Tartalom

MaNcs 30. évf. 44. sz. (2018-10-31)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

A törvény sem számít

Azt, hogy hogyan került abba a helyzetbe a CEU, hogy amerikai diplomát adó képzéseit kénytelen Bécsbe vinni, belső oldalainkon bőségesen ismertetjük.

A szerk.

A szerk.

A felismert múlt

Angela Merkel – állítása szerint egy héttel előrehozott – hétfői bejelentésével, miszerint a CDU decemberi tisztújító kongresszusán már nem kíván sorompóba lépni a pártelnöki posztért, nos, kissé elterelte a figyelmet a hesseni tartományi választásról, melynek esetleges tapasztalatai némileg (igazság szerint: messze) túlmutatnak azon a durván leegyszerűsítő formulán, amit oly sokan szajkóznak a napokban.

Publicisztika

Lénárd Rita

Publicisztika

Kettészakítva

Hol legyen a magánszolgáltatók helye az egészségügyben?

Magyarországon a rendszerváltás óta várat magára az egészségügy rendszerszintű átalakítása. Tény, hogy a legnagyobb esélye, történelmi lehetősége erre – parlamenti többsége, kormányzási ideje és pénzügyi erőforrásai okán – a 2010 óta megszakítás nélküli Fidesz-kormányzásnak volt, illetve van.

Egotrip
Külpol

Félidős kongresszusi választások az Egyesült Államokban

Külpol

Érkezik a kék hullám?

A november 6-i választás tétje nem kicsi: lesz-e erős kongresszusi ellenpont Trumppal szemben elnöki ciklusának második felére? Az eredmény ugyanakkor egy erősen polarizálódó társadalom képét is tükrözheti.

Belpol

Hogyan veheti le a Fidesz az ellenzék választási plakátjait?

Belpol

Egyszínű utcák

Egy új törvény megszünteti a választási plakátok esélyegyenlőségét, pedig már a 2018-as választási kampányban is több helyen „baráti” jogértelmezés segítette a Fidelitas plakátakcióit.

Külföldi egyetemek Magyarországon

Belpol

Az egyiknek sikerül

A felsőoktatási törvény 2017. április 4-én elfogadott módosítása, habár egyértelműen a CEU vegzálására lett kitalálva, általában is nehéz helyzetbe hozta az itt működő külföldi hátterű felsőoktatási intézményeket. Igaz, azóta szinte mindegyikkel sikerült a kormánynak megegyeznie – kivéve természetesen a CEU-t – sőt, új szereplő is feltűnt a színtéren.

Így üldözik el a CEU-t Magyarországról

Belpol

Végjáték

Ha a kormány december 1-jéig nem ír alá egy megállapodást az egyetem további működéséről, a CEU Bécsbe költözik. Ez annak a jele lenne, hogy Orbánt a Nyugat felől már a legkisebb engedményekre sem tudják rávenni.

A Fidesz és a kormánysajtó háborúja Botka László ellen

Belpol

Csata Szegedért

Botka László szerint Szeged megtartása az „európai, élhető Magyarország reményét” éltetné tovább, míg fideszes ellenzéke szerint a város fejlődése vagy további leszakadása a tétje a 2019-es önkormányzati választásnak.

Interjú

Belpol

„Nem tudom, mi most az LMP”

Meszerics Tamás európai parlamenti képviselő

Otthagyja az LMP-t a párt egyetlen európai parlamenti (EP) képviselője. Meszerics Tamást az okokról, az LMP állapotáról és az európai politika perspektíváiról kérdeztük.

Könyv

Könyv

Könyv

Akik nem tudtak elbújni

Pető Andrea: Elmondani az elmondhatatlant. A nemi erőszak Magyarországon a II. világháború alatt

Mély lélegzettel veszi kezébe az olvasó a kötetet, amely a második világháborúban Magyarországon elkövetett nemi erőszak történetét, okait, következményeit és máig ható kérdéseit elemzi.

Könyv

Könyv

Pár fiókba rejtett tárgy

Siri Hustvedt: Amit szerettem

Eleinte minden idegesített ebben a regényben. Kik ezek a valószerűtlen emberek, akik nyomdakész esszékben és frappáns definíciókban társalognak egymással a konyhában, a lépcsőházban, de még az ágyban is, egész passzusokat idéznek fejből a Tristram Shandy…-ből, Husserllel kelnek és Heideggerrel fekszenek, sőt a fizetésüket is azért kapják, hogy a Zeitgeist periferikus jelenségein töprengjenek? És mi ez a bugyutaságig leegyszerűsítő cím: Amit szerettem?

Interjú

Könyv

„Így tudom a legjobban szolgálni az ellenállást”

Siri Hustvedt író

Mostanáig kellett várni, hogy az amerikai szerzőtől magyarul is megjelenjen valami; ez a valami 2003-as regénye, az Amit szerettem. Öt másik vár még fordításra. Az esszéistaként is ismert, a neurológiával is behatóan foglalkozó írónőt szokták úgy emlegetni, mint Paul Auster feleségét (hiszen az), de ma már előfordul, hogy Austerre hivatkoznak Siri Hustvedt férjeként.

Zene

Lemez

Zene

Végül elengedi

Neneh Cherry: Broken Politics

Él közöttünk és mindenki gyönyörűségére szorgalmasan alkot egy britként megismert, valójában svéd énekesnő (szülei révén svéd és afrikai), akinek minden strófájában, fordulatában tükröződik a már csaknem negyven­éves, szinte folyamatos jelenlét az utóbbi évtizedek popzenéjének izgalmasabb felén.

Interjú

Zene

„Mint egy játékvezető”

Martin „Youth” Glover basszusgitáros-producer, Killing Joke

Idén ünnepli 40. születésnapját az egyik legnagyobb hatású angol posztpunk zenekar, a jubileumi turné Budapestet is érintette. De Martin „Youth” Glover basszusgitárossal nemcsak a Killing Joke-ról beszélgettünk, Paul McCartney-val közös projektje és a produceri tevékenysége is szóba került.

Interaktív

Rádió

Interaktív

Migránságyú

Az Orbán-beszéd esete a szakértőkkel

Ilyen az, amikor a szakértők nemcsak kívülről-belülről, minden apró részletében ismerik tárgyukat, de már lényegileg azonosulnak vele; vagyis amikor róla beszélnek, tulajdonképpen magukról beszélnek. Ez számos tudományterületnek a sajátja, és sokszor valójában termékeny helyzet, kivéve mondjuk a politológiát – kár, hogy most elvileg éppen arról lenne szó.

Színház

Színház

Veled, Uram, de nélküled?

Szörényi–Bródy: István, a király

„Valakinek holnap le kell mondani hivataláról” – ennek a mondatnak idén októberben van némi bukéja a Budapesti Operettszínházban.

Interjú

Színház

„Most éppen hova menekülök?”

Frenák Pál táncos, koreográfus

Lassan negyven éve van a pályán, csodás mesterektől tanult Japántól Párizsig, sok kiváló tanítványt bocsátott útra. A W_all című előadás előtt kérdeztük művészetről és falakról.

Gasztro
Tudomány

Tudomány

„Nem kell ehhez science fiction”

Racsmány Mihály pszichológus az emlékezetről és a felejtésről

Emlékeinket nem raktározzuk, hanem időről időre újra előállítjuk, a felejtés pedig nem holmi helycsinálást szolgál az agyban – egyebek közt erről beszélt nekünk az MTA Nemzeti Agykutatási Programjának kutatócsoport-vezetője, a BME kognitív tudományok tanszékének egyetemi tanára.

Száz éve történt: a Monarchia vége

Tudomány

Az összeomlás anatómiája

1918. október végére az Osztrák–Magyar Monarchia elkészült erejével, és vereséget szenvedett a hadszíntereken. De törvényszerű volt-e a birodalom szétesése is?

Lokál

Gellért 100

Lokál

Duna-parti látomás

A 100 éves Gellért szálló összes híres vendégét nem lehet összehozni egy csoportképre, így szerényebb ünnepléssel kell beérnünk.

Mikrofilm

VERZIÓ - Életünk a munka

Mikrofilm

Nem szerencse

Ha van, akkor fizethetne éppenséggel jobban, sőt éppenséggel lehetne könnyebb is, jó lenne keresni helyette egy másikat, ha nincs, az meg maga a világvége, az értelmetlen élet. Ha a munkáról beszélünk, könnyen hajlunk az efféle leegyszerűsítő, általánosító, felszínes formulák használatára.

VERZIÓ - Magyar Panoráma

Mikrofilm

Ártók és ártatlanok

A fesztivál szervezői szerint az időhiány, és nem a nívó az oka, hogy csak hét filmet vetítenek idén a Magyar Panoráma szekcióban. A kínálatot elnézve nincs okunk kételkedni mindebben.

VERZIÓ - Interjú

Mikrofilm

„A szellemek várhatnak, de a háború nem”

Csuja László filmrendező

Az idei fesztivált egy magyar rendező munkája nyitja meg. A Kilenc hónap háború című magyar–ukrán–orosz koprodukcióban készült 71 perces dokumentumfilm egy kárpátaljai magyar fiatalember, a 24 éves Jani útját követi – az otthontól a behívón át egészen a frontig – az ukrán–orosz háborúban. Ha úgy nézzük, háborús látlelet, ha meg úgy, akkor fejlődésregény, de inkább egyszerre mind a kettő.