Képregény

Conan kegyetlen kardja

  • - köves -
  • 2018. november 30.

Könyv

Conan, a kimmériai! Király és kapitány, kiválasztott és közönséges katona, ki kíméletlen korokban, küklopszi kőtömbök, koponyahegyek, kristályoltárok, komor kolosszusok és kénköves ki-tudja-mik közt küzd kardját kirántva. Királynők kegyeltje? Kétséges. Kéjsóvár kurafi? Korántsem. Kádár-kori kamaszkorunk komor királya, kókadni képtelen, kolosszálisra kigyúrt karizmokkal. Ó, kapitány, kapitányom! Kharónig követünk, kígyók és kémnők, kimérák és kalózok, kényurak, kísértetek és kismillió kín között is.

Conan, a kimmériai képregényben – kétszínű kollekció a klasszikus korszakból, a conani kánonból kiválasztott képalkotók kiváló képkockáival. A képességek különbözők, de a kvalitás kétségtelen, kiforrott katyvasz, a kontent koherens. Kényes és kifinomult con­noisseurök kíméljetek, Conant, a kigyúrt kívülállót kevéssé kajálja a kulturált középosztály, Conan a kamaszoké, kik képtelenek kinőni a kamaszkorból. A komcsiban kikészültünk a képernyőn kibomló, kardozós-kivérzős káoszon: királyság! – kiáltottuk komolyan, Kádárkori kiskamaszok, kár, hogy korán kellett kelni és készülni a kettesért.

Conant korábban könyvben is kiadták, kéjes kikapcsolódást kínáltak a kimmériai kalandjai kisprózaként. Kiapadhatatlan kincsesbánya a kiadvány, de kétségtelen, képregényben konkrétabbak a keblek és karizmok, a koponyákat kettészelő kardok köríve, a köpenyek kontúrja. Korholni kit kell? Kicsinyes kérdésfelvetés, Conan és a kritika két külön kategória.

Fordította: Holló-Vaskó Péter. Fumax, 2018, 328 oldal, 5995 Ft

Figyelmébe ajánljuk