megírta, a 2019-es önkormányzati választáson a képviselő-testületben többséget szerzett ellenzéki összefogás mára a múlté; a Fidesz különböző eszközökkel a maga oldalára állította az ellenzéki pártok jó pár helyi politikusát.

Megkérdeztük Györfi Mihályt, a szolnoki MSZP elnökét, mit szól ahhoz, hogy egy volt szocialista városi alelnököt támogat Menkó személyében a Fidesz-KDNP az időközi választáson. Györfi, aki egyben alpolgármester is, azt válaszolta, Menkó Gyula és az MSZP 2018 óta két külön politikai úton jár. Györfin kívül beszéltünk olyan helyi szocialista politikussal, aki szerint Menkót árulónak tartják a pártban. A szolnoki ellenzék jelöltje az időközi választáson egyébként Kovács Károly lesz.

A körzetért láthatóan nagy harc folyik, több párt is indított jelöltet ugyanis. Beszállt a küzdelembe a már megszokott ellenzéki összefogás. A DK, a Párbeszéd, az MSZP és az LMP Kovács Károlyt támogatja. Nincs a felsorolásban a Jobbik és a Momentum, de Györfi szerint ennek csak adminisztrációs okai vannak, ettől még támogatók. (Egy Facebookon látható fotó alapján azonban kiderül, az említett négy ellenzéki párt valóban közösen jelölte Kovácsot, a Jobbik támogatóként van feltüntetve, a Momentum logója viszont nem szerepel a képen.) Györfi határozottan cáfolta, hogy nem működne az ellenzéki összefogás, hiszen együttműködést írtak alá a pártok a 2024-es önkormányzati választásra. A történethez hozzátartozik azonban az is, hogy a megállapodást a Jobbik részéről szignózó Galló György Péter ezután kilépett a pártjából, mivel a jobbikos vezetők szerint nem volt joga aláírni az együttműködésről szóló nyilatkozatot, ezért a pártvezetés felfüggesztette a tagságát. Galló válasza minderre a kilépés volt.

A helyi választási bizottság jelöltként már nyilvántartásba is vette Kovácsot, ahogy Menkót is. A harmadik jelölt Németh Attila a Munkáspárt és az ISZOMM támogatásával, végül a negyedik induló Viczán Péter, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt jelöltje. Jelölőszervezet volt még a Megoldás Mozgalom is, de úgy tűnik, jelöltjét nem vették nyilvántartásba.

A szolnoki helyzetre rálátó informátorunk szerint a Fidesz folyamatosan építi a következő választásokra a csapatát, ezzel együtt rombolja is az ellenzéket. Új embereket hoznak fel, illetve akit lehet, elcsábítanak az ellenzéktől. Hogy mennyire jár sikerrel a „hozott anyagból dolgozás”, az június 26-án, a választás napján kiderül.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk