Bevált recept

Bruck András: A fogadalom

  • Vári György
  • 2012. március 21.

Könyv

 


Tulajdonképpen minden ismerős: egy vékonydongájú, az átlagosnál valamivel intelligensebb fiú, aki félelmei ellenére bátor; kissé beszari, de jólelkű cimborája; a városba érkező vagány új srác, továbbá a kissé tudálékos, de nem haszontalan unokahúg - velük szemben pedig az ismeretlen és félelmetes Ellenség. Ráadásnak a fantáziahiányos, korlátolt felnőttek. Tökéletes szereplőválogatás, megfelelő dramaturgiával hibátlan ifjúsági regény alapanyagául szolgálhat, és a könyv, ha nem is a Tom Sawyer, de nagyjából hibátlan. Igen, az Emil és a detektívektől a Harry Potterig, valamint nyilván előttük és utánuk is gyakran főztek a fenti receptből - ami inkább garancia, semmint probléma.

 

Az irtózatos lábnyomú Vasláb sorban rabolja el az amerikai kisváros gyerekeit, köztük Tom öccsét. Lecsap, jeleket hagy, üzen, érkezését gondosan kiválogatott kellékek jelzik, ügyesen adagolva a feszültséget, amely azért nem különösebben szorongató. Végig eldönthetetlen ugyanis, hogy a gyerekrabló szándékai gonoszak-e: néha úgy tűnik, mintha volna lelke, sőt egyes jelzései kimondottan mimózának hatnak. A szörny fellépései közé lehet adagolni némi mulatságos amerikai kisvárosi miliőt, helyi hülyékkel és nyárspolgárokkal (a főhülye természetesen - hivatalból - a seriff), egészen szolidan, szinte túlzottan szemérmesen tálalt kiskamasz romantikát. Most még lényegében a verbális hajhúzásnál tartunk. Némi nyelvi és jóval több lélektani humor, pontosan kiszámított fordulatok, forgatókönyves építkezés: semmi különös, de minden a helyén van. Pár óra alatt elolvasható az egész, és nehéz is félbeszakítani. A végén perspektívát váltunk, belenézünk Vasláb, hm, fejébe, akiről kiderül, hogy tényleg kissé traumatizált és alapvetően szentimentális szörnyeteg egy távoli bolygóról, ahová a játszás tudományát kell nagy tételben importálnia: ezért rabol gyerekeket.

XXI. Század Kiadó, 2011, 366 oldal, 2900 Ft

Könyv - Bruck András: A fogadalom

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.