Máris felbomlott a következő helyi választásra létrejött ellenzéki együttműködés Szolnokon

Kis-Magyarország

A Jobbik országos elnöksége elhatárolódik.

Hat ellenzéki párt kötött helyi szintű együttműködési megállapodást Szolnokon a 2024-es önkormányzati választásra. Ilyen az országban még nem fordult elő; ez az első eset, hogy már most, közös kiállással kezdik meg a felkészülést a két év múlva esedékes önkormányzati választásra az ellenzéki pártok.

Mindez példaértékű lehetne abban a városban, ahol a 2019-es helyi választáson szerzett többségét rövid időn belül elveszítette az ellenzék.

Azonban most is homokszem került a gépezetbe.

"Közösen képzeljük el a 2024-es önkormányzati választás, ma erről fogunk együttműködési megállapodást aláírni, az országban elsőként" - mondta Miskolczi László. A DK választókerületi elnöke hozzátette, ez azért fontos, mert annak a választói elvárásnak tesznek tesznek eleget, hogy továbbra is fogjanak össze, együtt dolgozzanak a városért. Györfi Mihály, az MSZP városi elnöke kifejtette, ezzel az együttműködéssel hosszabb távon terveznek annak érdekében, hogy Szolnok fejlődését segítsék. Emlékeztetett, a 2019-es választást követő időszakra, amikor egy civil kiugrása az  összefogásból a szolnoki ellenzéki többség elvesztéséhez vezetett. Ezzel a megállapodással azt szeretnék elkerülni a szocialisták helyi politikus szerint, hogy ilyen soha többé ne forduljon elő.

Daróczi István a Momentum szolnoki alapszervezetének elnöke szerint ez az aláírás kihat az országos politikára is. Hiszen ha az ellenzék megnyeri a mostani választást, akkor nem befejeződik, hanem elkezdődik valami. Ellenzéki győzelem esetén a hat pártnak még szorosabban együtt kell működni, ezt erősítették meg most helyi szinten is. 

 
 
Galló György Péter (j) a Jobbik részéről éppen aláírja a hatpárti megállapodást
Fotó: A szerző felvétele

A megállapodást a Momentum, az LMP, a Párbeszéd, a DK, az MSZP és a Jobbik alapszervezeti, választókerületi, városi, megyei vezetői írták alá. És a problémák itt kezdődnek. A Jobbik városi vezetése szerint ugyanis a párt választókerületi elnökének nem lett volna joga aláírni a megállapodást. Először a párt szolnoki elnöke adott ki közleményt, mely szerint a dokumentumot jegyző Galló György Péter nem volt jogosult a megállapodás aláírására a Jobbik képviseletében. Azt is közölték, "idő előttinek és aktualitás nélkülinek tartjuk a szolnoki ellenzéki pártok egy része helyi vezetőinek a 2024-es önkormányzati választásra vonatkozó kijelentéseit és megállapodásait".

Nem sokkal később a Jobbik országos elnöksége is kommünikét adott ki. Ebben az áll: "a néppárti Jobbik elnöksége meghökkenve értesült arról, hogy a szolnoki választókerület elnöke, Galló György a párt vezetésének tudta és engedélye nélkül valamiféle megállapodást írt alá a mai napon. A néppárti Jobbik elkötelezett az ellenzéki együttműködés terén, jelenleg is minden erőnkkel a kormányváltásra koncentrálunk, de semmiféle ilyen tartalmú megállapodást nem lehet megkötni a Jobbik elnökségének tudta és felhatalmazása nélkül. A néppárti Jobbik elnöksége ezért az elnök, Jakab Péter javaslatára úgy döntött, az adott ügyet kivizsgálja, és annak súlyára való tekintettel Galló Györgyöt azonnali hatállyal visszahívja minden, a Jobbikban betöltött tisztségétől, valamint etikai eljárást kezdeményez ellene."

Kedves Olvasónk!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet! De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt.