Máris felbomlott a következő helyi választásra létrejött ellenzéki együttműködés Szolnokon

Kis-Magyarország

A Jobbik országos elnöksége elhatárolódik.

Hat ellenzéki párt kötött helyi szintű együttműködési megállapodást Szolnokon a 2024-es önkormányzati választásra. Ilyen az országban még nem fordult elő; ez az első eset, hogy már most, közös kiállással kezdik meg a felkészülést a két év múlva esedékes önkormányzati választásra az ellenzéki pártok.

Mindez példaértékű lehetne abban a városban, ahol a 2019-es helyi választáson szerzett többségét rövid időn belül elveszítette az ellenzék.

Azonban most is homokszem került a gépezetbe.

"Közösen képzeljük el a 2024-es önkormányzati választás, ma erről fogunk együttműködési megállapodást aláírni, az országban elsőként" - mondta Miskolczi László. A DK választókerületi elnöke hozzátette, ez azért fontos, mert annak a választói elvárásnak tesznek tesznek eleget, hogy továbbra is fogjanak össze, együtt dolgozzanak a városért. Györfi Mihály, az MSZP városi elnöke kifejtette, ezzel az együttműködéssel hosszabb távon terveznek annak érdekében, hogy Szolnok fejlődését segítsék. Emlékeztetett, a 2019-es választást követő időszakra, amikor egy civil kiugrása az  összefogásból a szolnoki ellenzéki többség elvesztéséhez vezetett. Ezzel a megállapodással azt szeretnék elkerülni a szocialisták helyi politikus szerint, hogy ilyen soha többé ne forduljon elő.

Daróczi István a Momentum szolnoki alapszervezetének elnöke szerint ez az aláírás kihat az országos politikára is. Hiszen ha az ellenzék megnyeri a mostani választást, akkor nem befejeződik, hanem elkezdődik valami. Ellenzéki győzelem esetén a hat pártnak még szorosabban együtt kell működni, ezt erősítették meg most helyi szinten is. 

 
 
Galló György Péter (j) a Jobbik részéről éppen aláírja a hatpárti megállapodást
Fotó: A szerző felvétele

A megállapodást a Momentum, az LMP, a Párbeszéd, a DK, az MSZP és a Jobbik alapszervezeti, választókerületi, városi, megyei vezetői írták alá. És a problémák itt kezdődnek. A Jobbik városi vezetése szerint ugyanis a párt választókerületi elnökének nem lett volna joga aláírni a megállapodást. Először a párt szolnoki elnöke adott ki közleményt, mely szerint a dokumentumot jegyző Galló György Péter nem volt jogosult a megállapodás aláírására a Jobbik képviseletében. Azt is közölték, "idő előttinek és aktualitás nélkülinek tartjuk a szolnoki ellenzéki pártok egy része helyi vezetőinek a 2024-es önkormányzati választásra vonatkozó kijelentéseit és megállapodásait".

Nem sokkal később a Jobbik országos elnöksége is kommünikét adott ki. Ebben az áll: "a néppárti Jobbik elnöksége meghökkenve értesült arról, hogy a szolnoki választókerület elnöke, Galló György a párt vezetésének tudta és engedélye nélkül valamiféle megállapodást írt alá a mai napon. A néppárti Jobbik elkötelezett az ellenzéki együttműködés terén, jelenleg is minden erőnkkel a kormányváltásra koncentrálunk, de semmiféle ilyen tartalmú megállapodást nem lehet megkötni a Jobbik elnökségének tudta és felhatalmazása nélkül. A néppárti Jobbik elnöksége ezért az elnök, Jakab Péter javaslatára úgy döntött, az adott ügyet kivizsgálja, és annak súlyára való tekintettel Galló Györgyöt azonnali hatállyal visszahívja minden, a Jobbikban betöltött tisztségétől, valamint etikai eljárást kezdeményez ellene."

Kedves Olvasónk!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet! De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk

Post mortem

Az egész világot megrázó szörnyűségeknél gyakran előkerül a tettes ízlése – nem akarjuk elhinni, hogy egy átlagos ember is követhet el borzalmas dolgokat, keressük a furcsaságokat, az előjeleket, amelyeknek gyanúsnak kellett volna lenniük.

A szellemek ereje

  • - turcsányi -

Johnny Lobónak nehéz élete volt. Már a háború korai szakaszában megjárta Vietnamot, s hazatérve polgárjogi harcosnak állt; az indiánok jogaiért küzdött. 

A messzi káosz

„Mi ez az utazás nevű dolog? Miért nem hagyjuk abba idővel? Hát sosem nő be a fejünk lágya?” – tette fel ezt a három költői kérdést a szerző 2014-ben, utazós blogjának utolsó bejegyzésében.

Egy macska, egy lótusz

Egyiptommal és a fáraókkal krimitől a sorsjegyen át egészen a bútordarabokig bármit el lehetett adni már 100–150 évvel ezelőtt is. Az egyiptománia kutatása viszonylag fiatal terület, általában egyiptológusok vagy régészek, történészek foglalkoznak a témával, mellékprojektként. A fogalomba bármely egyiptomi motívum felhasználása beletartozik úgy is, hogy a kontextus teljesen független az egyiptomi kultúrától.

Kapupánik

A mai fiatalok már nem tudják mi az élet, se háborújuk, se békéjük, kapálni se tudnak, csak ülnek a számítógép előtt. Gyenge, menekülő generációt szült a korábbiak feszített, izzadságos munkája, elkényeztették őket. Az ilyenekből nem lesznek ’56-os hősök.

Futott két kört

A békemisszió a béke ügyét sajnos, és reméljük egyelőre, nem vitte mérhetően előre utolsó, múlt heti bejelentkezésünk óta, pedig azóta Kijiv, Moszkva és Hszi Csin-ping után Washingtont és az akkor még ép fülű Trump elnökjelölt urat is megjárta Orbán Viktor.

Visszacsatolás

Amikor Antall József a választási sikerének valahai eufóriájában azt találta mondani, hogy ő lélekben 15 millió magyar miniszterelnöke szeretne lenni, nagyot dobbant a nemzeti szű, vagy lélek. Hogy pontosan mire gondolt a felhevült költő, azt éppenséggel soha nem fogjuk megtudni.

„Mit írtál, szakácskönyvet?”

Bár már négy kötetet jegyez – egy beszélgetőkönyvet és több színpadi adaptációt –, még mindig zavarba ejti, ha írónak nevezik. Az Örkény Színház színészével a legújabb novelláskötete, a Kevert kapcsán így elsősorban az írásról beszélgettünk.

Zsákban futás a pálya mellett

Csák János helyét vette át az európai parlamenti és önkormányzati választás másnapján. Nem a lehengerlő víziók embere, inkább igyekvő háttérmunkás. Kérdés, hogy ez mennyi ideig lesz elég az életben maradáshoz.

„Egy dobásunk van”

Még a legpesszimistább várakozásokat is alulmúlta a 2017-ben nagy lendülettel indult párt szereplése az idei júniusi választásokon. Tompos Márton 3,7 százalékos pártot vesz át, ígérete szerint valami teljesen újat fognak kipróbálni.

Sarkadi utca, Berlin

Egy egész utcát uralt Berlinben az a prostituáltakat dolgoztató Békés megyei banda, amelynek tagjait emberkereskedelem miatt ítélte súlyos fegyházbüntetésre és vagyonelkobzásra a Gyulai Törvényszék.